ΒΙΒΛΙΑ

Τα πιο όμορφα παιδικά βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα

Unsplash

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου που τα δώρα ανταλλάζονται με ταχύτητα αστραπής. Μικροί και μεγάλοι ανταλλάζουν δώρα και αγάπη. Για τους μικρούς της παρέας, ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να τους χαρίσεις είναι τα βιβλία. Τα παιδικά βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα, έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο κι εμείς διαλέξαμε τα πιο όμορφα από αυτά, για τους μικρούς αναγνώστες της ζωής σου.

Τα χριστουγεννιάτικα βιβλία μπορεί να περιλαμβάνουν κλασικές ιστορίες που μας μιλούν για το νόημα των Χριστουγέννων. Μπορεί επίσης να είναι μουσικά βιβλία με κάλαντα και περιπέτειες με πρωταγωνιστή τον Άγιο Βασίλη, ή να είναι παιδικά βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα αφού διαδραματίζονται στη πιο γιορτινή εποχή του χρόνου.

Τα παιδικά βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα έχουν καταφτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων περιμένοντας να διαλέξεις εσύ αυτό που θα δωρίσεις στο παιδί σου, το ανίψι, το βαφτιστήρι σου ή στο παιδί της κολλητής σου. Και κάτι η σπουδαία εικονογράφηση, κάτι τα ευφάνταστα κείμενά που περιέχουν, είμαι βέβαιη ότι θα το χαρεί, όποιο κι αν διαλέξεις.

Φρικαντέλα – Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα  (Ευγένιος Τριβιζάς)

Η µάγισσα Φρικαντέλα, που δημιούργησε το 2003 με την πένα του ο Ευγένιος Τριβιζάς, μισεί αφάνταστα όλα τα καλά.

Δε χορεύει καλαµατιανό. Χορεύει µόνο κακαµατιανό. Δεν τρώει ποτέ της καλαµαράκια. Τρώει µόνο κακαµαράκια. Δεν πίνει πορτοκαλάδα, µόνο πορτοκακάδα. Αλλά, πάνω απ’ όλα, µισεί τα κάλαντα. Όταν, λοιπόν, παραµονές πρωτοχρονιάς ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών, τους κλέβει τις φωνές τους και τις φυλακίζει σε µπαλόνια. Η απολαυστική περιπέτεια συνεχίζεται στους χιονισµένους δρόµους της πόλης και στο κάστρο της µάγισσας, στα µαγικά δωµάτια του οποίου, τα παιδιά µε επικεφαλής τον τετραπέρατο Σεβαστιανό Μπισµπικούκη αναζητούν τα µπαλόνια µε τις κλεµµένες φωνές τους.

Το βιβλίο, που πλέον έχει τη δική του θέση ανάμεσα στα κλασικά παιδικά βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα, συνοδεύεται από ένα παράρτημα με τα κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας και άλλες ιστορίες (Oscar Wilde)

Αν μία ιστορία μπορεί να διδάξει στα παιδιά το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, του μοιράσματος, της δοτικότητας, του ανθρωπισμού, αυτή είναι δίχως αμφιβολία η ιστορία που έγραψε ο Oscar Wilde, ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας.

Πρόκειται για την ιστορία της φιλίας ανάμεσα στο άγαλμα ενός πρίγκιπα, που έστεκε σε ένα ψηλό βάθρο, και ένα χελιδόνι, που στον δρόμο του για την Αίγυπτο αποφασίζει να ξαποστάσει για ένα βράδυ κοντά στο άγαλμα. Από το ψηλό του βάθρο, το άγαλμα του πρίγκιπα παρατηρεί τη δυστυχία των φτωχών ανθρώπων της πόλης. Ανήμπορο να βοηθήσει αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, ζητά από το χελιδόνι να μοιράσει τα φύλλα χρυσού και τους πολύτιμους λίθους που το στολίζουν σε όλους τους φτωχούς και δυστυχισμένους ανθρώπους.

Η συλλογή περιλαμβάνει 5 ακόμα ιστορίες του συγγραφέα.

Γράμματα στο έλατο κρυμμένα (Κατρίνα Τσάνταλη)

Η Κατρίνα Τσάνταλη ενώνει ξανά τις δυνάμεις της με τη Little Miss Grumpy στην εικονογράφηση και δημιουργούν μία Χριστουγεννιάτικη ιστορία με πρωταγωνίστρια τη Νίνα και θέμα την ευγνωμοσύνη.

