ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πεντανόστιμα τσουρέκια: Η δοκιμασμένη συνταγή της Δέσποινας Βανδή βήμα-βήμα

Shutterstock

Συνταγές για τσουρέκια υπάρχουν πολλές σαν αυτή της Δέσποινας Βανδή όμως; Είναι γνωστό πως όταν η Δέσποινα μπει στην κουζίνα μεγαλουργεί. Και τώρα που #μένουμεσπίτι το κάνει όλο και πιο συχνά.

Τα τσουρέκια της είναι από τα πιο επιτυχημένα. Το επιβεβαίωσε και η Ελένη Μενεγάκη πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή της.

«Εγώ δεν παίζω με τα γλυκά, δεν το έχω ρε παιδί μου. Άλλες τα κάνουν καταπληκτικά και άλλες που δεν είναι ούτε μαγείρισσες, ούτε σεφ, ούτε τίποτα. Δεν θα ξεχάσω τη συνταγή της Δέσποινας Βανδή, που κάνει από τα ωραιότερα, αληθινά τσουρέκια. Που λες ”αλήθεια η Δέσποινα;” Κι όμως, χρόνια πολλά, όχι τώρα. Από τότε ήμασταν ελεύθερες».

Η Δέσποινα Βανδή πριν από κάποια χρόνια είχε μοιραστεί τη συνταγή για πεντανόστιμα τσουρέκια στο Instagram.

Υλικά

6 αυγά

180 γρ. μαγιά

2 1/2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 φλ χλιαρό νερό

300γρ βούτυρο αιγοπρόβειο

750 ζάχαρη

600 γρ γάλα

1 φακελάκι μαχλέπι

1 φακελάκι κακουλέ

5-6 κομματάκια μαστίχας

1/2 κγ αλάτι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το προζύμι. Νερό, μαγιά και 1/2 κιλό αλεύρι.

Να θυμάστε ότι το σημαντικότερο στο να φτιάξετε τσουρέκια είναι πως όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα του ψυγείου να μην είναι παγωμένα και τα ζεστά να μην είναι καυτά.

Όση ώρα κάνει το προζύμι να φουσκώσει εγώ παράλληλα κάνω τα παρακάτω:

Λιώνω του βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το βάζω στην άκρη. Στη συνέχεια ζεσταίνω το γάλα και ρίχνω μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύω. Τα αυγά θα τα ρίξω χτυπημένα μέσα στο υγρό αυτό μείγμα αφού έχει γίνει χλιαρό. Έτσι έχω άλλο ένα κατσαρολάκι με το μείγμα γάλα-ζάχαρη-αυγά έτοιμο και το βάζω κι αυτό στην άκρη.

Ρίχνω περιμετρικά στη λεκάνη το αλεύρι αφήνοντας μια τρύπα στη μέση. Πάνω στο αλεύρι ρίχνω το αλάτι, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα την οποία πρέπει να την κάνετε σκόνη είτε με γουδί και γουδοχέρι -πατροπαράδοτα- είτε στο multi όπου θα τη χτυπήσετε με λίγη ζάχαρη.

Ανακατεύετε τα υλικά με το αλεύρι.

Όταν το προζύμι είναι έτοιμο ρίχνετε το μείγμα γαλα -ζάχαρη -αυγά και προσπαθείτε ζουλώντας το (δεν μπορώ αλλιώς να σας το περιγράψω) να το διαλύσετε όσο γίνεται.

Στη συνέχεια το ρίχνετε όλο αυτό στη μέση της λεκάνης και ζυμώνετε. Τα χέρια κολλάνε και μπορεί να νομίζετε ότι αποτύχατε.

Τότε ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο αγνό βούτυρο στα χέρια σας και συνεχίζετε την προσπάθεια. Θα δείτε στο τέλος πόσο ωραίο γίνεται.

Σκεπάζετε με βρεγμένες πετσέτες και τυλίγετε με μια κουβέρτα τη λεκάνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος. Μην είναι κανένα παράθυρο ανοιχτό δίπλα.

Το αφήνετε τουλάχιστον για 1 ώρα.

Στη συνέχεια σε έναν πάγκο πλάθετε τα τσουρέκια σας. Μην αλευρώσετε τον πάγκο.

Τα βάζετε στο ταψί με λαδόκολλα από κάτω.

Τα αλείφετε με αυγό και τα ψήνετε για 25′ -έχετε προθερμάνει τον φούρνο εννοείται- στους 175 βαθμούς, αναλόγως βέβαια πάντα με το φούρνο σας.