WATCHLIST

The Crown Season 3: Οι ιστορικές αλήθειες και τα φανταστικά γεγονότα της σειράς

Δύο περίπου χρόνια χρειάστηκε να περιμένουμε προκειμένου να δούμε τη νέα σεζόν του “The Crown”, ελληνιστί της σειράς «Το Στέμμα». Το cast έχει αλλάξει άρδην και πλέον στον ρόλο της Ελισάβετ απολαμβάνουμε την Olivia Colman. Παρακολουθώντας κάθε επεισόδιο της σειράς βλέπουμε τις αγωνίες της και τις αντιδράσεις της απέναντι στα ιστορικά τεκταινόμενα διαφόρων εποχών της βασιλείας της. Πόσα όμως από όλα όσα βλέπουμε έγιναν έτσι όπως μας περιγράφονται;

Κάπως έτσι αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε αν τα πράγματα έγιναν όντως έτσι ή απλά παρουσιάζονται με τρόπο που να βοηθά την αφήγηση της σειράς. Και ήρθαμε να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

 

Έσωσε η πριγκίπισσα Μαργαρίτα τη βρετανική οικονομία;

Σε ένα από τα πρώτα επεισόδια της σειράς, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα πηγαίνει στον Λευκό Οίκο καθ’ υπόδειξη της βασίλισσας προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση της Βρετανίας να ζητήσει δάνειο από την Αμερική. Στη σειρά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Lyndon B. Johnson έχει προηγουμένως αρνηθεί μία πρόσκληση της βασίλισσας σαν αντίδραση στην άρνηση της Βρετανίας να λάβει μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η Μαργαρίτα έρχεται κοντά με τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια γεύματος στον Λευκό Οίκο, τον μαγεύει με το μπρίο της και το πολυπόθητο δάνειο δίνεται για να σώσει τη χώρα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια των χρεών της.

AP Photo/Charles Gorry
AP Photo

Η αλήθεια: Ο Πρόεδρος Johnson ναι μεν θεωρείται ότι είχε τεταμένες σχέσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Harold Wilson λόγω του Βιετνάμ αλλά ποτέ δεν αρνήθηκε μια πρόσκληση από τη βασίλισσα. Και παρόλο που όντως παρέθεσε δείπνο για την πριγκίπισσα Μαργαρίτα αλλά εκείνη δεν έκανε και την καλύτερη εντύπωση. Παρόλο που η περιοδεία της στη σειρά παρουσιάστηκε ως απόλυτη επιτυχία, αρκεί να σου πω πως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ζήτησε να μην ξαναταξιδέψει στην χώρα του η Μαργαρίτα.

Αποκαλεί ο πρίγκιπας Φίλιππος την Ελισάβετ «μαρούλι»;

Υπάρχουν σκηνές στα επεισόδια της τρίτης σεζόν που ο Φίλιππος απευθύνεται στη σύζυγό του ως «εκθαμβωτικό μαρούλι» ή και «μαρούλι» σκέτο. Η σχέση μεταξύ τους σε αυτή τη σεζόν παρουσιάζεται καλύτερη από ποτέ, με όλα τα αγκάθια σε αυτήν που παρουσιάστηκαν στους πρώτους κύκλους της να έχουν μείνει στο παρελθόν.

AP Photo

Η αλήθεια: Το παρατσούκλι ισχύει. Ο πρίγκιπας Φίλιππος στην πραγματικότητα αποκαλούσε την Ελισάβετ «μαρούλι», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι οικείοι τους χρησιμοποιούσαν και το παρατσούκλι «Λίλιμπετ» για εκείνη που ήταν ο τρόπος που πρόφερε η ίδια η Ελισάβετ ως παιδί το όνομά της.

