ΦΑΓΗΤΟ

Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας: Τα μυστικά για το τέλειο ριζότο, από τη Μάγκυ Ταμπακάκη

Risotto with mushrooms iStock

Η Διεθνής Ημέρα ιταλικής κουζίνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου. Η ιταλική κουζίνα είναι με διαφορά η αγαπημένη μου, καθότι αποτελεί τον παράδεισο όλων όσων μπορούν να με κάνουν να χαμογελάσω και να ζεστάνουν την καρδούλα μου: υδατάνθρακες και τυράκια που λιώνουν (και κρασάκια). Επίσης, τη λατρεύω γιατί έχω βρει στην Ελλάδα μία εκπρόσωπό της που κάθε φορά με κάνει να γλείφω τα δάχτυλά μου: τη Μάγκυ Ταμπακάκη.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ιταλικής κουζίνας, είναι ότι μπορείς να την απογειώσεις ακόμα και στο σπίτι σου. Παρόλο που σε κάθε ευκαιρία θα σου πρότεινα να προτιμήσεις μια επίσκεψη στο Napul’e, είμαστε εδώ για να φέρουμε την Ιταλία στο δικό σου σπίτι.

Ποιο πιάτο, λοιπόν, φωνάζει «ιταλική κουζίνα» και θέλει μαεστρία για να το πετύχεις;

Το ριζότο!

Η Μάγκυ Ταμπακάκη, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά για το τέλειο ριζότο

1. Χρειαζόμαστε καλής ποιότητας ρύζι Καρολίνα (το ιταλικό carnaroli άλλώστε είναι ένα άριστης ποιότητας Καρολίνα).

2. Το ρύζι δεν χρειάζεται τσιγάρισμα μέσα σε λάδι ή βούτυρο. Αυτό γιατί μετά δεν θα μπορέσει ο κόκκος (ρυζιού) να χυλώσει σωστά (το τσιγάρισμα θα του δημιουργήσει ένα φιλμ προστασίας).

3. Το μαγειρεύουμε risottando. Προσθέτουμε δηλαδή σιγά σιγά ζεστό ζωμό ή ακόμα κ ζεστό νερό, αν δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε ζωμό

4. Για να το χυλώσουμε, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά

5. Για να χυλώσει σωστά το ριζότο, πρέπει να πάθει ένα θερμικό σοκ. Έτσι, μέσα στο καυτό ρύζι πρέπει να ρίξουμε παγωμένη λιπαρή ουσία (είτε αυτό λέγεται βούτυρο είτε λάδι). Εγώ, για το ριζότο με τα θαλασσινά, βάζω ένα μπολάκι ελαιόλαδο στην κατάψυξη ώστε να παγώσει και να μου δέσει σωστά το ριζότο.

6. Αφότου ρίξουμε, λοιπόν λιπαρή ουσία και τυράκι, ανακατεύουμε ενεργά και το αφήνουμε 3 λεπτά να ξεκουραστεί.

7. Στην Ιταλία τα ριζότι, τα σερβίρουν σε ρηχό πιάτο. Αν έχει χυλώσει σωστά, με το που το βάλεις στο πιάτο, θα απλώσει ελαφρά από μόνο του.