TIPS

Τα μέρη από 7 φρούτα και λαχανικά που δεν πρέπει να πετάς

Δεν θα σου πω ψέματα. Ψάχνοντας τίτλο για αυτό το θέμα κατέληξα να τραγουδάω Χρήστο Δάντη ''Κομμάτια, σπασμένα, οράματα, στα δικά σου μάτια, κομμάτια, σαν έρμαιο αφήνομαι σε χλωμά παλάτια'' οπότε θεωρώ ότι, πριν αρχίσει η λίστα, καλό είναι να ακούσουμε λίγο το τραγούδι.

(Έτσι κάθε φορά που θα ετοιμάζεσαι να πετάξεις τις φλούδες της μπανάνας, τα κοτσάνια από το μπρόκολο ή τα φύλλα του σέλερι θα σκέφτεσαι τα ”Κομμάτια” του Δάντη και δεν θα το κάνεις. Φανταστικό κόλπο;)

Ωραία, αφού ακούσαμε τον Χρήστο ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για αυτό τον άτυπο κανόνα, που μας υπαγορεύει να ξεφλουδίζουμε φρούτα και λαχανικά ή να πετάμε κάποια κομμάτια τους στα σκουπίδια, γιατί μας είναι άχρηστα. Αυτός ο κανόνας, λοιπόν, έχει κάποιες εξαιρέσεις καθώς υπάρχουν κάποια κομμάτια φρούτων και λαχανικών που μπορείς να εκμεταλλευτείς αντί να τα πετάξεις στον κάδο.

1. Φλούδες εσπεριδοειδών

Με πέταξε σαν στυμμένη λεμονόκουπα δεν λένε; Ε, όχι ρε παιδιά, κρίμα. Η άδεια λεμονόκουπα αφενός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό χώρου (αφού καθαριστεί και τοποθετηθεί πάνω στο αναμμένο καλοριφέρ) και αφετέρου το ξύσμα της μπορεί να χαρίσει άρωμα σε σάλτσες, smoothies και μαρινάδες. Αναλυτικότερα 2 κ.σ ξύσμα προσφέρει μέχρι 3 γρ. φυτικής ίνας, 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με το χυμό και ποικιλία βιταμινών και μεταλλικών ιχνοστοιχείων (ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο μεταξύ άλλων).

2. Φλούδα μπανάνας

Έφαγες την μπανάνα σου και τώρα ψάχνεις κάδο να πετάξεις τη φλούδα; Don’t do it Phaidon! (Πού τη θυμήθηκα αυτή τη φράση; Τέλος πάντων, ας συνεχίσουμε). Αυτό το κομμάτι του φρούτου έχει τρυπτοφάνη, μια ουσία που ενισχύει την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας όπως αλλιώς είναι γνωστή. Για να εκμεταλλευτείς, λοιπόν, την τρυπτοφάνη βράσε για 10 λεπτά τις φλούδες από ώριμες μπανάνες και χρησιμοποιήσέ τις σε smoothies, σούπες ή και σε μείγμα για κέικ/ muffins (αφού τις πολτοποιήσεις).

3. Φλούδα καρπουζιού

Οι περισσότεροι λατρεύουμε την τρυφερή, μυρωδάτη και δροσερή καρδιά του καρπουζιού και αγνοούμε το πιο ανοιχτόχρωμο κομμάτι της σάρκας ενώ πετάμε (προφανώς) τις φλούδες. Αυτό το σημείο όμως του φρούτου είναι πλούσιο σε κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε L-αργινίνη στο σώμα, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία της καρδιάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λίμπιντο.

4. Κοτσάνια μπρόκολου

Καταρχάς να ξεκινήσω λέγοντας ότι το μπρόκολο είναι από τα καλύτερα λαχανικά, ταιριάζει τέλεια στις σαλάτες και είναι πεντανόστιμο με μπόλικο λεμόνι, πιπέρι και μουστάρδα. Πολλοί τρώνε μόνο τις φουντίτσες αγνοώντας το καλύτερο μέρος, που είναι το κοτσάνι, το οποίο προφανώς και τρώγεται. Όταν, λοιπόν, πλύνεις το μπρόκολο, ξεφλούδισε τον κορμό και ρίξε τον στην κατσαρόλα μαζί με τα τρυφερά μέρη- μπορείς επίσης να το κάνεις πουρέ ή να το προσθέσεις ωμό όπως είναι στη σαλάτα σου. Το σημείο αυτό περιέχει σουλφοραφάνη, ένα φυτοχημικό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες του DNΑ.

5. Το εσωτερικό του ανανά

Όταν καθαρίζεις τον ανανά συνήθως πετάς τον πυρήνα του, σωστά; Κακώς, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως βρομελίνη, η οποία καθιερώθηκε ως θεραπευτικό συστατικό το 1957, όταν ο Heinicke ανακάλυψε υψηλές συγκεντρώσεις της στον ανανά. Η βρομελίνη αποτελεί το ένα από μια ομάδα θειούχων πρωτεολυτικών ενζύμων (ένζυμα που διασπούν την πρωτεΐνη). Είναι επίσης γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της και την ιδιότητά της να καταπολεμά και να ανακουφίζει τις μολύνσεις του άνω αναπνευστικού. Βοηθάει επίσης στην επούλωση πληγών και στην αποκατάσταση τραυματισμών (στραμπούληγμα, μώλωπες, πρήξιμο και αθλητικές κακώσεις) ενώ ενισχύει και τη λειτουργία του πεπτικού και καρδιαγγειακού συστήματος.

6. Φλούδες κρεμμυδιού

Το περίμενες ότι οι ξερές φλούδες των κρεμμυδιών είναι καλές για την υγεία μας; Και όμως. Αρκετοί γιατροί προτείνουν να χρησιμοποιούμε ολόκληρο το κρεμμύδι (αφού το πλύνουμε καλά) σε σούπες καθώς οι φλούδες είναι πλούσιες σε κερσετίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από ελεύθερες ρίζες. Μόνο θυμίσου να αφαιρέσεις τις φλούδες πριν σερβίρεις το φαγητό.

7. Φύλλα του σέλερι

Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο να πετάξει κανείς τα φύλλα του σέλερι (ή του σέλινου), όταν και τα δύο είναι χρήσιμα στη μαγειρική, ωστόσο θα σου υπενθυμίσω ότι αυτές οι πρασινάδες καλό είναι να χρησιμοποιούνται ολόκληρες στα φαγητά. Εκτός και αν η συνταγή θέλει μόνο τα κοτσάνια, τότε πάω πάσο. Σε κάθε περίπτωση, όταν παίρνεις σέλερι, ξέπλυνέ το από τα χώματα και κόψε τα κοτσάνια σε σχετικά μεγάλα κομμάτια και τα φύλλα σε μικρά και τοποθέτησέ τα σε ένα τάπερ στην κατάψυξη. Τα φύλλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη C και είναι τέλεια προσθήκη σε σαλάτες και σάλτσες.

Κεντρική φωτογραφία: Jonathan Pielmayer