Υπήρχε Ρώσος κατάσκοπος ανάμεσα στους εργαζόμενους του Buckingham;

Στο πρώτο κιόλας επεισόδιο βλέπουμε την βασίλισσα Ελισάβετ να μαθαίνει ότι ο έφορος της βασιλικής συλλογής τέχνης Sir Anthony Blunt είναι Ρώσος κατάσκοπος και να σοκάρεται καθώς η ίδια υποπτευόταν ως κατάσκοπο τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Harold Wilson. Στη σειρά ο Anthony εξασφαλίζει ασυλία και συνεχίζει τη δουλειά του προκειμένου να μην φανεί ανίκανη η MI5 ιδιαιτέρως στα μάτια των Αμερικανών εξαδέλφων των Βρετανών.

AP Photo

Η αλήθεια: Όλα αυτά φαίνεται να ισχύουν και είχαν μαθευτεί αλλά νωρίτερα από ό,τι συμβαίνει στη σειρά. Ο Anthony Blunt είχε λάβει την ασυλία του κάτω από την προηγούμενη κυβέρνηση και η βασίλισσα σύμφωνα με τον ιδιωτικό της γραμματέα εκείνης της εποχής: «Ήταν ευχαριστημένη με οποιονδήποτε χειρισμό που θα οδηγούσε στην αλήθεια». Πάντως ο Anthony Blunt έχασε τη θέση του όταν η Margaret Thatcher αποκάλυψε την αλήθεια. Ακολούθως έχασε και τον τίτλο του Sir από την βασίλισσα.

Ήθελε η πριγκίπισσα Μαργαρίτα να γίνει βασίλισσα;

Σε ένα επεισόδιο της τρίτης σεζόν του στέμματος η Μαργαρίτα ως παιδί δηλώνει ευθαρσώς ότι θέλει εκείνη να γίνει βασίλισσα και ζητά να αλλάξουν οι όροι που θέλουν την πρωτότοκη κόρη να είναι η μόνη που θα ανέβει στον θρόνο.

AP Photo/Len Puttnam

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κάποιο τέτοιο γεγονός. Η αλήθεια είναι ότι η πριγκίπισσα Μαργαρίτα ήταν λυπημένη όταν η αδερφή της ενθρονίστηκε. Σύμφωνα με την κυρία επί των τιμών της, Lady Glenconner, η ίδια είχε πει για εκείνη την ημέρα: «Φυσικά έδειχνα λυπημένη. Είχα χάσει τον αγαπητό μου πατέρα και τότε έχασα και την αδερφή μου γιατί θα είχε τόση πολλή δουλειά μετά από αυτό και είχε ήδη μετακομίσει στο Buckingham οπότε έμενα μόνο εγώ με τη Βασιλομήτωρα».

Ποια είναι η αληθινή ιστορία της Αλίκης, μητέρας του πρίγκιπα Φίλιππου;

Στην σειρά ο πρίγκιπας Φίλιππος ανησυχεί για τη μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, όταν η Ελισάβετ τη φέρνει να ζήσει μαζί τους στο παλάτι του Buckingham. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο ευαίσθητος ψυχισμός της θα «χαλάσει» την εικόνα που προσπαθεί να περάσει σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζεται από την βρετανική τηλεόραση για την βασιλική οικογένεια. Ωστόσο η πριγκίπισσα Αλίκη όχι μόνο δεν κατέστρεψε αυτή την εικόνα αλλά έδωσε μία συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα που έγραψε εγκωμιαστικά λόγια για την απίστευτη ζωή της.

AP Photo

Η αλήθεια: Η πριγκίπισσα Αλίκη είχε όντως μια εξωπραγματική ζωή. Μετά την εξορία της οικογένειάς της από την Ελλάδα, υπέφερε από νευρική κατάρρευση. Αφού νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έζησε φτωχικά προσφέροντας σε όποιον είχε ανάγκη. Πέρασε τα τελευταία της χρόνια στο παλάτι του Buckingham.

