DECO

Τα 5 it φυτά εσωτερικού χώρου για το 2022. Η πιο μοντέρνα αστική ζούγκλα, το σπίτι σου

Unsplash

Η μόδα κάνει κύκλους και τα παραδείγματα τόσο στον fashion και στον beauty χώρο, όσο και σε αυτόν της διακόσμησης είναι πολλά κι επίκαιρα. Εάν, πάντως, για κάτι μπορούμε να πούμε πως δεν θα είναι ποτέ «εκτός μόδας» και «ντεκαντάνς», είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποια διατηρούν μία διαχρονική αξία. Πάντα αποτελούσαν κι αποτελούν το key item της διακόσμησης.

Η ζήτηση φυτών εσωτερικού χώρου ήταν πάντα αυξημένη, με την πανδημία να την εκτοξεύει. Εάν, λοιπόν, σκέφτεσαι να εντάξεις το πράσινο στη ζωή και τη διακόσμησή σου το 2022, λάβε προσεκτικά υπόψιν τις προτάσεις που έχουν να κάνουν οι γκουρού των φυτών εσωτερικού χώρου, που έχουν αρχίσει ήδη να προβλέπουν ποια θα είναι τα “it” φυτά γι’ αυτήν τη νέα χρόνια. Διαλέγεις και παίρνεις.

Χόγια

Η χόγια είναι ένα αειθαλές, αναρριχώμενο είδος με πολλές ποικιλίες που «δίνουν» διαφορετικά χρώματα και μεγέθη. Εάν του παρέχεις την κατάλληλη φροντίδα, ίσως είσαι τυχερή και θαυμάσεις το άνθος της που είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό.

Όσον αφορά τη φροντίδα της, η χόγια αγαπά το έμμεσο, ηλιακό φως, το μέτριο πότισμα και το στεγνό χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα. Και κάπως έτσι, η χόγια σου θα είναι ένα από τα πιο χαρούμενα φυτά του κόσμου. Να ξέρεις επίσης ότι οι περισσότερες χόγιες είναι αναρριχώμενες. Για τον λόγο αυτό, ένα ψηλό ράφι ή μια κρεμαστή γλάστρα της ταιριάζει γάντι.

Συγκόνιο

Με καταγωγή από την περιοχή της Λατινικής Αμερικής, από το Μεξικό ως τη Βολιβία, το συγκόνιο είναι fan της έντονης ηλιοφάνειας, αλλά είναι κι ανάμεσα στα φυτά που θα την παλέψουν στη σκιά. Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, το μόνο που ίσως παρατηρήσεις είναι η αλλαγή στο χρώμα των φύλλων του.

Άλλος ένας λόγος για να κάνεις το συγκόνιο δικό σου το 2022, είναι η ελάχιστη φροντίδα που απαιτεί από εσένα. Ένα φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι και λίγο νεράκι μια φορά την εβδομάδα (2 το καλοκαίρι), είναι αρκετά για να διατηρήσουν το συγκόνιό σου ζωντανό.

Phyllanthus mirabilis

Τα φύλλα του Phyllanthus mirabilis, ανοίγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναδιπλώνονται εντελώς τη νύχτα και για το μόνο που είμαστε σίγουρες, είναι πως τα φυτά που έχουν προσωπικότητα, θα κάνουν θραύση το 2022. Το ιδιαίτερο αυτό φυτό με καταγωγή από την Ταϊλάνδη, το Λάος και τη Μιανμάρ, χρειάζεται μία παραπάνω προσοχή λόγω του βολβώδους στελέχους του. Φρόντισε να μην το ποτίζεις υπερβολικά γιατί διαθέτει πολύ καλή αποθήκη νερού. Εάν υπερβάλεις, το φυτό σου θα σαπίσει και θα ‘ναι κρίμα.

Τοποθέτησέ το σε φωτεινό μέρος και φρόντισε να του εξασφαλίσεις υψηλό ποσοστό υγρασίας.

Βεγονία Chlorosticta

Κάνε τη διαφορά το 2022, προσθέτοντας στη διακόσμηση του σπιτιού σου μία βεγονία Chlorostica που θα κλέψει τις εντυπώσεις με τα πουά φύλλα της.

Εάν σκοπεύεις να αποκτήσεις μία, να θυμάσαι ότι αυτά τα φυτά αγαπούν την υγρασία. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται συχνά σε terrarium για αυτόν τον λόγο. Χρειάζονται έντονο, έμμεσο φως και τους αρέσει να στεγνώνει καλά το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα.

Φιλόδεντρο micans

Η οικογένεια των φιλόδεντρων είναι ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο, με αυτό που έχει φύλλα σε σχήμα καρδιάς να είναι ίσως το πιο δημοφιλές. Ήρθε η ώρα, όμως, να κάνεις τη διαφορά επιλέγοντας φιλόδεντρο mican. Τα βελούδινα φύλλα του και η ποικιλία από πράσινες και πορτοκαλί αποχρώσεις θα γίνει το next big thing του 2022, ξεκάθαρα.

Σε αντίθεση με άλλα ασυνήθιστα φυτά, το φιλόδεντρο mican δεν θα σε ταλαιπωρήσει. Φρόντισε απλά να το φυτέψεις σε καλά στραγγιζόμενο χώμα, που μπορεί να στεγνώνει εύκολα μεταξύ των ποτισμάτων. Επέλεξε φωτεινό σημείο για να το τοποθετήσεις, αν και μπορεί να παραμείνει ζωντανό και σε πιο σκοτεινά σημεία.

Είναι φυτά που αναρριχώνται, επομένως φρόντισε να τα κρεμάσεις ή να τα τοποθετήσεις σε ένα ράφι, ώστε τα φύλλα να μπορούν να «πέσουν» φυσικά. Φυσική ομορφιά!