ΕΞΟΔΟΣ

Τέχνη Τώρα: Από την Ιλιάδα στην φθηνή μουσική

Το culturenow.gr προτείνει τα καλύτερα event του Σαββατοκύριακου. Την "Ιλιάδα" σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και ένα διήμερο μουσικής στο Floral

Η Ιλιάδα σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού σε περιοδεία

iliada.jpg 

Η Ιλιάδα, το συγκλονιστικό έπος του Ομήρου στην βραβευμένη μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη παρουσιάζεται στα διεθνή φεστιβάλ Πάτρας, Φιλίππων και Θάσου, Ηρακλείου, Κυπρίων, καθώς και στο παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ της Μέριδα στην Ισπανία.

…σε αυτή την παράσταση ακόμη και κάθε σκηνή μάχης είναι ένας ύμνος στην φαντασία.

…πολύ σπάνια πετυχαίνει κανείς παραστάσεις τόσο συμπυκνωμένες, τόσο πλούσιες σε ένταση και ενέργεια που έχουν κατακτήσει την τελειότητα σε όλες τους τις λεπτομέρειες. Ευφυέστατη!

*****Karin Veraart, Volkskrant, Άμστερνταμ, 3/10/13

Η Ιλιάδα δεν χάνει ούτε στιγμή την ενέργεια το βάθος και την λεπτομέρεια των σκηνικών γεγονότων που αναπαριστά, διατηρώντας υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής πυκνότητας. Οι δημιουργοί της Ιλιάδας δημιούργησαν μια από τις καλύτερες σύγχρονες παραστάσεις μεγάλης φόρμας στο παγκόσμιο ρεπερτόριο.

Dmitry Trubotchkin, Μόσχα, Οκτώβριος 2013

Είναι μόνον μερικά από τα σχόλια και κριτικές που γράφτηκαν για τη παράσταση του Στάθη Λιβαθινού, την «Ιλιάδα», στην πορεία των παραστάσεων της. Από το Φεστιβάλ Αθηνών, την Πειραιώς 260, το Εθνικό Θέατρο του Άμστερνταμ, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Θέατρο Χώρα, τώρα η «Ιλιάδα» στην πρώτη της περιοδεία στην Ελλάδα σε επιλεγμένους κι ανοιχτούς χώρους πριν ταξιδέψει στο φημισμένο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου της Μέριδα στην Ισπανία και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια.

Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, είναι η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα το Στάθη Λιβαθινό.

Ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα άπο το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες, σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο;

Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε θα τελειώσει. Ο γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας θα συμφιλιωθούν- έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα. Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε και νικημένο.

Κατάλληλο για όλη την οικογένεια.

Συντελεστές

Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Σκηνική Διασκευή & Επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Έλσα Αδριανού, με τη συνεργασία των ηθοποιών της παράστασης

Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική σύνθεση & Σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Πηγούνης

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κινησιολογική προετοιμασία & Πολεμικές τέχνες: Σι Μιαο Τζιε Μάχιμος Μοναχός Σαολίν

Επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet

Βοηθός Σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα

Ερμηνεύουν: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου , Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή,, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς , Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου .

Kρουστά: Μανούσος Κλαπάκης

Εκτέλεση παραγωγής: Ελίνα Φέσσα

Παραγωγή: POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου

Πληροφορίες

Τοποθεσία – Ημερομηνία: Ρωμαϊκό Ωδείο, Πάτρα: Πέμπτη 26 Ιουνίου στις 21:30

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα: Σάββατο 5 Ιουλίου στις 21:00

Διεθνές Φεστιβάλ Μέριδα, Iσπανία: 18, 19 Ιουλίου στις 22:45

Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης, Ηράκλειο, Κρήτης: 1, 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, Σεπτέμβριος 2014

Πληροφοφίες – προπώληση: Viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός και στα συμβεβλημένα σημεία πώλησης κάθε φεστιβάλ www.polyplanity.com, τηλ.: 210.3632764

Two days of peace, love and cheap music στο Floral

floral.jpg 

O Bill Hunchback και το Floral διοργανώνουν ένα διήμερο μουσικής με  Παζάρι δίσκων, μουσικά όργανα και  βιβλία μουσικής στους χώρους του Floral, στις 6 και 7 Ιουλίου 2014.

Επί δύο μέρες ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τις μουσικές επιλογές του Bill Hunchback με τον καφέ ή το ποτό του, να αγοράσει μουσικά βιβλία – καινούργια και μεταχειρισμένα – δίσκους και γιατί όχι, και ένα μουσικό όργανο για τις διακοπές που έρχονται! Τα βιβλία που θα διατίθενται, διάσπαρτα σε όλους τους χώρους του Floral εκείνο το διήμερο, σχετίζονται αποκλειστικά με τη μουσική και η τιμή τους ξεκινά από ένα ευρώ.

Στο bazaar θα βρείτε μουσικές βιογραφίες, αναλύσεις μουσικών ρευμάτων, παιδικά παραμύθια με cd, στιχογραφίες και βιβλία αφήγησης που όμως έχουν ως απολύτως κεντρικό θέμα την μουσική, από την κλασσική ή τη λαϊκή, έως τον πειραματισμό και το heavy metal.

Στην πρόσκλησή μας για την εκδήλωση ανταποκρίθηκαν με θερμό ενδιαφέρον εκδοτικοί οίκοι, και καταστήματα που ασχολούνται με το μουσικό βιβλίο αλλά και πολλοί ιδιώτες.

Τις μουσικές επιλογές στα πλατό του Floral θα κάνει και τις δύο μέρες ο Bill Hunchback από τις 17:00 το απόγευμα έως αργά το βράδυ.

Πληροφορίες

Τοποθεσία: Floral, Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων

Ημερομηνία: Τετάρτη 2 Ιουλίου έως Τρίτη 7 Ιουλίου 2014, στις 17:00

Πληροφορίες: Τ: 210 3800070

Είσοδος ελεύθερη

Διάβασε επίσης στο Culturenow.gr

Η Martha Graham Dance Company σε καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα

Ο Δημήτρης Καραντζάς και η δική του ματιά για την “Ελένη”