ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα ρούχα σου αποκτούν «δεύτερη ζωή» αφήνοντας το περιβάλλον να ανασάνει

Κάθε σεζόν, καλοκαιρινή ή χειμερινή, αναλαμβάνεις κάποια στιγμή το task που λέγεται «ξεκαθάρισμα ντουλάπας». Ρούχα που αγοράζουμε γιατί θέλουμε να υιοθετήσουμε κάποιο trend στοιβάζονται στη ντουλάπα μας περιμένοντας την ώρα που θα καταδεχτούμε να τους ρίξουμε μία ακόμα ματιά. Και μένουμε να τα κοιτάμε, μη συνειδητοποιώντας ότι παρόλο που δεν το θέλουμε, αυτός ο σωρός μπροστά μας έχει επιβαρρύνει το περιβάλλον μέσα από εμάς. Το χειρότερο δε, είναι πώς συνήθως το «ξεκαθάρισμα» αυτό καταλήγει με ρούχα μέσα σε σακούλες σκουπιδιών που πετάμε γιατί δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Όχι πια, το Skip μάς προτείνει να δώσουμε στα ρούχα μας μία δεύτερη ζωή.

Η αλήθεια είναι πως η γενιά μας είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη στα ζήτηματα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η Γη είναι το κοινό μας σπίτι και ναι, προσπαθούμε να είμαστε eco friendly στην καθημερινότητά μας. Αλλά στο κομμάτι που αφορά τα ρούχα μας κάπως σαν όλη αυτή η φιλοσοφία πηγαίνει περίπατο. Υπάρχει τρόπος να αντισταθμίσουμε κάπως το αποτύπωμα που έχει η λεγόμενη fast fashion στην οποία συμβάλλουμε κι εμείς, στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος; Το Skip έχει μία πολύ καλή ιδέα που όχι μόνο μας επιτρέπει να δώσουμε μία ανάσα στον πλανήτη αλλά και να προσφέρουμε σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Γιατί μπορεί για εμάς κάποια ρούχα να μας είναι πλέον αχρείαστα, αλλά για άλλους τα ίδια ρούχα είναι πολύτιμα για την κάλυψη πρακτικών αναγκών.

Αγαπάμε τα ρούχα και ιδιαίτερα τα δικά μας ρούχα, δεν το αρνείται κανείς. Το Skip είναι ο σύμμαχός μας εδώ και 50 χρόνια στο να τα κρατάμε πεντακάθαρα και σαν καινούργια για πολύ καιρό. Τόσο καιρό, που καμιά φορά τα ξεχνάμε και προχωράμε στην επόμενη αγορά. Βλέπεις, εδώ και πολλά χρόνια τα ρούχα δεν είναι εδώ για να καλύπτουν μόνο τις πρακτικές μας ανάγκες αλλά και για να αποτελούν ένα όχημα έκφρασής μας.

Η γκαρνταρόμπα μας γίνεται συχνά η παλέτα μέσα από την οποία αντλούμε τα κατάλληλα χρώματα για να μιλήσουμε για όσα συμβαίνουν μέσα μας. Η μόδα έχει καταλάβει έναν κυρίαρχο ρόλο στις ζωές μας. Και παρόλο που χαιρόμαστε ιδιαίτερα αυτόν τον νέο ρόλο, αγοράζοντας όλο και περισσότερα ρούχα που μας ενθουσιάζουν (και καλά κάνουν) και πετώντας αυτά που ξεπεράσαμε ή που δεν μας κάνουν πια, συμβάλλουμε σε μία αλυσίδα σημαντικής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Λίγοι αριθμοί θα σε πείσουν

Η βιομηχανία ρούχων είναι η 2η πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο. Κατά την παραγωγή των ρούχων εκπέμπονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, τέτοιες που οδηγούν τον κλάδο ευθύνεται για το 10% του φαινομένου του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας τις εκπομπές αερίων των διεθνών πτήσεων και της ναυτιλίας μαζί. Παράλληλα, το νερό που απαιτείται για να φτιαχτεί ένα T- Shirt από βαμβάκι μπορεί να φτάσει τα 2.700 λίτρα. Αυτό, για να καταλάβεις, είναι το νερό που έχει ανάγκη ένα άτομο για να ζήσει για 2,5 χρόνια.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάγκη μας να ακολουθούμε τη μόδα ανελλιπώς, αγοράζοντας πολύ περισσότερα ρούχα από αυτά που θα είχαμε πρακτικά ανάγκη, είναι αυτό του waste, του αριθμού των ρούχων που καταλήγουμε απλά να πετάμε γιατί πλέον δεν μας εκφράζουν με τον τρόπο που θα θέλαμε. Ρούχα σε πολύ καλή κατάσταση καταλήγουν στις χωματερές και για την Ευρώπη, αυτό αφορά το 87% των ρούχων που περιμένουν υπομονετικά στις ντουλάπες μας και δεν τα φοράμε ποτέ. Είναι περίπου 11 κιλά ανά άτομο έτησίως, πράγμα που παγκοσμίως μπορεί να μεταφραστεί σε 9 εκατομμύρια τόνους ρούχων στις χωματερές. Τόνοι αποβλήτων που θα μπορούσαν να μην ανήκουν καν στην κατηγορία «απόβλητα». Το Skip δείχνει τον δρόμο και ακολουθούμε.

Όχι άλλα ρούχα στα σκουπίδα

Τα ρούχα δεν ανήκουν στον κάδο των σκουπιδιών και το Skip είναι εδώ για να σε βοηθήσει να σπάσεις αυτή την αλυσίδα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και να δημιουργήσεις μία άλλη που θα δώσει μία πολυπόθητη ανάσα όχι μόνο στον πλανήτη Γη αλλά και στους συνανθρώπους σου, που έχουν πραγματική ανάγκη τα ρούχα σου.