1653774.jpg
PUBLIC.GR

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΛΑΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΑ

Εκδόσεις Διόπτρα
13.30 11.97
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η Νίνα κοίταζε απογοητευμένη το έλατο στο σαλόνι. Ήταν το πιο μικρό, το πιο κοντό και πιο άσχημο δέντρο που είχε δει ποτέ!

Ψάχνοντας όμως ανάμεσα στα κλαδιά, βρήκε ένα γράμμα κλεισμένο με κόκκινο βουλοκέρι και με σφραγίδα από τον Βόρειο Πόλο. Περιείχε οδηγίες πώς να φτιάξει μόνη της γιορτινά και πολύ ιδιαίτερα μαγικά στολίδια.

Την επόμενη μέρα βρήκε και άλλο ένα γράμμα και μετά ένα τρίτο κι έτσι η μικρή Νίνα ανακάλυψε την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων και το μυστικό για μια νέα, ευτυχισμένη χρονιά!

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα (Hans Christian Andersen)

Ο παραμυθάς που κάθε παιδί αγάπησε, ο Hans Christian Andersen, έγραψε μία χριστουγεννιάτικη ιστορία που κάθε παιδί πρέπει κάποτε να διαβάσει μόνο και μόνο για να γνωρίσει τη μαγεία του συγγραφέα.

παδικά βιβλία με θέμα Χριστούγεννα
PUBLIC.GR

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΡΤΑ

Εκδόσεις Άγκυρα
2.10 1.89
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα είναι ένα παραμύθι που προσπαθεί να μεταφέρει στον μικρό αναγνώστη το μήνυμα ότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου ό,τι μπορείς.

Ο Καρυοθραύστης (Συλλογικό έργο)

Μία ακόμα κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία είναι αυτή του Καρυοθραύστη. Από τη λίστα με τα παιδικά βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να λείπει μία από τις πολλές εκδόσεις της ιστορίας του παραμυθά E.T.A. Χόφμαν. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί συλλογικό έργο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Είναι παραμονή Χριστουγέννων και ο νονός της Κλάρας της χαρίζει το πιο όμορφο δώρο. Έναν ξύλινο στρατιώτη, έναν καρυοθραύστη. Εκείνη νιώθει αμέσως ότι αυτό το στρατιωτάκι με το ωραίο πρόσωπο είναι ξεχωριστό. Και πραγματικά, έρχεται η ώρα για τον Καρυοθραύστη να αποδείξει ποιος είναι.

Καλέ μου Άγιε Βασίλη (Rod Campbell)

Παιδικά βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα μπορείς να χαρίσεις στα παιδιά από την νηπιακή ηλικία. Αυτό είναι ένα χριστουγεννιάτικο παιδικό βιβλίο που μπορείς να χαρίσεις ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά. Οι αποδέκτες του θα λατρέψουν να ανοίγουν τα παραθυράκια και να ξετυλίγουν τα δώρα του Άγιου Βασίλη, ώσπου να ανακαλύψουν το υπέροχο δώρο που κρύβει το πακέτο.

παδικά βιβλία με θέμα Χριστούγεννα
PUBLIC.GR

ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΓΙΕ ΒΑΣΙΛΗ

Εκδόσεις Πατάκη
9,90 8,91
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Οι πολύχρωμες, ξεκάθαρες ζωγραφιές, το απλό αλλά συναρπαστικό κείμενο και η έκπληξη που θα χαϊδέψουν με τα χεράκια τους στο τέλος θα μαγέψουν τα μωρά.

Είναι ιδανικό δώρο για τα πρώτα Χριστούγεννα του παιδιού.

5 νύχτες μέχρι τα Χριστούγεννα (Jimmy Fallon)

Ο Jimmy Fallon εκτός από παρουσιαστής που μας κάνει να ξεκαρδιζόμαστε είναι και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Μαζί με τον Rich Deas στην εικονογράφηση, δημιούργησαν ένα τρυφερό βιβλίο για τα Χριστούγεννα και για την ανυπομονησία των μικρών παιδιών όσο περιμένουν τη σπουδαία αυτή γιορτή του χρόνου.

