ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μαγειρίτσα: Η εύκολη, πεντανόστιμη συνταγή και τα tips για να σου πετύχει

iStock

Πάσχα προ των πυλών και ήρθε η ώρα να σκεφτείς πώς θα φτιάξεις και φέτος τη μαγειρίτσα. Και πρώτη φορά όμως να επιχειρείς να μπεις στην κουζίνα, μην ανησυχείς,ακολουθούν τα καλύτερα tips για μια νοστιμότατη γευστική εμπειρία.

Μπορεί να νομίζεις ότι η μαγειρίτσα είναι το πασχαλινό ακατόρθωτο. Πράγματι, μια δυσκολία την έχει, αλλά αν το έχεις πάρει απόφαση να σηκώσεις τα μανίκια, αξίζει τον κόπο, για μία φορά τον χρόνο. Τα βήματα που ακολουθούν είναι τα βασικά για να προετοιμάσεις ένα πεντανόστιμο πιάτο.

Μαγειρίτσα: Η σωστή αγορά κρέατος

Η καλή μαγειρίτσα ξεκινάει από την αγορά καλής ποιότητας κρέατος. Οπότε ζήτησε από τον κρεοπώλη σου που εμπιστεύεσαι συκωταριά από ζώα μικρής ηλικίας, είτε αρνιού, είτε κατσικιού, τα οποία καταναλώνουν μόνο γάλα. Έτσι θα αποφύγεις τις δυσάρεστες και έντονες μυρωδιές.

Σχολαστικό πλύσιμο εντοσθιών

Αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο ενδελεχές πλύσιμο των κρεάτων που επέλεξες για τη μαγειρίτσα σου, και μάλιστα αν θες να είσαι σωστή ξεκίνα ήδη από την προηγούμενη μέρα. Πλύνε, λοιπόν,  τα εντεράκια, με άφθονο νερό και δώσε έμφαση στο σχολαστικό πλύσιμο του εσωτερικού τους. Γύρισε τη μέσα πλευρά έξω από τα έντερα, ξαναπλύνε με άφθονο νερό και τοποθέτησε ένα ξύλινο καλαμάκι (για σουβλάκι) μέσα.

Μετά τοποθέτησέ τα σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό και χυμό από ένα λεμόνι. Έτσι και θα απολυμανθούν και θα απαλλαχθούν από κάθε έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά. Άλλωστε μην ξεχνάς, ότι η χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά της μαγειρίτσας είναι αυτή που μπορεί αν απωθήσει ακόμη και έναν δεινό κρεατοφάγο να την καταναλώσει, οπότε δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το βήμα.

Μαγειρίτσα: Τα βασικά tips για να πετύχει

Προκειμένου να κάνουμε τη μαγειρίτσα μας εύπεπτη και ελαφριά, είναι σημαντικό να ψιλοκόψουμε το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι για κανέναν ευχάριστο να αντικρίζει στο πιάτο του χοντροκομμένα κομμάτια συκωτιού μέσα σε ένα ζουμί.

Τα βασικά υλικά που αναδεικνύουν το πασχαλινό αυτό πιάτο είναι φυσικά τα μυρωδικά, άνηθος και δυόσμος και φυσικά τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα. Τα μυρωδικά που θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις, πρόσθεσέ τα προς το τέλος του μαγειρέματος για να κρατήσουν τα αρώματά τους και να μην μαραθούν πολύ. Αν νιώθεις extra fancy πρόσθεσε και λίγο κουρκουμά, αλλά μετρίασε την ποσότητα του λεμονιού, για να μην υπερκαλύψει όλες τις γεύσεις.

Τώρα, για να μην κόψει το αυγολέμονο που θα κάνεις, ένα πολύ έξυπνο τρικ είναι να προσθέσεις λίγη πλήρη κρέμα γάλακτος. Θα το απογειώσει. (Αν δεν έχεις την υπομονή να το χτυπήσεις στο χέρι, το μίξερ σου θα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά). Επίσης, δεν είναι πολύ διαδεδομένο, αλλά δοκίμασε φέτος να προσθέσεις και δυο μαρουλάκια στην μαγειρίτσα σου, θα μας ευχαριστείς. Θα δώσει υπέροχη βουτυρένια υφή και μεστή γεύση στο πιάτο σου. Επίσης, θα κάνει πιο χυλωμένη τη μαγειρίτσα σου.

Η συνταγή για την πιο εύκολη, πεντανόστιμη μαγειρίτσα

Υλικά για παραδοσιακή μαγειρίτσα

1 κιλό εντόσθια αρνίσια

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 μεγάλα μαρούλια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος

2 αυγά

3 κ.σ. ρύζι γλασέ

χυμός από 2 λεμόνια

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένεις πολύ καλά τα εντόσθια, τα κόβεις σε μικρά και τα ζεματίζεις σε αλατισμένο νερό.

Τα αφαιρείς από την κατσαρόλα και τα αφήνεις να κρυώσουν.

Σοτάρεις τα κρεμμύδια.

Μόλις έχουν σοταριστεί καλά ρίχνεις για 5 λεπτά τον άνηθο και το μαρούλι.

Προσθέτεις τον ζωμό και τα εντόσθια και τα αφήνεις να σιγοβράζουν για 40 λεπτά.

10 λεπτά πριν το τέλος, ρίχνεις το ρύζι.

Για το αυγολέμονο

Χτυπάς τα ασπράδια

Προσθέτεις έναν έναν τους κρόκους και το λεμόνι

Αραιώνεις το αυγολέμονο με λίγο ζεστό ζωμό από το κρέας ώστε να μην κόψει και ρίχνεις το μείγμα στην κατσαρόλα.