MOTHERHOOD

Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς

Unsplash

Το να είναι κάποιος γονέας δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, καθώς πρόκειται για μία ασταμάτητη «δουλειά» που απαιτεί υπευθυνότητα, ενώ οι προκλήσεις είναι πολλές. Ο φροντιστής ενός παιδιού γίνεται αυτόματα και το πρότυπο συμπεριφοράς του, οπότε πέρα από το γεγονός ότι αν έχεις αυτό τον ρόλο, πρέπει να υποδεικνύεις το σωστό στο παιδί σου, πρέπει να εντοπίζεις και τα λάθη σου, αφού ως άνθρωπος, επόμενο είναι να κάνεις και εσύ κάποια. Όμως τυχαίνει μερικά να είναι κοινά για τους περισσότερους γονείς.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς;

Σε ακούει το παιδί σου να λες «κακιές λέξεις»

Δυστυχώς, οι περισσότεροι γονείς σε κάποιες στιγμές αδυναμίας, μπορεί να λυγίσουν και να ξεσπάσουν τον θυμό τους, με λέξεις που δεν είναι πολύ κομψές και δεν τους αντιπροσωπεύουν. Για παράδειγμα αν σου καεί το φαγητό, επειδή εκείνη την ώρα ξεχάστηκες, κάνοντας πολλές δουλειές μαζί και βρίσεις μπροστά στο παιδί σου, είναι σαν να αναιρείς τη συμβουλή που του έχεις δώσει, να μην λέει «κακές λέξεις». Επειδή όμως, όπως προαναφέραμε είσαι και άνθρωπος, μπορείς να παραδεχτείς το λάθος σου και ιδανικά να το περιορίσεις εν ώρα παρουσίας του.

Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς Unsplash

Δεν τηρείς τα όρια

Αν το παιδί σου τα καταπατήσει, είναι επειδή μάλλον, ήσουν πιο ελαστική με την αρχική σας συμφωνία. Ποια θα μπορούσε να είναι αυτή; Π.χ. «Δεν βλέπουμε τηλεόραση μετά τις 9». «Δεν θα παίξεις με τα παιχνίδια σου, αν δεν ολοκληρώσεις τις ασκήσεις σου». Αν αφήσεις στην πρώτη περίπτωση το παιδί σου μία φορά παραπάνω στην τηλεόραση, μόνο και μόνο, επειδή έτσι έχεις περισσότερο χρόνο να ασχοληθείς με τις υποχρεώσεις σου, αλλά και αν του επιτρέψεις τελικά να πάει στην παιδική χαρά, επειδή κουράστηκες με την γκρίνια, τότε θα καταλάβει ότι με αυτό τον τρόπο, πραγματοποιείται η επιθυμία του, άρα την επόμενη φορά θα το επιδιώξει ξανά. Το αποτέλεσμα σε αυτό κυρίως είναι να μαθαίνει να μην τηρεί τις υποχρεώσεις του. Αν δεν το θες αυτό, τότε το κλειδί είναι η υπομονή, η επιμονή, η υπενθύμιση της συμφωνίας και ο λόγος της ύπαρξής της.

Δεν ακούς όταν σου μιλάνε

Έρχεται το παιδί σου από το σχολείο, για να σου πει πώς πήγε στο διαγώνισμα ή για ένα επίτευγμα που πέτυχε με την ομάδα ποδοσφαίρου ή βόλεϊ και ούτω καθεξής. Ωστόσο, εσύ μπορεί να είσαι κουρασμένη και να κάνεις αυτόματα zone out ή να βιάζεσαι να κάνεις κάτι άλλο. Όμως, πώς μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί, απέναντι σε μία τέτοια συμπεριφορά του γονιού του;

Σίγουρα, ότι δεν παίρνει την απαραίτητη προσοχή ή ότι δεν του αξίζει να είναι σε προτεραιότητα, ενώ αν αυτό συμβαίνει συχνά, μπορεί την επόμενη φορά που μπορεί κάτι να το ενοχλεί και να είναι σοβαρό, να μην το επικοινωνήσει. Οπότε ως γονέας, πρέπει να πάρεις στα σοβαρά ότι χρειάζεσαι χρόνο για ξεκούραση, ώστε να μπορείς να αφιερώνεις και τον απαραίτητο χρόνο και την προσοχή στα παιδιά σου.