ΔΙΑΙΤΑ

10 πολύ συνηθισμένα λαχανικά που δεν κάνουν απαραίτητα καλό στην υγεία σου

Unsplash

”Φάε τα λαχανικά σου και μετά θα μπορέσεις να φας παγωτό”, ”Να τρως πιπεριές, κάνουν καλό στα μάτια σου”, ”Φάε σπανάκι, να πάρεις δύναμη”. Αν βάζαμε 1 ευρώ στην άκρη κάθε φορά που η μαμά/ γιαγιά μας έλεγαν κάτι τέτοιο μπορεί και να είχαμε μαζέψει χρήματα για ένα roadtrip στην Αμερική.

Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι τα λαχανικά κάνουν καλό, έχουν φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν φοβερά τον οργανισμό μας, υπάρχουν όμως και κάποια που έχουν κάποια στοιχεία που μας επηρεάζουν αρνητικά και καλό είναι να τα ξέρουμε.

Πιπεριές

Η πιπεριά ανήκει στα στρυχνοειδή λαχανικά τα οποία για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια πηγή βιταμινών και κάνουν καλό στον οργανισμό τους. Αν όμως έχεις αλλεργίες σε τροφές και προβλήματα με το έντερο τότε καλό είναι να τα αποφύγεις γιατί θα σου προκαλέσουν δυσανεξία, προβλήματα δυσκοιλιότητας ακόμα και ερεθισμούς στο δέρμα. Αν σου αρέσουν τα γεμιστά, την πάτησες δηλαδή.

Μελιτζάνα

Εκτός από την πιπεριά στην ίδια οικογένεια των στρυχνοειδών λαχανικών ανήκει και η μελιτζάνα, η οποία προκαλεί και αυτή όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα. Επειδή λειτουργεί ως σφουγγάρι όταν μαγειρεύεται και απορροφά όλο το λίπος, τις θερμίδες και το νάτριο μοιάζει με μια μικρή βόμβα που πέφτει στο στομάχι σου και κάνει ένα μικρό χαμό στο έντερό σου.

Μπρόκολο

Αν λατρεύεις το μπρόκολο μην στεναχωριέσαι, γιατί το μόνο σοβαρό του μειονέκτημα είναι ότι σε πρήζει και ενδέχεται να επισκεφτείς την τουαλέτα λίγο πιο συχνά (επίσης μπορεί να έχεις και λίγα αέρια, οπότε αν έχεις κανονίσει ραντεβού φρόντισε να μην έχεις φάει νωρίτερα το αγαπημένο σου λαχανικό).

Λαχανάκια Βρυξελλών

Στο ίδιο concept με πριν, τα λαχανάκια μπορούν να προκαλέσουν ενοχλητικό πρήξιμο και αέρια, οπότε μην το παρακάνεις.

Λαχανικά σε κονσέρβα

Νομίζω δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω ιδιαίτερα κατά των λαχανικών σε κονσέρβα, το γεγονός ότι είναι επεξεργασμένα και γεμάτα συντηρητικά αρκεί να σε πείσει για να μην τα βάλεις στη διατροφή σου. Το αλάτι και οι ενισχυτές γεύσης και οσμής (ναι, υπάρχουν τέτοιοι!) μπορεί να σου προκαλέσει πρήξιμο και στομαχόπονο.

Σέλερι

Μπορεί όλοι να λένε ότι αν μασουλάς σέλερι χάνεις κιλά, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα λαχανικό χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία. Επίσης αν δεν αγοράσεις βιολογικό ενδέχεται να φας παράλληλα 68, ΕΞΗΝΤΑΟΧΤΩ φυτοφάρμακα που έχουν ανακαλύψει ότι περιέχει. Για αυτό και πρόσεχε από που το αγοράζεις!

Καλαμπόκι

Μπορεί να αγαπάς το καλαμπόκι αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί ότι έχει υποστεί αρκετή γενετική τροποποίηση. Όταν λοιπόν τρως καλαμπόκι το σώμα σου δέχεται πρωτεΐνες που δεν αναγνωρίζει, με αποτέλεσμα να μην ξέρει πως να τις επεξεργαστεί, για αυτό και το καλαμπόκι είναι ένα από τα συχνά αλλεργιογόνα.

Φασόλια

Τα φασόλια (όπως οι πατάτες και το καλαμπόκι) είναι αμυλούχα με πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους, σε κάνουν να πεινάς περισσότερο και ορισμένες φορές αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα.

Πατάτες

Νόμιζες ότι η πατάτα θα γλιτώσει από αυτή τη λίστα; Σε γελάσανε! Στην πραγματικότητα η πατάτα είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και κάλιου ωστόσο όταν την τρως χωρίς φλούδα και συνήθως τηγανιτές και γεμάτες αλάτι και κέτσαπ τότε προφανώς και δεν παίρνεις κανένα από τα καλά της χαρακτηριστικά.

Σπανάκι

Το σπανάκι θεωρείται ένα από τα καλύτερα λαχανικά γιατί έχει βιταμίνη Α και Κ και έχει πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά όταν αγοράζεις μη βιολογικό σπανάκι εκθέτεις τον εαυτό σου σε πάνω από 50 φυτοφάρμακα! Για αυτό καλό είναι να το αγοράζεις στην εποχή του και από κάποιο παραγωγό που εμπιστεύεσαι.