LIFE

Τα 7 πιο συχνά λάθη που κάνεις όταν πλένεις τον σκύλο σου

Unsplash

Χρήσιμα tips για το τι πρέπει να προσέχεις όταν κάνεις μπάνιο τον σκύλο σου.

Για τους περισσότερους από εμάς, ένα ντους ή ένα μπάνιο είναι συνήθως μια άκρως χαλαρωτική συνήθεια. Για τα κατοικίδια όμως και ιδίως τα σκυλάκια μας, το μπάνιο μπορεί να γίνει ένας εφιάλτης! Δυστυχώς γι αυτά, η περιποίηση τους είναι ένα αναγκαίο «κακό» αφού ελαχιστοποιεί την τριχόπτωση, τις πιθανότητες μόλυνσης, τις αλλεργίες, κρατά το δέρμα τους υγιές, και ελαχιστοποιεί την εξάπλωση της βρωμιάς και των μικροβίων σ’ όλο το σπίτι.

Ο σκύλος όχι μόνο δεν πηδά από την χαρά του αλλά κρύβεται στη θέα της πετσέτας του ή του σαμπουάν του.. Εσείς ψάχνετε λύση για να γίνει το μπάνιο του μια ευχάριστη συνήθεια και αγνοείτε πως ίσως να κάνετε κάποια λάθη.. Ποια είναι αυτά όμως και πώς τα διορθώνουμε?

Λάθος Θερμοκρασία νερού

Επιλέξτε μια θερμοκρασία για το νερό που θα είναι ευεργετική για το δέρμα του σκύλου σας. Προσέξτε να μην είναι ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό αλλά χλιαρό. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, μπορείτε απλά να ακουμπήσετε το χέρι σας(πήχη/καρπό σας) στο νερό για να αντιληφθείτε την θερμοκρασία του.

Ντους τηλεφώνου

Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεβγάλετε τη σαπουνάδα από τον σκύλο σας είναι με το τηλέφωνο της ντουζιέρας. Μήπως ο ήχος του, είναι δυνατός και ο συνδυασμός με την πίεση του νερού τρομάζει το σκυλάκι σας? Επιλέξτε μια σκάλα στο ντους που δεν κάνει θόρυβο, και δεν έχει πολύ πίεση παρά μόνο αφήνει το νερό να ρέει άφθονο. Ένα tip που θα σας βοηθήσει, είναι να χρησιμοποιείτε το άλλο σας χέρι και να ρίχνετε με την χούφτα σας νεράκι απαλά όπου νομίζετε ότι χρειάζεται χωρίς να νιώθει ο σκύλος σας την απειλή του ντους! Ιδίως στο κεφάλι του που δεν ανέχεται συνήθως τίποτα! Θυμηθείτε ότι η έντονη πίεση του ντους, του προκαλεί εκνευρισμό αφού πολλές φορές πέφτει στα μάτια του ή στα αυτιά του με ορμή!

Λάθος σαμπουάν

Ένα μεγάλο λάθος που στις μέρες μας με τέτοια ενημέρωση δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Πολλοί ιδιοκτήτες λόγω οικονομίας χρησιμοποιούν το δικό τους σαμπουάν για τον σκύλο τους!! Ίσως αγνοούν ότι το δέρμα του σκύλου έχει διαφορετική ισορροπία pH από το δικό μας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει και να σας προτείνει προϊόντα σύμφωνα με τη ράτσα και τις ανάγκες του σκύλου σας! Εδώ θα βρείτε σπιτικές-φυτκές συνταγές για σαμπουάν.

