ΦΑΓΗΤΟ

Τα πιο παράξενα πράγματα που δεν ήξερες για τις μπανάνες

Είναι από τα φρούτα που βάζεις πρώτο στο καλάθι. Οι μπανάνες δίνουν τη γλύκα που χρειάζεσαι και είναι εύκολες στο καθάρισμα (αρκεί να ξέρεις τον σωστό τρόπο). Είναι από τα πολύ αγαπημένα σου αλλά είσαι σίγουρη πως ξέρεις όλα όσα θα έπρεπε;

Λοιπόν, πριν διαλέξεις μία ώριμη και την κόψεις, καλό θα ήταν να μάθεις τι κρύβει μέσα της. Μια μπανάνα δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας. Έρευνες έχουν δείξει ότι δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση.

 

Είναι ραδιενεργές

Υπολογισμοί δείχνουν πως μια μέση μπανάνα παράγει μέσω ραδιενεργών διασπάσεων ένα ποζιτρόνιο (το αντισωματίδιο του ηλεκτρονίου) κάθε 75 λεπτά. Τα ποζιτρόνια αυτά αλληλεπιδρούν με την ύλη και εξαϋλώνονται, απελευθερώνοντας ακτίνες γάμμα και άλλες ακτινοβολίες. Έτσι η μπανάνα μπορεί να θεωρείται μια από τις πλέον ραδιενεργές τροφές δίχως επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ακτινοβολία μιας ακτινογραφίας ισοδυναμεί με 600 περίπου μπανάνες.

Τρελαίνουν τις μέλισσες

Όταν μια μέλισσα τσιμπά, απελευθερώνει μια φερομόνη συναγερμού για να προειδοποιήσει και τις άλλες μέλισσες της κυψέλης. Η φερομόνη αυτή έχει μυρωδιά μπανάνας. Επομένως αυτό το άρωμα τις καλεί να μαζευτούν για να υπερασπιστούν τη βασίλισσά τους. Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να φας μία μπανάνα καλό τα ήταν να ρίξεις μία ματιά γύρω σου.

Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις

Οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα και ένα από τα 8 απαραίτητα αμινοξέα για την ανθρώπινη διατροφή. Η τρυπτοφάνη λειτουργεί ως μια βιοχημική πρόδρομη ένωση για την παραγωγή σεροτονίνης. Η τελευταία είναι από τις πιο σημαντικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση.