ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Taste Atlas: Το καλύτερο θαλασσινό πιάτο στον κόσμο είναι ελληνικό

iStock

Μιας και η θερινή σεζόν είναι προ των θυρών, τα ελληνικά, παραδοσιακά, θαλασσινά πιάτα αρχίζουν να πιάνουν μεγαλύτερο χώρο στα τραπέζια μας, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν «κερδίσει τις καρδιές» γευσιγνωστών σε διεθνή κλίμακα. Το Taste Atlas λοιπόν – διαδικτυακός οδηγός για την παγκόσμια γαστρονομία – επιβεβαιώνει τα παραπάνω με τη νέα του λίστα, που αποκαλύπτει τα 10 καλύτερα πιάτα με γαρίδες στον κόσμο.

Το Taste Atlas που προσφέρει πληροφορίες για τα πιο χαρακτηριστικά και διάσημα πιάτα της κάθε κουζίνας, ενώ παρέχει χάρτες, αξιολογήσεις και κριτικές από χρήστες και ειδικούς, δημοσίευσε τη λίστα με τα 10 καλύτερα πιάτα με γαρίδες στον κόσμο και σε αυτή, όπως θα διαπιστώσεις και παρακάτω, την πρώτη θέση διεκδικεί ελληνικό πιάτο με άρωμα από θάλασσα.

Το Συμιακό γαριδάκι είναι το καλύτερο πιάτο με γαρίδες στον κόσμο

Στην κορυφή της λίστας είναι το γαριδάκι από τη Σύμη, γνωστό και ως «Συμιακό γαριδάκι» με βαθμολογία 4,6, ενώ τη λίστα με τα 10 καλύτερα πιάτα με γαρίδες στον κόσμο, συμπληρώνουν γεύσεις από Μεξικό, Ισπανία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Βραζιλία. Μάλιστα, στη λίστα τα 4 από τα 10 πιάτα είναι από το Μεξικό.

Τα 10 καλύτερα πιάτα με γαρίδες στον κόσμο:

  1. Γαριδάκι από τη Σύμη, Ελλάδα.
  2. Camarones enchipotlados, Μεξικό.
  3. Gambas al ajillo, Ισπανία.
  4. Stir-fry shrimps (You bao xia), Κίνα.
  5. Tacos gobernador, Μεξικό.
  6. Chingri Malai curry, Ινδία.
  7. Shrimps in Tamarind Sauce (Camarones en salsa de tamarindo), Μεξικό.
  8. Ebi furai, Ιαπωνία.
  9. Aguachile, Μεξικό.
  10. Bobó de camarão, Βραζιλία.

Όσα ανέφερε το Taste Atlas για το Συμιακό γαριδάκι

«Μια θαλασσινή λιχουδιά του ελληνικού νησιού της Σύμης, το συμιακό γαριδάκι ή γαρίδα Σύμης είναι μια μοναδική ποικιλία μικροσκοπικών γαρίδων που ζουν στη θάλασσα γύρω από το νησί. Φωτεινά κόκκινα, ντελικάτα και γλυκά, τα μικρά γαριδάκια είναι γεμάτα γεύση, γεγονός που τα έχει κάνει διάσημα σε όλη τη χώρα και όχι μόνο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να απολαύσετε αυτές τις μικροσκοπικές γαρίδες είναι το τραγανό τηγάνισμα σε ελαιόλαδο και σκόρδο, συνήθως καρυκευμένο μόνο με αλάτι και πιπέρι. Λόγω της φύσης τους, οι τηγανητές γαρίδες συνήθως τρώγονται ολόκληρες.

Μερικές φορές μπορούν να καλυφθούν με αλεύρι και κορν φλάουρ πριν το τηγάνισμα και συνήθως δεν εμπλουτίζονται με άλλα αρώματα ή σάλτσες, εκτός από μια προαιρετική δόση λεμονιού. Οι τηγανητές γαρίδες Σύμης αποτελούν έναν εξαιρετικό μεζέ μαζί με ένα ποτήρι ούζο ή τοπική ρακή. Στη Σύμη, μια ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτές τις ξεχωριστές γαρίδες, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο» γράφει το Taste Atlas.

iStock

Το Συμιακό γαριδάκι (Plesionika narval) είναι ένα από 4 είδη γαρίδας που κυκλοφορούν στις ελληνικές θάλασσες (κόκκινη, 7-8 εκ. – γάμπαρη, 15 εκ – έντονα κόκκινη γαρίδα, 13 εκ.). Τη συναντάμε στα παράλια της Σύμης, ειδικά στα βόρεια του νησιού, αλλά και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Οι Συμιακοί είναι αυτοί που πρώτοι έφεραν τη γαρίδα αυτή στο εμπόριο, την ανέδειξαν, γι’ αυτό και επικράτησε αυτή η ονομασία. Είναι το μικρότερο στο είδος του, φτάνει μέχρι τα 7 εκ. και μοιάζει με γόνο. Έχει ζωηρό πορτοκαλί χρώμα, μακρύ ρύγχος, με γόνο μπλε electric και γεύση που ελαφρώς γλυκίζει.

 

Στην 21η θέση οι γαρίδες σαγανάκι

Το σαγανάκι γαρίδας, με τον συνδυασμό ζουμερών γαρίδων, πικάντικης σάλτσας ντομάτας και κρεμώδους φέτας, είναι αγαπημένο τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες.

«Αυτό το κλασικό ελληνικό πιάτο αποτελείται από σοταρισμένες γαρίδες όπου παραδοσιακά ρίχνουμε ούζο με γεύση γλυκάνισου, στη συνέχεια περιχύνονται με πλούσια σάλτσα ντομάτας και τέλος γαρνίρονται με θρυμματισμένη φέτα. Το πιάτο πήρε το όνομά του από το μικρό τηγάνι με 2 λαβές που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την παρασκευή τέτοιων πιάτων. Αυτό το πιάτο σε εστιατόριο συνήθως απολαμβάνεται ως ορεκτικό ή ως μεζές που συνήθως συνοδεύεται από ψωμί ή ζεστά τριγωνικά πιτάκια» αναφέρει το Taste Atlas.