1652800.jpg
PUBLIC.GR

5 ΝΥΧΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Εκδόσεις Μεταίχμιο
14,30 12,96
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα αγοράκι μετράει με ανυπομονησία αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα. «Πέντε βραδιές ακόμα! Ήμουν καλό παιδί, κι ο Αϊ-Βασίλης σίγουρα και φέτος θε να ’ρθει». Ο ενθουσιασμός και η γλύκα της προσμονής της πιο μαγικής νύχτας του χρόνου ζωντανεύουν μέσα από το γεμάτο χιούμορ κείμενο του Jimmy Fallon. Για το βιβλίο υπάρχουν επίσης διαθέσιμες, εκτυπώσιμες δραστηριότητες.

Ο Άι Βασίλης τα έκανε θάλασσα (Κατερίνα Κορογιάννη)

Η Κατερίνα Κορογιάννη γράφει το κείμενο και ο Γιώργος Σγουρός το ζωντανεύει με τη ζωγραφική του. Η χαρά της συμμετοχής, τα λάθη και η σημασία της συγχώρεσης βρίσκουν τον πιο όμορφο χώρο σε ένα από τα παιδικά βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα αυτής της λίστας. Ο Άι- Βασίλης τα έκανε θάλασσα, λοιπόν.

Ο Ψιτ µε τ’ όνοµα, ένα ζαβολιάρικο πλασµατάκι που κανείς δεν ξέρει από πού κρατά η σκούφια του, τρυπώνει στα κλεφτά στο γραφείο του Αϊ-Βασίλη και γίνεται βοηθός αλληλογραφίας. Κι εκεί που όλα δείχνουν ότι η «Επιχείρηση Δώρο» πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, ένα απίθανο µπέρδεµα φέρνει τα πάνω κάτω.

Ο μικρός μας ήρωας θυμίζει πιτσιρίκι που εισβάλλει στην κουζίνα και ρωτάει με μάτια που πεταρίζουν: «Να σε βοηθήσω με το κέικ; Έεεελα, σε παρακαλώωωωω! Δεν θα κάνω ούτε μία ζημιά, σ’ το υπόσχομαι!» Και το εννοεί. Θέλει απλώς να βάλει ένα χεράκι, να νιώσει σημαντικό. Στο τέλος, όμως, και αφού έχει προκαλέσει απίστευτο χαμό, αποχωρεί στις μύτες για να γλιτώσει την κατσάδα.

Το φυλλαράκι που ήθελε να ταξιδέψει (Στέλλα Τζίβα)

Μία Χριστουγεννιάτικη ιστορία με θεατρική διασκευή και παρτιτούρες δημιούργησε η Στέλλα Τζίβα. Η κατερίνα Παϊσίου ανέλαβε την εικονογράφηση κι έτσι το φυλλαράκι που ήθελε να ταξιδέψει ξεκίνησε την περιπέτειά του.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα φύλλο, ένα Φυλλαράκι, που δεν ξεχώριζε από τα αδέρφια του που κρεμόταν από τα κλαδιά ενός μεγάλου γέρικου δέντρου. Ένα Φυλλαράκι που είχε μεγάλα σχέδια: ονειρευόταν πως μια μέρα θα ταξίδευε και θα γνώριζε ολόκληρο τον κόσμο.

Και η μέρα αυτή έφτασε. Κι εκείνο, παρ’ όλους τους δισταγμούς και τους φόβους του, ρίχτηκε με λαχτάρα σ’ αυτούς τους νέους κόσμους. Άραγε συνάντησε όσα ονειρεύτηκε;

Τι του χάρισε αυτό το ταξίδι, αυτή η νέα ζωή;

Forever Friends: Εκεί όπου η μαγεία γεννιέται (Helen Ford, Louise Holmes)

Ο κόσμος των Forever Friends ζωντανεύει ξανά σε μία νέα, χριστουγεννιάτικη περιπέτεια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

Ο Αι-Βασίλης κάνει δώρα σε όλους. Άραγε όμως ο ίδιος έχει πάρει ποτέ κάποιο δώρο;

Ακολούθησε το Αρκουδάκι σε αυτή την τρυφερή ιστορία, που θα το οδηγήσει να ανακαλύψει την πραγματική μαγεία των γιορτών.

Μια γιορτινή ιστορία από τις Helen Ford και Louise Holmes γραμμένη σε στίχους, για παιδιά και για όσους νιώθουν παιδιά.

