ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Θάνος Μικρούτσικος: Η κόρη του ερμηνεύει τραγούδι του και συγκινεί

Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ/ΕΡΤ

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2019, αφήνοντας φτωχότερο το καλλιτεχνικό στερέωμα της χώρας. Τα τραγούδια του ήταν η κληρονομιά που άφησε σε όλους μας, θυμίζοντάς μας πόσο σπουδαίος συνθέτης ήταν. Το Μουσικό Κουτί της ΕΡΤ τίμησε τη μνήμη του συνθέτη την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Το «παρών» στην εκπομπή που παρουσιάζουν ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη στην ΕΡΤ, έδωσε η κόρη του Θάνου Μικρούτσικου, Αλεξάνδρα, που ερμήνευσε ένα τραγούδι του πατέρα της.

Η Αλεξάνδρα Μικρούτσικου είναι η κόρη που απέκτησε ο Θάνος Μικρούτσικος από τον γάμο του με τη συγγραφέα και δημοσιογράφο, Μαρία Παπαγιάννη. Το ζευγάρι απέκτησε μαζί και τον Στέργιο, ενώ ο Θάνος Μικρούτσικος έχει επίσης δύο κόρες, τη Σεσίλ και την Κωνσταντίνα από τον γάμο του με την Ειρήνη Ιγγλέση.

Η Αλεξάνδρα Μικρούτσικου ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της στην τέχνη. Έγινε συνθέτης και εκτός από τις ιστορίες ζωής του πατέρα της που μοιράστηκε με την τηλεοπτική παρέα της εκπομπής Μουσικό Κουτί, κάθισε επίσης στο πιάνο και τραγούδησε το τραγούδι του πατέρα της, Ωροσκόπιο.

«Το Ωροσκόπιο κρύβει το μότο της ζωής του πατέρα μου: είναι πιο εύκολο να κλαις παρά να ζεις, η ζωή είναι δύσκολη, θέλει προσπάθεια και κάθε μέρα πρέπει να προσπαθούμε να ξεπερνάμε τις δυνατότητές μας», είπε εξηγώντας τον λόγο που διάλεξε το συγκεκριμένο τραγούδι. Το τραγούδι Ωροσκόπιο ερμήνευσε πρώτος ο Χρήστος Θηβαίος. Κυκλοφόρησε το 2006 και τους στίχους του υπέγραψε ο Άλκης Αλκαίος.

Η Αλεξάνδρα Μικρούτσικου το ερμήνευσε και καταχειροκροτήθηκε.

Στην ίδια εκπομπή ερμήνευσαν τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Παυλίνα Βουλγαράκη που είχαν συνεργαστεί με τον συνθέτη και διατηρούσαν πολύ στενούς δεσμούς. Εκεί ήταν και ο μουσικός Θύμιος Παπαδόπουλος. Κι ενώ οι καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν στην εκπομπή μίλησαν κυρίως για τον μουσικό Θάνο Μικρούτσικο, η Αλεξάνδρα Μικρούτσικου μίλησε για το πώς ήταν ο μπαμπάς της, μακριά από τη σκηνή.

«Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν πολύ μπαμπάς. Πολύ, πολύ μπαμπάς. Δεν καταλαβαίναμε ότι ήμασταν σε ένα σπίτι με κάποιον επώνυμο. Μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι που ο μπαμπάς μας ήταν παραμυθάς. Μπορεί να είχε στούντιο όλη μέρα ή περιοδεία, αλλά το βράδυ που θα γυρνούσε θα ερχόταν να μας πει παραμύθια για να κοιμηθούμε», είπε για τον πατέρα της η Αλεξάνδρα Μικρούτσικου. «Η πόρτα στο studio ήταν πάντα ανοιχτή σε συνεργάτες, φίλους, σε εμάς», πρόσθεσε.

Κι ο Θάνος Μικρούτσικος άφησε αυτή την αύρα του παραμυθά πίσω του να συντροφεύει τα παιδιά του και να χρωματίζει με συναίσθημα τις ερμηνείες των τραγουδιών του, όπως διαπίστωσες από το Ωροσκόπιο που άκουσες πιο πάνω.