HACK MY LIFE

Στρώμα ύπνου: 5 tips για να το καθαρίσεις σαν ειδικός, με πράγματα που έχεις σπίτι σου

iStock

Το ερώτημα για το πόσο συχνά, τελικά, πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια στο κρεβάτι μας για να έχουμε έναν υγιεινό και γαλήνιο ύπνο, προκύπτει ομολογουμένως αρκετά συχνά. Η επιστημονική απάντηση σε αυτήν σου την απορία, έχει δοθεί. Ωστόσο, με το στρώμα ύπνου – αυτό που βρίσκεται κάτω από τα πουπουλένια και μεταξωτά σου σεντόνια – τι γίνεται; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ;

Ίσως μέχρι στιγμής να μην έχεις δώσει τη δέουσα σημασία στο στρώμα ύπνου. Ωστόσο, πρέπει να ξέρεις ότι η καθαριότητά του παίζει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ύπνου. Ναι μεν ένα ποιοτικά καλό στρώμα είναι μια σπουδαία επένδυση για το well-being σου, αλλά θα πρέπει να διατηρείς αυτήν την επένδυση καθαρή για να συνεχίσει να επηρεάζει (μόνο) με θετικό τρόπο τη ζωή σου.

Με την πάροδο του χρόνου, στο στρώμα ύπνου μπορούν να συσσωρευτούν πολλοί ανεπιθύμητοι επισκέπτες, όπως νεκρά κύτταρα δέρματος, σκόνη και ακάρεα που μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικές και δερματικές αλλεργίες. Παρακάτω, λοιπόν, μαθαίνεις πώς να απαλλαγείς από αυτούς με πράγματα που θα βρεις στα ντουλάπια της κουζίνας σου.

Η υγρασία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του στρώματος

Σε πρώτη φάση, είναι καλό να γνωρίζεις πως η υγρασία είναι μία σκέτη πηγή του κακού για το στρώμα ύπνου, καθώς αποτελεί τη βασικότερη εστία μολύνσεων στο στρώμα. Επίσης, τα ακάρεα τρέφονται από τον ιδρώτα.

Βάλε ηλεκτρική σκούπα όσο πιο συχνά μπορείς

Πρώτο βήμα για να καθαρίσεις σωστά ένα στρώμα ύπνου, είναι να απομακρύνεις τη μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης, τυχόν κρυμμένης βρωμιάς, ακάρεων και νεκρών κυττάρων με μία ηλεκτρική σκούπα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές.

«Βγάλε» το στρώμα ύπνου για «ηλιοθεραπεία» στο μπαλκόνι

Δεν είσαι η μόνη που αγαπάς την ηλιοθεραπεία. Το στρώμα ύπνου λατρεύει τον ήλιο και τον καθαρό αέρα, καθώς αυτό το ντουέτο αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της μούχλας, των βακτηρίων, της υγρασίας και συνεπώς των ακάρεων. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να αερίζεις το στρώμα ύπνου κάθε δίμηνο, ώστε να έρχεται αυτό σε επαφή με τον ήλιο και να απολαμβάνεις τελικά εσύ τις ευεργετικές ιδιότητες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η θαυματουργή μαγειρική σόδα (για ακόμα μία φορά)

Εάν δεν μπορείς να «βγάλεις» το στρώμα σου στον ήλιο και τον καθαρό αέρα, η μαγειρική σόδα είναι το plan B που θα σε σώσει. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πασπαλίσεις με ένα σουρωτήρι μία στρώση μαγειρικής σόδας στην επιφάνεια του στρώματος. Η μαγειρική σόδα διασπά το οξύ και απορροφά τυχόν υπολειπόμενη υγρασία και οσμές. Όσο περισσότερη ώρα την αφήνεις, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι.

Καθώς η μαγειρική σόδα «κάθεται» στο στρώμα ύπνου, άνοιξε ταυτόχρονα παράθυρα για να μπει ηλιακό φως στο υπνοδωμάτιο. Οι ακτίνες UV του ήλιου, βοηθούν – όπως ανέφερα προηγουμένως – στην αντιμετώπιση της μούχλας και των βακτηριδίων που ταλαιπωρούν το στρώμα ύπνου και εσένα την ίδια. Αφαιρείς τη μαγειρική σόδα με ηλεκτρική σκούπα.