 

Το βασιλικό ντοκιμαντέρ υπάρχει ακόμα;

Στη σειρά ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει την ιδέα να καλέσει κάμερες στο παλάτι, οι οποίες θα κατέγραφαν τη ζωή και το έργο της βασιλικής οικογένειας ώστε οι πολίτες να καταλάβουν ότι κι εκείνοι εργάζονται σκληρά.

Η αλήθεια: Το ντοκιμαντέρ όντως γυρίστηκε το 1969, το είδαν 37 εκατομμύρια άνθρωποι αλλά αποσύρθηκε αμέσως μετά γιατί θεωρείται ότι η βασίλισσα Ελισάβετ το μίσησε. Μπορείς να δεις ένα μέρος του που χρησιμοποιήθηκε για ένα ντοκιμαντέρ για την βασίλισσα το 2011.

Ήταν το Aberfan αυτό που μετάνιωσε περισσότερο η Ελισάβετ;

Στο ατύχημα στα ορυχεία του Aberfan σκοτώθηκαν 116 παιδιά και 28 ενήλικες. Η βασίλισσα Ελισάβετ περίμενε να περάσουν 8 μέρες προτού βρεθεί στον τόπο της τραγωδίας και όπως αναφέρει η σειρά η καθυστερημένη αντίδραση εκ μέρους της είναι αυτό που μετανιώνει περισσότερο στη βασιλεία της.

AP Photo/Arthur Edwards, Pool

Η αλήθεια: Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της επιβεβαιώνει ότι αυτό ήταν ένα από τα πράγματα που η βασίλισσα έχει μετανιώσει σύμφωνα με δικά της λόγια. Ο Lord Snowden και ο πρίγκιπας Φίλιππος πράγματι επισκέφθηκαν το Aberfan πριν από εκείνη, ωστόσο η βασίλισσα Ελισάβετ είναι το μέλος της βασιλικής οικογένειας που έκτοτε έχει επιστρέψει περισσότερες φορές από κάθε άλλο εκεί.

Ήθελε ο Lord Mountbatten να ανατρέψει με πραξικόπημα την κυβέρνηση των Εργατικών;

Σε επεισόδιο της σειράς ο Lord Mountbatten αναδεικνύεται ως κεντρικό πρόσωπο σε ένα πραξικόπημα που σχεδιάζεται καθώς, ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, θεωρείται ότι θα έχει τις ευλογίες της βασίλισσας. Το πραξικόπημα σχεδιάστηκε την εποχή της δεύτερης θητείας του Harold Wilson μετά την υποτίμηση της λίρας.

Η αλήθεια: Αυτό το σχέδιο ήταν μόνο μια φήμη, που αφορούσε τον Mountbatten και μερικούς ακόμα πρώην στρατιωτικούς που ανήκαν στον χώρο της δεξιάς. Σύμφωνα με την βιογραφία του Andrew Lownie η βασίλισσα ήταν εκείνη που τον εμπόδισε να προχωρήσει αυτό το σχέδιο.

Μιλά ουαλικά ο πρίγκιπας Κάρολος;

Ο πρίγκιπας Κάρολος στη σειρά περνά ένα εξάμηνο στην Ουαλία προκειμένου να μάθει την γλώσσα προτού ξεκινήσει τα επίσημα καθήκοντά του ως πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου. Στη σειρά πραγματοποίησε μια θερμή ομιλία στα ουαλικά, αφού διδάχθηκε από τον Edward Millward, έναν Ουαλό εθνικιστή.

AP Photo

Η αλήθεια: Αυτό το επεισόδιο είναι πέρα για πέρα αληθινό και ο Κάρολος λάτρεψε την Ουαλία. Η ομιλία δόθηκε τόσο στα ουαλικά όσο και στα αγγλικά και ο δάσκαλός του είχε πει ότι η προφορά του στο τέλος των μαθημάτων ήταν πολύ καλή. Ο Κάρολος έχει αγοράσει σπίτι στην Ουαλία και είναι υποστηρικτής περισσότερων από 40 φιλανθρωπικών οργανώσεων στην περιοχή.