LIFE

Θα δεχόσουν να μείνεις μακριά από συσκευές με οθόνη για 2.400 δολάρια την ημέρα; Αυτή η εταιρία σε προκαλεί

Unsplash

Από την ώρα που διάβασα την είδηση καταστρώνω στο μυαλό μου το πλάνο της νίκης των 2.400 δολαρίων για μια μέρα μακριά από την οθόνη. Ομολογώ ότι ακόμα δεν έχω καταφέρει να το ολοκληρώσω, καθώς όλο κάπου «κολλάω». Η τελευταία προσθήκη αφορούσε την ανάγκη που προκύπτει να αγοράσω ένα ρολόι, παλαιάς κοπής, για να ξέρω τι μου μένει. Δεν σου είπα όμως, ποιο είναι το challenge.

Η Reviews.org είναι ομάδα ειδικών που ασχολούνται με τις online οικιακές υπηρεσίες και τα αντίστοιχα προϊόντα. Τα μέλη της τεστάρουν τα πάντα και μετά ενημερώνουν για τη χρησιμότητα ή τα προβλήματα. Μια από τις τελευταίες δουλειές της εταιρίας αφορούσε έρευνα για τον εθισμό στα τηλέφωνα, με τους υπεύθυνους να διαπιστώνουν πως υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι «κολλημένοι» στην οθόνη τους. Για την ακρίβεια, 3 στους 4. Η πλειοψηφία τσεκάρει τα τηλέφωνα κάθε 9 λεπτά, δηλαδή, 160 φορές τη μέρα και περνά κατά μέσο όρο 56 ώρες και 42 λεπτά την εβδομάδα, παρακολουθώντας τηλεόραση. Όλα αυτά μαζί δίνουν σύνολο μεγαλύτερο του πλήρους εργασιακού ωραρίου.

Κάπως έτσι προέκυψε η 24ωρη πρόκληση ψηφιακής αποτοξίνωσης με την εταιρία να καλεί όποιον ενδιαφέρεται να μείνει 24 ώρες μακριά από την όποια οθόνη. Όχι για τη χαρά της δοκιμασίας, αλλά για 2.400 δολάρια -έκαστος. Επίσης, δίνει σε κάθε μετέχοντα 200 δολάρια gift card στην Amazon, για την αγορά προϊόντων που θα βοηθήσουν σε αυτό το 24ωρο. Δίνει και προτάσεις, όπως μια γραφομηχανή, ένα επιτραπέζιο, έναν άβακα, βιβλία και χρώματα ζωγραφικής.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Αμερικανοί και οι Αυστραλοί. Επειδή όμως, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ακολουθήσει, διάβασε τις προϋποθέσεις. Μια είναι έκθεση 100 λέξεων στην οποία εξηγεί ο καθένας γιατί είναι ο κατάλληλος για την πρόκληση.

Η βασική είναι να μην υπάρξει η παραμικρή επαφή με οθόνη- πχ κινητό τηλέφωνο, τηλεόραση, κονσόλα gaming, κομπιούτερ, λάπτοπ, τάμπλετ, smartwatch ή άλλη wearable τεχνολογία ή συσκευή smart home (από μεγάφωνα έως σκούπα και ψυγείο)-. Ό,τι έχει σχέση με την τεχνολογία διαγράφεται από όσους θα διεκδικήσουν 2.400 δολάρια, πέραν του φούρνου μικροκυμάτων γιατί όπως αναφέρει η εταιρία «δεν είμαστε και τέρατα». Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει μια μέρα από δυο προτεινόμενες εβδομάδες, προκειμένου να μην προκύψει θέμα με σπουδές ή εργασία. Μετά το τέλος της ημέρας θα χρειαστούν αποδεικτικά στοιχεία για το ότι δεν «έκλεψε» κανείς. Δηλαδή, τις αναφορές όλων των συσκευών για την screen time που έχει κάνει θραύση, εν καιρώ πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης με την τηλεργασία.