Extra tip: Για extra άρωμα και φρεσκάδα μεγαλύτερης διάρκειας, αναμειγνύεις μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας, νερού και του αγαπημένου σου αιθέριου ελαίου σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάζεις ελαφρά το στρώμα. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι μία εξαιρετική επιλογή για να κάνεις πιο γλυκό και ήρεμο ύπνο.

Αν σιχαίνεσαι το πρωινό στρώσιμο, βρήκες το τίμιο άλλοθί σου

Εάν θεωρείς τον εαυτό σου τεμπέλα επειδή βαριέσαι να στρώσεις το κρεβάτι, μόλις βρήκες την τέλεια δικαιολογία. Άφησε το κρεβάτι ξέστρωτο για να επιτρέψεις στον αέρα να εισχωρήσει στο στρώμα σου, ώστε να εξατμιστεί τυχόν εγκλωβισμένη υγρασία.

Στρώμα ύπνου: Υπόθεση λεκέδες

Πώς να αφαιρέσεις τους λεκέδες από ιδρώτα & ούρα

 • Δημιουργείς ένα καθαριστικό διάλυμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Προσθέτεις 1 φλ. 3% οξυζενέ, 3 κ.σ. μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων.
 • Ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί η μαγειρική σόδα.
 • Ψεκάζεις τα λεκιασμένα σημεία του στρώματος.
 • Αφήνεις το στρώμα να στεγνώσει στον αέρα για τουλάχιστον μία ώρα. Για πιο γρήγορα αποτελέσματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανεμιστήρα ή πιστολάκι σε κρύα λειτουργία.

Πώς να αφαιρέσεις τους λεκέδες από αίμα

 • Γέμισε ένα μπουκάλι ψεκασμού με 3% οξυζενέ.
 • Ψεκάζεις τον λεκέ αίματος και στη συνέχεια σκουπίζεις με μια καθαρή πετσέτα.
 • Επαναλαμβάνεις τον ψεκασμό και σκουπίζεις τον λεκέ έως ότου εξαφανιστεί.
 • Αφήνεις το στρώμα να στεγνώσει στον αέρα για τουλάχιστον μία ώρα. Για πιο γρήγορα αποτελέσματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανεμιστήρα ή πιστολάκι σε κρύα λειτουργία.

Πώς να αφαιρέσεις τους λεκέδες από εμετό

 • Δημιουργείς ένα καθαριστικό διάλυμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ίσης ποσότητας από νερό και λευκό ξύδι.
 • Ψεκάζεις το λεκιασμένο σημείο στο στρώμα ύπνου και σκουπίζεις με μια καθαρή πετσέτα.
 • Επαναλαμβάνεις τον ψεκασμό και σκουπίζεις τον λεκέ έως ότου εξαφανιστεί.
 • Πασπαλίζεις μία μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας στο σημείο που ψέκασες.
 • Μετά από μια ώρα, αφαιρείς τη μαγειρική σόδα με ηλεκτρική σκούπα και αφήνεις το στρώμα να στεγνώσει φυσικά.

3 extra tips για το στρώμα ύπνου

 • Η διαδικασία καθαρισμού που περιέγραψα στις 3 πρώτες παραγράφους, καλό είναι να εφαρμοστεί και στην ανάποδη πλευρά του στρώματος.
 • Μην παραλείπεις να γυρίζεις το στρώμα ύπνου τουλάχιστον 3 με 4 φορές τον χρόνο. Αναστρέφοντας το στρώμα περιμετρικά, το βοηθάς να έχει ίση κατανομή και να μην επιβαρύνεται μόνο στο σημείο που ασκείς τη μεγαλύτερη πίεση με το σώμα σου.
 • Τώρα που έμαθες να καθαρίζεις το στρώμα ύπνου, ήρθε η ώρα να μάθεις πώς να το προστατεύεις. Προμηθεύσου ένα ποιοτικό κάλυμμα στρώματος, κατά προτίμηση βαμβακερό. Το κάλυμμα προστατεύει το στρώμα από σκόνη, βρωμιά, δυσάρεστες οσμές και μικροοργανισμούς (π.χ. κοριούς) και θα διευκολύνει τον μελλοντικό καθαρισμό.