ΣΙΝΕΜΑ

Τα Oscars 2021 θα είναι τα πιο διαφορετικά που έχεις δει ποτέ. H αλλαγή ξεκίνησε

AP Photo Chris Pizzello

Η αλλαγή ξεκίνησε επιτέλους και η Ακαδημία των Όσκαρ κάνει ό,τι μπορεί για να εξαφανίσει το hashtag #OscarsSoWhite που δικαίως ξεκίνησε. Τα βραβεία δίνονται πάντα σε λευκούς άντρες (η συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον) και η επιτροπή με τα αμέτρητα μέλη δεν είχε μεγάλη ποικιλία. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Μπορεί τα βραβεία να μην γίνουν τον Φεβρουάριο, ως είθισται, και να χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2021, αλλά οι αλλαγές που ξεκίνησαν είναι πολύ πιο σημαντικά νέα. Η επιτροπή των Όσκαρ μετρά ήδη 8.000 μέλη και θα προστεθούν περισσότερα. Για την ακρίβεια, ανακοινώθηκε ότι η Ακαδημία προσκάλεσε 819 νέα μέλη, όπως η Eva Longoria, η Zendaya και η Constance Wu. Στη νέα φουρνιά, το 36% δεν είναι λευκού χρώματος, ενώ το 45% είναι γυναίκες.

Αυτή η αλλαγή ήταν αναγκαία, γιατί η Ακαδημία είχε κατηγορηθεί πολλάκις για την έλλειψη της ποικιλίας και της διαφορετικότητας, τόσο στα βραβεία όσο και στα μέλη της επιτροπής. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν προστεθεί 2.000 νέα μέλη και έρευνα του 2018 κατέληξε στο ότι αυτές οι προσθήκες έχουν αυξήσει τη διαφορετικότητα, ακόμα και αν οι λευκοί άντρες παραμένουν πλειοψηφία.

Άνθρωποι από διαφορετικούς τομείς

Η λίστα του 2020 δεν έχει μόνο ποικιλία εθνικοτήτων, αλλά και τομέων. Από τη διαφήμιση μέχρι το σχεδιασμό ρούχων. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ηθοποιούς, είναι η Ana De Armas, ο Brian Tyree Henry, η Florence Pugh, αλλά και οι σκηνοθέτες Lulu Wan, Matthew Vaughn και Ari Aster. Αρκετοί ηθοποιοί από τα «Παράσιτα» έχουν κληθεί να γίνουν μέλη της επιτροπής. Οι μισοί προσκεκλημένοι δεν είναι από την Αμερική, εκπροσωπώντας 68 χώρες.

Η δήλωση της Ακαδημίας

«Χαιρόμαστε πολύ που θα υποδεχθούμε αυτούς τους ξεχωριστούς συνοδοιπόρους στις τέχνες και επιστήμες των ταινιών», δήλωσε ο Πρόεδρος David Rubin. Ανακοίνωσε επίσης το πενταετές σχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της διαφορετικότητα μέσα από άλλους τρόπους. «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μία Ακαδημία που αντικατοπτρίζει τον κόσμο γύρω μας μέσω από συνδρομές, προγράμματα, το νέο μας Μουσείο αλλά και τα βραβεία».

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που ξεκίνησε φέτος είναι η διεύρυνση της κατηγορίας «Καλύτερη Ταινία» με 10 υποψηφιότητες, ελπίζοντας ότι θα υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές σε ταινίες που θα καλύπτουν διαφορετικά είδη.