WATCHLIST

Sex Education: Η σειρά που απενοχοποίησε τη γυναικεία σεξουαλικότητα, επιστρέφει με 2ο κύκλο

NETFLIX

Πριν από έναν χρόνο, μπήκε στη ζωή μας η σειρά “Sex Education”. Ο τίτλος περιγράφει ακριβώς την κατάσταση, ενώ το Netflix σου δίνει την επίσημη σύνοψη του 1ου και του επερχόμενου 2ου κύκλου. Ο οποίος επιστρέφει στις 17 Ιανουαρίου.

«Το Sex Education επικεντρώνεται στη ζωή του Otis Milburn, ενός μαθητή που είναι κοινωνικά αμήχανος (σ.σ τελικά το socially awkward δεν είναι εξίσου πετυχημένο όταν μεταφράζεται) και μεγαλώνει με τη μαμά του, που είναι θεραπεύτρια του σεξ. Στον πρώτο κύκλο, ο Otis και η φίλη του Maeve Wiley (ναι, είναι ερωτευμένος μαζί της), στήνουν μία κλινική για σεξ στις τουαλέτες του σχολείου και δίνουν συμβουλές. Στον δεύτερο κύκλο, ο Otis πρέπει να έρθει σε επαφή με τη δική του σεξουαλικότητα, τώρα που έχει και girlfriend, ενώ το σχολείο αντιμετωπίζει μία έξαρση χλαμυδίων. Ήρθε η ώρα για καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών πάνω στο σεξ».

Το trailer του 2ου κύκλου

Διαβάζεις αυτό ή ακούς γενικά ότι πρόκειται για μία σειρά που αφορά στην εκπαίδευση των εφήβων πάνω στο σεξ. Σε διαβεβαιώ ότι είναι πολλά περισσότερα. Καταρχάς, όταν η σειρά έσκασε πριν από έναν χρόνο, έκανε μεγάλο hit σε ηλικίες άνω των 30. Γιατί; Οι λόγοι είναι πολλοί. Θα ξεκινήσω με τον πιο προφανή. Την Gillian Anderson. Στο “Sex Education” υποδύεται τη μαμά του Otis, που είναι και θεραπεύτρια του σεξ. Οι δύο ρόλοι της μπερδεύονται και αυτό δημιουργεί θέματα άγχους και ντροπής για τον έφηβο. Εκείνη είναι τρομερά απελευθερωμένη με το σεξ, τον γυναικείο οργασμό και τις συζητήσεις που πρέπει να κάνεις με τα παιδιά σου, χωρίς να χρησιμοποιείς τζιζ λέξεις για τα γεννητικά όργανα.

Η ίδια πάντως έχει παραδεχτεί ότι δεν είναι τόσο cool in real life. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να διασχίσουν το δωμάτιο γυμνοί μετά το σεξ. Όπως και το ότι έμαθε καινούριες λέξεις. Κι εμείς μαζί σου Gillian. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι είναι μία σειρά που όχι απλώς σε επιμορφώνει, αλλά σε απελευθερώνει.

Ο ρόλος της Lily καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα αστείος αλλά και τρομερά διαφωτιστικός. Το κορίτσι με την εκκεντρική εμφάνιση που μιλάει συνέχεια για τις σεξουαλικές ορέξεις της και διεκδικεί τον οργασμό της, no matter what. Γεγονός που δεν είναι καθόλου αστείο και βάζει τα γυαλιά στις γυναίκες που έχουν τα διπλά της χρόνια και μηδενική εξοικείωση με την απόλαυσή τους. Και στο trailer βλέπουμε ότι μάλλον θα έχει περισσότερη παρουσία στον δεύτερο κύκλο.

Ο κεντρικός χαρακτήρας του Otis είναι ένα πρόσωπο με το οποίο μπορείς να ταυτιστείς. Είναι εξαιρετικός στο να δίνει συμβουλές και στο να βοηθά τους άλλους να έρθουν σε επαφή με τις καταπιεσμένες επιθυμίες (μεγάλωσε με μαμά sex therapist). Ο ίδιος όμως δυσκολεύεται πολύ να βοηθήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Όπως και το ότι είναι ερωτευμένος με την Maeve, αλλά λειτουργεί περισσότερο σαν φίλος.

Μερικοί ακόμη λόγοι για να δεις το “Sex Education”

Ταυτόχρονα, είδαμε το θέμα της άμβλωσης και πώς μία έφηβη μπορεί να το περάσει μόνη της, εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος. Όπως και της αποδοχής του γκέι εφήβου από τους γονείς. Εδώ υπάρχει ένα πολύ ευχάριστο plot twist. Ο πατέρας του γκέι αγοριού στηρίζει τον γιο του, πολύ περισσότερο από τη μητέρα. Και αυτό δείχνει ότι δε θα έπρεπε να υπάρχουν στερεότυπα στην αντίδραση των φύλων απέναντι στην ομοφυλοφιλία, ή γενικά τη διαφορετικότητα. Ναι, ένας μπαμπάς μπορεί να είναι πολύ πιο υποστηρικτικός με τον γκέι γιο του. Αν και θα έπρεπε να είναι δεδομένο και από τους δύο γονείς.

Η φανταστική μουσική, η εντυπωσιακή φωτογραφία, το κάστρο- σχολείο των παιδιών και τα ρούχα back from the 90s, είναι μερικοί επιπλέον καλοί λόγοι για να ξεκινήσεις (ή να συνεχίσεις) το “Sex Education”.