Μαγικά Χριστούγεννα (Μαρία Παπαδάτου)

Υπάρχουν παιδιά που ακόμα περισσότερο από τα Χριστούγεννα αγαπούν τη μουσική των Χριστουγέννων. Παιδιά και γονείς που λατρεύουν να παίζουν μουσική και σε αυτούς απευθύνεται το βιβλίο Μαγικά Χριστούγεννα της Μαρίας Παπαδάτου. Την εικονογράφηση έχει πραγματοποιήσει η Πωλίνα Παπανικολάου.

παδικά βιβλία με θέμα Χριστούγεννα
NAKAS MUSIC STORE

ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Εκδόσεις Panas Music - Παπαγρηγορίου Νάκας
18,50 16,70
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Σε αυτό θα βρείτε καλογραμμένες διασκευές στο πιάνο των αγαπημένων σε μικρούς και μεγάλους, γιορτινών τραγουδιών, τόσο Ελληνικών, όσο και διεθνών, καθώς και παραδοσιακά Κάλαντα από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Σκοπός του βιβλίου είναι να βιώσει κάθε μικρός πιανίστας και πιανίστρια από τον πρώτο χρόνο διδασκαλίας τη χαρά και την ικανοποίηση της ερμηνείας των γιορτινών τραγουδιών.

Γουίνστον, ο Ταχυδρόμος των Χριστουγέννων (Alex T. Smith)

Την παραμονή των Χριστουγέννων το ποντίκι Γιούνιστον βρίσκει παραπεταμένο ένα γράμμα που απευθύνεται στον Άγιο Βασίλη. Έτσι, αναλαμβάνει μια Πολύ Σημαντική Αποστολή: θα ψάξει να βρει τον Άγιο Βασίλη, ώστε να του παραδώσει το γράμμα προτού ξημερώσουν Χριστούγεννα.

Καθώς ο Γουίνστον περιφέρεται στη γιορτινή πόλη, θα ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες, θα αποκτήσει μερικούς υπέροχους καινούριους φίλους και θα μάθει ότι μία πράξη καλοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευτυχισμένο τέλος.

Κάθε ένα από τα 24 (και μισό) κεφάλαιά του βιβλίου του Άλεξ Τ. Σμιθ, συνοδεύεται κι από μία χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα για όλη την οικογένεια.

Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ (Εικόνες και διασκευή Μικέλλε Μρουτομέσο)

Ίσως η πιο κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία να είναι αυτή του Εμπενίζερ Σκρούτζ. Κι αυτή τη φορά το παιδί σου μπορεί να διαβάσει ένα από τα πιο κλασικά παιδικά βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα σε κόμικ.

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένας ηλικιωμένος τραπεζίτης, τσιγκούνης και εγωιστής. Για αυτόν τα Χριστούγεννα είναι απλώς χάσιμο χρόνου και πάντα τα περνάει μόνος του δουλεύοντας. Αυτή την Παραμονή, ωστόσο, δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη: το φάντασμα του Μάρλεϊ, του πρώην συνεταίρου του. Για τον Σκρουτζ θα είναι μόνο η αρχή μιας τρομακτικής νύχτας, που θα τον κάνει να αναθεωρήσει τα πάντα στη ζωή του. Η διαχρονική ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς ξαναζωντανεύει σε μια νέα, πολύχρωμη διασκευή σε κόμικ.

Μπόγκι το ξωτικό (Aaron Blabey)

Ο Μπόγκι είναι ο ήρωας που έχει δημιουργήσει ο πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων Aaron Blabey. Είναι ένα παγκ που μπλέκεται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες που αυτή τη φορά έχουν θέμα τις γιορτές.

παδικά βιβλία με θέμα Χριστούγεννα
PUBLIC.GR

ΜΠΟΓΚΙ, ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ

Εκδόσεις Κλειδάριθμοσ
13,30 11,97
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Κανείς δεν αγαπάει την Πρωτοχρονιά όσο ο Μπόγκι, το πιο γκρινιάρικο σκυλάκι του κόσμου. Γι’ αυτό και δεν θα κλείσει μάτι όλη τη νύχτα –μέχρι να πάρει τα δώρα του!

Άλλο ένα ξεκαρδιστικό, πλημμυρισμένο με γιορτινή διάθεση, βιβλίο από τον πολυαγαπημένο συγγραφέα των παιδιών.