ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα Γεμιστά της γιαγιάς Μαλίας

Το madameginger.com σας προτείνει μια διαφορετική συνταγή για να ξεκινάτε την κάθε σας μέρα.

Την γιαγιά μου την Μαλία, την έχω στο μυαλό μου πάντα σε μία κουζίνα είτε να φτιάχνει τις αξεπέραστες ομελέτες της, είτε να μιλάει στα ρεβίθια για να βράσουν και να χυλώσουν για την ρεβυθάδα της ή να γεμίζει με υπομονή τα γεμιστά της. Αυτά τα τρία πιάτα (άντε και οι μπάμιες – οι μόνες στον κόσμο που τρώω), ουσιαστικά ανέθρεψαν την οικογένεια μας…

Όποτε ερχόταν στο σπίτι και άνοιγε το τεράστιο τάπερ με τα γεμιστά της, στην κουζίνα γινόταν πόλεμος. Άλλος άρπαζε τις παραγεμισμένες κατακόκκινες ντομάτες, άλλος τα κολοκυθάκια και άλλος έκανε βούτες στη σάλτσα. Εγώ περίμενω πάντα υπομονετικά στην άκρη και μόλις εξαφανιστούν όλοι, παίρνω ένα πηρούνι και τρώω όρθια το ρυζάκι και τις πατάτες που έχει αραδιάσει να ψηθούν μέσα στη σάλτσα. Και η ευτυχία που νιώθω, δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

 

Αυτό το καλοκαίρι, είναι το πρώτο που αποφάσισα να φτιάξω εγώ τα γεμιστά της. Και αγχώθηκα, αν θα γίνουν το ίδιο νόστιμα, το ίδιο μελωμένα. Την έβαλα να μου γράψει την συνταγή, κανόνισα με 2-3 φίλους να έρθουν για καλοκαιρινή βραδιά στην βεράντα, έβαλα καμιά δεκαριά Grimbergen Double να παγώνουν και ξεκίνησα να αδειάζω τα λαχανικά με την ησυχία μου. Τελικά το αποτέλεσμα ήταν φοβερό!

Άφησα τα γεμιστά να κρυώσουν και τις μπύρες να φτάσουν τους 6oC, την ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος. H Double, είναι μία διπλής ζύμωσης ale μπύρα, η οποία ξεχωρίζει για τον κρεμώδη αφρό και το ιδιαίτερο σκούρο κόκκινο χρώμα της. Το άρωμα καραμέλας, αποξηραμένων δαμάσκηνων και βύνης σε συνδυασμό με την μεστή γεύση λυκίσκου και βύνης προσφέρουν μία μοναδική απολαυστική εμπειρία και ταιριάζουν απόλυτα με λαδερά φαγητά όπως τα Γεμιστά!

 

Τα Γεμιστά της γιαγιάς Μαλίας

Μερίδες: 6-8, Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα, Χρόνος Ψησίματος: 1,5 ώρα

Υλικά

5 ντομάτες

4 πιπεριές πράσινες

3 κολοκύθια στρογγυλά

2 μελιτζάνες φλάσκες

1 ματσάκι μαϊντανό

1/2 ματσάκι δυόσμο

3 κρεμμύδια

3 πατάτες

Ρύζι καρολίνα (1/2 κ.σ. για κάθε γεμιστό και 1/2 κούπα για το ταψί)

1/2 φλιτζάνι λάδι

Αλάτι & Πιπέρι

Εκτέλεση

1) Αδειάζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια.

2) Αλέθουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες στο μούλτι και το κρατάμε στην άρκη. Αλέθουμε μαζί με 1 πιπεριά και τη σάρκα από τις μελιτζάνες.

3) Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το δυόσμο και το κρεμμύδι.

4) Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι, τα κρεμμύδια, την αλεσμένη πιπεριά και μελιτζάνα, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και 3 κουταλιές της σούπας από την αλεσμένη ντομάτα.

5) Γεμίζουμε τα γεμιστά μέχρι τα 3/4 του κάθε λαχανικού και ανάμεσα βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες.

 

Και το Μυστικό: “Βάζω σε ένα σημείο του ταψιού χύμα από τη γέμιση 3-4 κουταλιές της σούπας.”

6) Περιχύνουμε στο ταψί την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα και το λάδι.

7) Ψήνουμε στους 180oC μέχρι τα λαχανικά να ψηθούν και να μελώσουν και να μαλακώσει το ρύζι. Υπολογίζουμε 1-1,5 ώρα.

 

Διαβάστε ακόμα στο madameginger.com:

Grimbergen, μια Βελγίδα από τζάκι!

Λαδένια Κιμώλου