Βέβαια και πριν τον Covid-19, όπως είχε αποδείξει έρευνα του 2019 οι έφηβοι στις ΗΠΑ περνούσαν κατά μέσο όρο περισσότερες από επτά ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη. Tην ίδια χρονιά, έρευνα του King’s College του Λονδίνου ενημέρωσε ότι το 23% των νέων παρουσίασαν σημάδια συνδρόμου στέρησης (όπως πανικό και αναστάτωση), όταν τους αρνήθηκαν τα τηλέφωνα τους. Το ίδιο κολέγιο διενήργησε έρευνα και πέρυσι που έδειξε ότι 4 στους δέκα μαθητές ηλικίας 18 με 30 είναι εθισμένοι στα smartphones τους, που σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούν μετά τα μεσάνυχτα και δεν μπορούν να κοιμηθούν, ενώ αγνοούν άλλους τομείς της ζωής τους.

Αν ενδιαφέρεσαι να καταλάβεις το επίπεδο εθισμού σου στο smartphone, δοκίμασε να το κρατήσεις μακριά σου (να μην το βλέπεις καν) για τρεις ώρες. Αν σε αυτό το διάστημα αισθανθείς άβολα, πως κάτι λείπει, αυξηθούν οι χτύποι της καρδιάς και ‘ανέβει’ η πίεση (βλ. εκνευριστείς) σημαίνει ότι ένα κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

Εσύ πόσο εθισμένη/ος είσαι στην οθόνη του κινητού σου;

Ας δούμε ένα πανεπιστημιακό ερωτηματολόγιο που δείχνει το επίπεδο της nomophobia (εκ του no mobile) που έχεις -και που πια είναι γνωστή ως smartphone addiction.

✘ Περνάς περισσότερο χρόνο στο smartphone, από αυτόν που συνειδητοποιείς;

✘ Βρίσκεις τον εαυτό σου να περνάει χρόνο, αφηρημένος, σε συχνή βάση, κοιτώντας το smartphone;

✘ Χάνεις την αίσθηση του χρόνου όταν απασχολείσαι με το smartphone;

✘ Βρίσκεις τον εαυτό σου να περνά περισσότερο χρόνο σε μηνύματα, tweets και emails από αυτόν που χρειάζεται για να μιλήσει σε ανθρώπους;

✘ Έχει αυξηθεί ο χρόνος που περνάς στο smartphone;

✘ Εύχεσαι να μπορούσες να ασχοληθείς λιγότερο με το smartphone;

✘ Κοιμάσαι με το smartphone δίπλα στο κεφάλι σου, συχνά;

✘ Βρίσκεις τον εαυτό σου να τσεκάρει και να απαντά σε μηνύματα, tweets και emails σε όλες τις ώρες της ημέρας -ακόμα και αν διακόπτεις άλλα πράγματα που κάνεις;

✘ Στέλνεις μηνύματα, email, tweet ή σερφάρεις ενώ οδηγείς ή κάνεις άλλες δραστηριότητες που χρειάζονται την προσοχή και τη συγκέντρωση σου;

✘ Νιώθεις πως ο τρόπος που χρησιμοποιείς το smartphone μειώνει την παραγωγικότητα σου, κάποιες φορές;

✘ Διστάζεις να πας κάπου χωρίς το smartphone, ακόμα και αν πρόκειται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποχωρισμού;

✘ Νιώθεις δυσφορία ή ανασφάλεια όταν ξεχνάς το smartphone στο αυτοκίνητο ή το σπίτι ή όταν δεν έχεις σήμα ή όταν χαλάει;

✘ Όταν τρως το smartphone έχει πάντα θέση στο τραπέζι;

✘ Όταν ακούς τις ειδοποιήσεις ή τον ήχο κλήσης νιώθεις τεράστια επιθυμία να τσεκάρεις τι έχεις λάβει;

✘ Βρίσκεις τον εαυτό σου να τσεκάρει αφηρημένα το smartphone πολλές φορές μέσα στη μέρα, ακόμα και όταν ξέρεις πως κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει κάτι νέο ή σημαντικό να δεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Αν τα ‘ναι’ είναι έως 2, η συμπεριφορά σου είναι φυσιολογική.

Αν τα ‘ναι’ είναι έως 4, η συμπεριφορά τείνει να γίνει προβληματική ή παθολογική.

Από 5 ‘ναι’ και πάνω, η συμπεριφορά είναι προβληματική ή παθολογική.

Από 8 ‘ναι’ και πάνω, είναι χρήσιμο να απευθυνθείς σε ειδικό για εθισμούς.