ΕΞΟΔΟΣ

Στα Πάρκα Τσέπης της P&G υπάρχει άπλετος χώρος για τις πιο πολύτιμες στιγμές με το παιδί σου

Αγγελική Καλαμαρά/24 Media

Η βόλτα στο πάρκο είναι πάντα μια καλή ιδέα. Είτε βρεθείς εκεί μόνη σου, είτε με παρέα, πατώντας pause στην «κασέτα» της καθημερινότητας, έστω και για λίγο, καταφέρνεις να πάρεις εκείνες τις πολύτιμες ανάσες που στερείσαι, όταν όλα τρέχουν γρήγορα. Ειδικά όταν η παρέα είναι το παιδί σου (αυτή είμαι εγώ), η εμπειρία γίνεται ακόμα πιο ξεχωριστή. Τα Πάρκα Τσέπης, εκείνες οι μικρές πηγές πρασίνου που διακοσμούν διάφορες πυκνοκατοικημένες γειτονιές, δημιουργήθηκαν γι’ αυτόν τον λόγο, και για μερικούς ακόμα.

Προσωπικά, επιδιώκω τις βόλτες στο πάρκο σε καθημερινή βάση, όχι μόνο για να αποφορτιστώ εγώ, αλλά και για τον μικρό μου γιο. Σχεδόν κάθε απόγευμα, επιστρέφοντας στο σπίτι από τη δουλειά, δίνω το σύνθημα. Ο Πέτρος βάζει παπούτσια, η τσάντα με τα παιχνίδια γεμίζει και ο δικός μας χρόνος ξεκινάει. Αν είσαι γονιός, ξέρεις πολύ καλά ότι ο προσωπικός χρόνος με το παιδί σου είναι ό,τι πιο απαραίτητο για το χτίσιμο της ουσιαστικής μεταξύ σας σχέσης. Παραπάνω από οτιδήποτε, τα παιδιά- ειδικά όταν είναι μικρά- έχουν ανάγκη από ποιοτικές στιγμές με τη μαμά και με τον μπαμπά. Δεν χρειάζεται να έχεις άπειρο χρόνο (ποιος έχει πια;), αρκεί να δημιουργήσεις μια κοινή εμπειρία, μια όμορφη συνήθεια μόνο για εσάς. 

πάρκα τσέπης Αγγελική Καλαμαρά/24 Media

Από την άλλη, αν κάτι έχουν πραγματική ανάγκη τα παιδιά της πόλης, είναι η φύση, το πράσινο που στερούνται, το παιχνίδι στη γειτονιά με το οποίο μεγαλώσαμε εμείς. Αυτός είναι και ο λόγος που τα Πάρκα Τσέπης της P&G, από το Παγκράτι έως την Πετρούπολη και από τον Νέο Κόσμο έως το Μαρούσι και από εκεί στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που τα επιλέγουν για μια ανάσα δροσιάς, έναν μικρό αλλά θαυματουργό τόπο διαφυγής εντός της πόλης, μέσα στις πιο κλασικές γειτονιές.

πάρκα τσέπης Αγγελική Καλαμαρά/24 Media

Σε ένα Πάρκο Τσέπης, για παιχνίδι και αποφόρτιση

Έχουν μια αδιαμφισβήτητη αξία για όλους εμάς, αυτές οι μικρές εστίες πρασίνου μέσα σε μια πόλη που όλα κάνουν θόρυβο. Πρόσφατα επισκέφθηκα με τον γιο μου ένα από τα Πάρκα Τσέπης της P&G στην Πετρούπολη στο οποίο τα παιδιά διασκεδάζουν, πηγαίνοντας από τη μία δραστηριότητα στην άλλη (ιδανικό μέρος για να συναντήσουν και τους φίλους τους για να παίξουν παρέα) όσο εμείς οι μεγάλοι βρίσκουμε λίγο χρόνο να πιούμε τον καφέ μας στο παγκάκι, να ηρεμήσουμε το βλέμμα μας εστιάζοντας στο πράσινο των φυτών, να διαβάσουμε λίγες σελίδες από το βιβλίο μας, να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλωσε, που μπορεί και ισορροπεί πια χωρίς βοήθεια πάνω στον κορμό ενός ξύλου (με νιώθεις;).

πάρκα τσέπης Αγγελική Καλαμαρά/24 Media

πάρκα τσέπης Αγγελική Καλαμαρά/24 Media

πάρκα τσέπης Αγγελική Καλαμαρά/24 Media

Η ζωή στην πόλη πρέπει και μπορεί να γίνει πιο βιώσιμη και αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες» της P&G σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη  και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ιστορία πίσω από τα Πάρκα Τσέπης της P&G είναι πολύ ενδιαφέρουσα. «Τρύπωσαν» στις γειτονιές μας στις αρχές του 2021 με τη δημιουργία του πρώτου Πάρκου Τσέπης στην καρδιά του Παγκρατίου. Μέσα σε σχεδόν 3 χρόνια, 20 γειτονιές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα έχουν γίνει πιο πράσινες, με την προσθήκη 11.500 δέντρων και φυτών, σε συνολική έκταση 7.160 τ.μ. (υπολόγισε 17 γήπεδα μπάσκετ!).

Για τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους αξιοποιούνται λύσεις βασισμένες στις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας, ενώ οι περισσότερες κατασκευές έχουν γίνει με επαναχρησιμοποιημένα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά κι αυτό είναι κάτι που κάνει τη στήριξή μας ακόμα πιο σημαντική. Μέσα από τη δημιουργία χώρων πρασίνου, βελτιώνεται η ποιότητα του εδάφους και του αέρα και η ζωή στην πόλη γίνεται ακόμα πιο ανθρώπινη. Κι αν με ρωτάς, η πιο συναρπαστική λεπτομέρεια στη δημιουργία των Πάρκων Τσέπης είναι πως οι χώροι που επιλέγονται ήταν μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτοι και εγκαταλελειμμένοι. Κι αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη ουσία ακόμα και στην πιο απλή βόλτα με τα παιδιά μας. Είναι ένα μάθημα που αξίζει να τους δώσουμε μεγαλώνοντας, μέσα από την ίδια τους την εμπειρία.

πάρκα τσέπης Αγγελική Καλαμαρά/24 Media

Ραντεβού λοιπόν αύριο, σε ένα Πάρκο Τσέπης κοντά στο σπίτι σου.

πάρκα τσέπης Αγγελική Καλαμαρά/24 Media