ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα μυστικά για νόστιμη μαγειρίτσα και η συνταγή για σούπερ χορτοφαγική παραλλαγή

Shutterstock

Πλησιάζουν και πάλι οι άγιες μέρες του Πάσχα, και ήρθε η ώρα να σκεφτείς πώς θα φτιάξεις και φέτος τη μαγειρίτσα. Και πρώτη φορά όμως να επιχειρείς να μπεις στην κουζίνα, μην ανησυχείς,ακολουθούν τα καλύτερα tips για μια νοστιμότατη γευστική εμπειρία. Είτε κλασική, είτε χορτοφαγική. Διάλεξε και πάρε.

Μπορεί να νομίζεις ότι η μαγειρίτσα είναι το πασχαλινό, ακατόρθωτο (για τις νέες μαγείρισσες και μάγειρες), πολύπλοκο, χρονοβόρο, πιάτο, και είναι! Δεν θα σου κρυφτώ. Αλλά μία φορά τον χρόνο θα την απολαύσεις. Και εφόσον πήρες την απόφαση να φας από τα χεράκια σου, κάν’ το σωστά και μεθοδικά. Τα βήματα που σου έχω είναι τα βασικά για να προετοιμάσεις ένα πεντανόστιμο πιάτο, με τους σωστούς κανόνες υγιεινής φυσικά.

Σωστή αγορά κρέατος

Η καλή μαγειρίτσα ξεκινάει από την αγορά καλής ποιότητας κρέατος. Οπότε ζήτησε από τον κρεοπώλη σου που εμπιστεύεσαι συκωταριά από ζώα μικρής ηλικίας, είτε αρνιού, είτε κατσικιού, τα οποία καταναλώνουν μόνο γάλα. Έτσι θα αποφύγεις τις δυσάρεστες και έντονες μυρωδιές.

Σχολαστικό πλύσιμο εντοσθιών

Αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο ενδελεχές πλύσιμο των κρεάτων που επέλεξες για την μαγειρίτσα σου, και μάλιστα αν θες να είσαι σωστή ξεκίνα ήδη από την προηγούμενη μέρα.

Πλύνε, λοιπόν,  τα εντεράκια, με άφθονο νερό και δώσε έμφαση στο σχολαστικό πλύσιμο του εσωτερικού τους. Γύρισε τη μέσα πλευρά έξω από τα έντερα, ξαναπλύνε με άφθονο νερό και τοποθέτησε ένα ξύλινο καλαμάκι (για σουβλάκι) μέσα.

Μετά τοποθέτησέ τα σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό και χυμό από ένα λεμόνι. Έτσι και θα απολυμανθούν και θα απαλλαχθούν από κάθε έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά.

Άλλωστε μην ξεχνάς, ότι η χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά της μαγειρίτσας είναι αυτή που μπορεί αν απωθήσει ακόμη και έναν δεινό κρεατοφάγο να την καταναλώσει, οπότε δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το βήμα.

Μαγειρίτσα: Τα βασικά μαγειρικά tips

Προκειμένου να κάνουμε τη μαγειρίτσα μας εύπεπτη και ελαφριά, είναι σημαντικό να ψιλοκόψουμε το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι για κανέναν ευχάριστο να αντικρίζει στο πιάτο του χοντροκομμένα κομμάτια συκωτιού μέσα σε ένα ζουμί.

Τα βασικά υλικά που αναδεικνύουν το πασχαλινό αυτό πιάτο είναι φυσικά τα μυρωδικά, άνηθος και δυόσμος και φυσικά τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα. Τα μυρωδικά που θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις, πρόσθεσέ τα προς το τέλος του μαγειρέματος για να κρατήσουν τα αρώματά τους και να μην μαραθούν πολύ. Αν νιώθεις extra fancy πρόσθεσε και λίγο κουρκουμά, αλλά μετρίασε την ποσότητα του λεμονιού, για να μην υπερκαλύψει όλες τις γεύσεις.

Τώρα, για να μην κόψει το αυγολέμονο που θα κάνεις, ένα πολύ έξυπνο τρικ είναι να προσθέσεις λίγη πλήρη κρέμα γάλακτος. Θα το απογειώσει. (Αν δεν έχεις την υπομονή να το χτυπήσεις στο χέρι, το μίξερ σου θα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά).

Επίσης, δεν είναι πολύ διαδεδομένο, αλλά δοκίμασε φέτος να προσθέσεις και δυο μαρουλάκια στην μαγειρίτσα σου, θα μας ευχαριστείς. Θα δώσει υπέροχη βουτυρένια υφή και μεστή γεύση στο πιάτο σου. Επίσης, θα κάνει πιο χυλωμένη τη μαγειρίτσα σου.

Μαγειρίτσα με μανιτάρια: Η χορτοφαγική πεντανόστιμη επιλογή

Σε περίπτωση που είτε είσαι χορτοφάγος, είτε έχεις βαρεθεί την κλασική συνταγή της μαγειρίτσας, είτε είσαι νέα μαγείρισσα και δεν το ‘χεις ακόμη με τη διαχείριση των κρεάτων, σου έχω την πιο νόστιμη και ανάλαφρη λύση. Και είναι full σε πρωτεΐνη, επίσης.

Υλικά

500 γρ. μανιτάρια (μίξη ειδών πορτομπέλο, πλευρώτους)

1 μαρούλι

6 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 φλ. ρύζι για σούπα

2 αυγά

1 κρεμμύδι ξερό

1 ματσάκι άνηθο

1 ματσάκι μάραθο

1 φλ. ελαιόλαδο

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό

Χυμό από 1 λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσεις όλα τα μανιτάρια, κόψτα σε μικρά κομμάτια και σόταρέ τα σε μία κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίξε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμη.

Μετά πρόσθεσε τον άνηθο, τον μάραθο, τα φύλλα του μαρουλιού και το ζωμό (ή το νερό), και άφησε τη σούπα να βράσει για 10 λεπτά.

Προσθέστε το ρύζι, σκέπασε την κατσαρόλα και κατέβασε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι δηλαδή, να βράσει το ρύζι.

Ετοίμασε το αυγολέμονο χτυπώντας με το σύρμα το χυμό από τα λεμόνια μαζί με τα αυγά έως ότου αφρατέψουν.

Ρίχνε λίγο-λίγο από το ζουμί μέσα στα αυγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Όταν τα αυγά πια έχουν πάρει θερμοκρασία, επίστρεψε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και σιγόβρασε για ένα λεπτό ώστε να πήξει ελαφρά η σούπα της μαγειρίτσας.

Σέρβιρε ζεστή τη μαγειρίτσα σου με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο άνηθο, για να αναδυθούν όλα τα αρώματα.