Η ανακύκλωση είναι πλέον διαδεδομένη πρακτική στη ζωή μας όπως και η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων. Καιρός είναι, λοιπόν, να μάθουμε πώς τα ρούχα μας μπορούν να αποκτήσουν δεύτερη ζωή και να επαναχρησιμοποιηθούν από άλλους. H Κοινωνική Ντουλάπα Skip δημιουργήθηκε σε διάφορα σημεία της πόλης ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό.

Τι είναι η Κοινωνική Ντουλάπα Skip;

Τα ρούχα μας μπορούν να έχουν μία καλύτερη τύχη από το να βρεθούν στην χωματερή. Και συναισθηματικά να το δεις μόνο, τους το οφείλουμε, αφού μαζί τους έχουμε χτίσει πολύτιμες αναμνήσεις. Το Skip και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Fabric Republic αναλαμβάνουν να δώσουν τα ρούχα μας σε ανθρώπους, που θα χτίσουν τις επόμενες καλές αναμνήσεις τους φορώντας τας μέσα από την Κοινωνική Ντουλάπα Skip.

Η φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip δεν είναι άλλη από την κυκλική οικονομία, που βασίζεται στις αρχές της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης (ReUse, Upcycle, Recycle) που αποτελούν βασικές αρχές για τη βιωσιμόττηα του πλανήτη. Βασική αρχή για τη «βιωσιμότητα» της ανθρωπότητας από την άλλη, αποτελεί η κοινωνική αλληλεγγύη. Πολλές φορές  συμφωνείς, όπως κι εγώ, ότι πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για τους συνανθρώπους σου, αλλά η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της καταπίνουν τις προθέσεις σου. Η Κοινωνική Ντουλάπα Skip δεν σε αφήνει πια να ξεχαστείς. Βρίσκεται στη γειτονιά σου και σε καλεί να αναλάβεις δράση και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς.

Μόλις, λοιπόν, φτάσεις στο γνωστό σημείο του «ξεκαθαρίσματος ντουλάπας», βρες τα ρούχα σου που είναι σε καλή κατάσταση και δεν τα χρειάζεσαι πια και ετοίμασέ τα για να τους δώσεις δεύτερη ζωή σε μία από τις Κοινωνικές Ντουλάπες Skip που θα βρεις στην πόλη.

Πολύχρωμες Κοινωνικές Ντουλάπες Skip περιμένουν στην πόλη για να δώσουν δεύτερη ζωή στα ρούχα σου

Πρωτότυπες κοινωνικές ντουλάπες σε σχήμα T- shirt είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της πόλης όπως το The Ellinikon Project, ο Δήμος Αλίμου, το ΟΑΚΑ και το Πάρκο Γουδί του Δήμου Ζωγράφου. Εγώ, με μία αγκαλιά ρούχα, βρέθηκα στο τελευταίο από τα σημεία, μόλις έμαθα για το πρόγραμμα αυτό του Skip για να δώσω στα ρούχα που αγάπησα (και έπειτα ξέχασα) μία ακόμα ευκαιρία. Εκεί με υποδέχτηκε μία ντουλάπα Urban αισθητικής, που δημιούργησε ένας από τους street artists που συνεργάστηκαν με το Skip για το τόσο πολύτιμο αυτό πρόγραμμα.

Άνοιξα τη ντουλάπα, τοποθέτησα μέσα τα ρούχα, τα έκλεισα κι έφυγα λίγο πιο σίγουρη ότι μπόρεσα να δώσω μία τόσο απαραίτητη ανάσα στο περιβάλλον που με φιλοξενεί. Είχα επιπλέον τη σιγουριά του Skip και γνώριζα πώς τα ρούχα μου (που είχαν παραμείνει για καιρό στη ντουλάπα μου) θα πλένονταν με απορρυπαντικά Skip πριν τα πάρει στα χέρια της η Fabric Republic. Η οργάνωση στη συνέχεια, θα τα διαθέσει, καθαρά και ξεδιαλεγμένα σε αυνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Ο στόχος της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip, που αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Unilever για το περιβάλλον, είναι να ανακυκλωθούν 10 τόνοι ρούχα μέσα σε έναν χρόνο και να βοηθηθούν 92 κοινωφελείς οργανώσεις. Ακόμα στέκεσαι μπροστά στη ντουλάπα σου; Ξεκίνησε να φορτώνεις ρούχα και βρες στην Κοινωνική Ντουλάπα Skip που βρίσκεται πιο κοντά σου. Γίνε μέρος της αλυσίδας αυτής, σπάζοντας μία άλλη, αυτή της επιβάρρυνσης του πλανήτη.

Αυτή η νέα μεγάλη νεά αλυσίδα είναι  μία αέναη κίνηση προσφοράς από τον άνθρωπο προς το περιβάλλον αλλά και από τον άνθρωπο προς τον άνθρωπο. Και η αλυσίδα αυτή ξεκινά από τη ντουλάπα του σπιτιού μου και του δικού σου. Μία αλυσίδα που με ενδιαμέσο σταθμό τις πρωτότυπες Κοινωνικές Ντουλάπες Skip ενώνει τελικά τις ντουλάπες όλου του κόσμου.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/ και για τις ακριβείς τοποθεσίες της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip μπείτε στο skip.gr/social-closet και στα social media του Skip Greece (Facebook, Instagram & Youtube).