Λάθος εφαρμογή του σαμπουάν

Το να εφαρμόσετε το σαμπουάν σε ολόκληρο το τρίχωμα του σκύλου, να το αφήσετε για λίγα λεπτά και έπειτα να το ξεβγάλετε, δεν ωφελεί και δεν απομακρύνει τη βρωμιά! Για να αφαιρέσετε από το τρίχωμα του κάθε είδους ακαθαρσία, κάντε ένα ελαφρύ μασάζ με το σαμπουάν, επιμείνετε στα σημεία που είναι πιο βρώμικα (πόδια, οπίσθια, ουρά κ.α.)  και ξεβγάλτε! Δείξτε ιδιαίτερη φροντίδα στο πρόσωπό του και στην περιοχή γύρω από τα μάτια που μαζεύει συνήθως τσίμπλες. Μπορείτε να καθαρίσετε το σημείο αυτό με ένα κομμάτι βαμβάκι ή πετσέτα ή με φυσικό σφουγγάρι που είναι μαλακό. Ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό ώστε να μην μείνει ίχνος σαπουνάδας στο τρίχωμά του.

Κακή τεχνική βουρτσίσματος

Θα πρέπει να βουρτσίζετε το σκύλο σας πριν και μετά από το μπάνιο. Το βούρτσισμα όμως μπορεί να γίνει μια επώδυνη και δυσάρεστη διαδικασία.. Αν υπάρχουν πολλά σημεία στο τρίχωμά του με κόμπους είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε έναν ειδικό!  Υπάρχουν ράτσες σκύλων που επιτρέπεται να βουρτσίζετε το τρίχωμά τους κατά την διάρκεια του ντους! ( Λαμπραντόρ, Golden Retriever, γερμανικοί ποιμενικοί κ.α.) Προσοχή στα ειδικά εργαλεία- βούρτσες! Συμβουλευτείτε τους ειδικούς γιατί κάθε σκύλος και κάθε ράτσα θέλει τον τρόπο του! Θυμηθείτε ότι η περιποίηση αυτή βοηθά στο να έχει ο σκύλος σας ένα λαμπερό και υγιές τρίχωμα!

Τεχνική στεγνώματος

Αρχικά βεβαιωθείτε ότι έχετε δίπλα σας την πετσέτα του! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ρίχνουν άτσαλα την πετσέτα πάνω στον σκύλο και τον τρομάζουν ή χειρότερα τον αγχώνουν καθώς εκείνος δεν βλέπει τίποτα, με αποτέλεσμα να την τινάζει μακριά και να γρυλίζει.. Λογικό! Προσπαθήστε να κάνετε ομαλές κινήσεις και να του μιλάτε εφόσον έχετε αναπτύξει τέτοια επικοινωνία μεταξύ σας. Ταμπονάρετε ελαφρά τον σκύλο σας ώστε να μην στάζουν νερά και αν ανέχεται ένα σεσουάρ μαλλιών στεγνώστε το. Προσοχή στον θερμό αέρα, να έχετε πάντα το χέρι σας ως σύμβουλο για να μην τραυματίσετε άθελα σας το σκυλάκι σας. Αν πάλι φοβάται τον θόρυβο, απλά προσπαθήστε να μην τρέχουν νερά από το τρίχωμά του, και αφήστε τον σ ένα χώρο που δεν σας πειράζει αν σκουπιστεί μόνος του. Πχ. Χαλάκι, μοκέτα, καναπές.

Συχνότητα καθαριότητας

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αλλά και τη ράτσα του σκύλου σας, υπάρχουν κανόνες υγιεινής. Ο κτηνίατρός σας θα σας εξηγήσει τί ακριβώς και κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας. Τον χειμώνα, η συχνότητα του μπάνιου, αν ζει μέσα στο σπίτι, είναι μια φορά τους δύο μήνες ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι μια φορά κάθε δέκα μέρες.

Προσπαθήστε να κάνετε την περιποίηση του σκύλου σας μια ευχάριστη και διασκεδαστική διαδικασία..! Μην ξεχνάτε πως ο σκύλος δεν πρέπει απαραίτητα να το ευχαριστιέται σαν κι εμάς, αλλά τουλάχιστον να μη το φοβάται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ DOGGRIN.GR:

Γιατί οι σκύλοι τρώνε λιγότερο όταν κάνει ζέστη;
Tips για την περιποίηση του σκύλου σας