ΤΑΙΝΙΕΣ

Θερινό σινεμά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου; Ω,ναι

Επίδαυρος, τόπος θεατρικός, εδώ και αιώνες. Ένα μέρος απόλυτα συνυφασμένο με αρχαίες τραγωδίες, κωμωδίες και ποιοτικά μουσικά δρώμενα. Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου όμως κάνει τη διαφορά, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του, κινηματογραφικό πανί στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, σε μια συνεργασία με το Athens Open Air Festival.

Θα είναι μόνο για μία βραδιά. Το Σάββατο 30 Ιουνίου στις 21:30, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου θα προβληθεί η σπουδαία «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1962). Η Ειρήνη Παππά και πάλι στην Επίδαυρο λοιπόν, μ’ έναν διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη!

 

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η Ηλέκτρα γυρίστηκε από τον Μιχάλη Κακογιάννη το 1962 και βασίστηκε στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την ίδια χρονιά, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ των Καννών. Συνολικά έχει κερδίσει περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Οι κριτικές της ταινίας υπήρξαν ενθουσιώδεις και με θετικά σχόλια αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο έργο του Κακογιάννη οι Νew York Times, που θεωρούν την «Ηλέκτρα» «εκθαμβωτική εκμετάλλευση του κινηματογραφικού μέσου που μετουσιώνει το χρυσάφι της προφορικής ποίησης σε μια άλλη μορφή τέχνης». Για τη Le Monde το συνολικό έργο «ήταν ένα εκπληκτικό κατόρθωμα, μια ταινία συγκλονιστική, που βγάζει από τον καθένα μας ό,τι καλύτερο έχει μέσα του». Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν δουλειά του Σπύρου Βασιλείου. Πρωταγωνιστούν οι Ειρήνη Παππά (Ηλέκτρα), Γιάννης Φέρτης (Ορέστης), Αλέκα Κατσέλη (Κλυταιμνήστρα), Μάνος Κατράκης (διδάσκαλος), κ.ά.