ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τα πολυτιμότερα δώρα που μπορείς να κάνεις αυτές τις γιορτές δεν κοστίζουν τίποτα

Unsplash

Δεν ξέρω πόσους οδηγούς αγοράς μπορεί να έχω διαβάσει αυτές τις ημέρες ψάχνοντας για δώρα για τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι λατρεύω να κάνω δώρα, οπότε με το που μπει ο Δεκέμβριος ξεκινώ την οργάνωσή μου. Δώρα ως Secret Santa του γραφείου, δώρα για τις φίλες και τους φίλους μου, δώρα για την οικογένεια, ένα έξτρα δώρο που κάπου θα σκεφτώ να κάνω στην πορεία, ο υπερκαταναλωτισμός μου χτυπάει κόκκινο.

Τα δώρα με ευχαριστούν βαθιά. Και το έχω φιλοσοφήσει, δεν είναι εγωιστικά τα κίνητρά μου, κάνω δώρα με το παραμικρό και αισθάνομαι άβολα ακόμα και με το ευχαριστώ. Οδηγούμαι μόνο και μόνο από μία εσωτερική ανάγκη να δώσω ένα μικρό λόγο σε οποιονδήποτε να χαρεί την ημέρα του. Υπάρχουν κάποια δώρα όμως που δεν είναι καθόλου μικρός λόγος να χαρεί κάποιος. Δώρα ουσιαστικά, από αυτά που δεν κοστολογούνται ούτε για την τσέπη σου ούτε για τη σημασία που μπορεί να έχουν για τους αποδέκτες τους.

Τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις αυτές τις γιορτές, εκτός από αυτά που θα αγοράσεις για τους δικούς σου, απευθύνονται σε αγνώστους. Απευθύνονται σε πρόσωπα που μπορεί να μη συναντάς καθημερινά, με τα οποία δεν έχεις καμία συναισθηματική σύνδεση αλλά έχεις ένα μεγάλο κοινό, ζεις μαζί τους στην ίδια κοινωνία. Είστε συνάνθρωποι κι ένα δικό σου μικρό δώρο, μπορεί να κάνει καλύτερο το κοινό σας «σπίτι», τον κόσμο όπου ζείτε κι εσύ κι εκείνοι. Τα καλύτερα και πιο πολύτιμα δώρα που μπορείς να κάνεις αυτές τις γιορτές είναι δωρεάν. Κι είναι σπουδαία.

Δώσε το χρόνο σου

Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί ως τώρα, αλλά ο χρόνος σου είναι ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορείς να κάνεις στους συνανθρώπους σου. Αυτός ο χρόνος που σίγουρα δεν σου περισσεύει και σου είναι πολύτιμος μπορεί να γίνει ακόμα πιο ουσιαστικός όταν τον επενδύσεις στον εθελοντισμό. Οι οργανισμοί που βασίζονται στην εθελοντική εργασία είναι πολλοί και σίγουρα την περίοδο των γιορτών χρειάζονται «έξτρα χέρια» για να συνεχίσουν να προσφέρουν.

δώρα Unsplash

Μοιράσου το φαγητό σου

Το γιορτινό τραπέζι θα στηθεί και τι είναι ένα, δύο ή και περισσότερα πιάτα στο τραπέζι. Γέμισε δοχεία φαγητού με τις έξτρα μερίδες που μπορείς να μαγειρέψεις και μοίρασέ τες στους άστεγους της πόλης. Το δώρο είναι πολύτιμο ακόμα κι αν για σένα φαίνεται κάτι πολύ μικρό. Αν θες να κάνεις κάτι ακόμα περισσότερο από αυτό, τότε μπορείς να καταφύγεις και πάλι στον εθελοντισμό σε μία κοινωνική κουζίνα.

Χάρισε τα καλοδιατηρημένα ρούχα και τις κουβέρτες σου

Σίγουρα έχεις περισσότερα ρούχα από αυτά που σου χρειάζονται. Ξέρεις ποια λέω, αυτά που κάθε χρόνο κρατάς στο συρτάρι σκεπτόμενη «Κι αν μου χρειαστεί» και τελικά δεν φοράς ποτέ. Έρχεται χειμώνας και τα καλά διατηρημένα χοντρά σου ρούχα, όπως και οι κουβέρτες που δεν χρησιμοποιείς γιατί «με τσιμπάει το μαλλί», μπορούν να γίνουν ένα πολύτιμο δώρο για τους συνανθρώπους σου. Μάζεψε τα καθαρά, σιδερωμένα και τακτοποιημένα και μπορείς να τα στείλεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων, σε οργανώσεις που ασχολούνται με τους αστέγους, ακόμα και στις φυλακές, γενικώς όπου υπάρχουν ανάγκες για ρουχισμό.

Κάνε δωρεές αντί για δώρα

Το έκανε κάποτε ο Chandler στα Φιλαράκια και οι φίλοι του τον κορόιδευαν. Αλλά είναι πολύτιμο δώρο και αν έχεις καλούς φίλους αντί να σε κοροϊδέψουν μπορεί και να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Συγκέντρωσε το budget που θα διέθετες για τα δώρα τους, ενημέρωσέ τους και διαλέξτε παρέα σε ποιους οργανισμούς θέλετε να δωρίσετε τα ανάλογα χρήματα. Είναι ένα δώρο που κανείς από τους δύο σας δεν θα μετανιώσει.

Unplash

Δώσε το πιο πολύτιμο δώρο, το αίμα σου

Μιλώντας για τα Φιλαράκια νωρίτερα, σίγουρα θυμάσαι και τη Rachel που πάντα επέστρεφε τα δώρα της για να τα άλλαξει με άλλα. Υπάρχει όμως ένα δώρο που δεν παίρνει καμία κάρτα αλλαγής. Κι αυτό είναι φυσικά το πολυτιμότερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις. Το δώρο της αιμοδοσίας. Φέτος τα Χριστούγεννα μπορείς να μπεις στο Bloode.org, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα για την αιμοδοσία και μάθε πού, πότε και πώς μπορείς να δώσεις αίμα μέσα στις γιορτές.

δώρα

Οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ κι ο στόχος της Bloode είναι η αύξηση του ποσοστού εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα, ώστε οι ανάγκες να καλύπτονται κάποτε αποκλεισικά από το δίκτυο των εθελοντών αιμοδοτών. Μετρά ήδη 6000 σταθερούς εθελοντές στην πλατφόρμα της κι εσύ μπορείς να αυξήσεις κι άλλο αυτόν τον αριθμό.

Ακόμα κι αν δεν μπορείς να δώσεις αίμα μπορείςνα στηρίξεις το έργο της Bloode με μία μικρή αλλά σημαντική δωρεά εδώ. Σ’το είπα, αυτό το δώρο δεν γίνεται να το μετανιώσεις.

Τα Χριστούγεννα άλλωστε είναι η γιορτή της προσφοράς. Και η πολυτιμότερη προσφορά που μπορείς να κάνεις είναι αυτή του αίματός σου, που μπορεί να σώσει ζωές. Αυτό δεν είναι το νόημα των Χριστουγέννων άλλωστε; Οι καλές μας πράξεις, οι ανιδιοτελείς, αυτές που αν ξεκινήσουμε να τις κάνουμε σήμερα, αύριο «μαγικά» σχεδόν θα έχουν πολλαπλασιαστεί.

δώρα