ΕΞΟΔΟΣ

7 μουσεία στην Αθήνα που αξίζει να επισκεφθείς μέσα στις γιορτές

Instagram.com/emstathens

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι για να τις περνάμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή και μόνοι, προσφέροντας στον εαυτό μας την περιποίηση, την ξεκούραση και τη χαλάρωση (πνευματική και σωματική) που του αξίζει, ειδικότερα ύστερα από μια δύσκολη, απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις χρόνια, όπως ήταν το 2021. Και οι επισκέψεις σε μουσεία είναι ένα πολύτιμο, πνευματικό δώρο από μόνο του, τώρα που έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας.

Εάν, λοιπόν, σκέφτεσαι εδώ και καιρό να επισκεφθείς κάποια μουσεία, στην προσπάθειά σου να εμπλουτίσεις τον πνευματικό σου κόσμο και να αποφορτιστείς από την ρουτίνα και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, η περίοδος των γιορτών είναι η κατάλληλη για να κάνεις την επιθυμία σου πράξη.

Τα παρακάτω μουσεία, λοιπόν, που δεσπόζουν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και ξεπροβάλλουν σε διάφορες αθηναϊκές γειτονιές, είναι κατάλληλα πραγματοποιήσεις αυτές τις εκπαιδευτικές εξορμήσεις που καιρό ήθελες. Βάλε τα καλά σου κι έφυγες!

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Η πλήρως ανακαινισμένη – κτηριακά και μουσειογραφικά – Εθνική Πινακοθήκη πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της εν μέσω καραντίνας κι άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό στις 14 Μαΐου του 2021. Η ζωή και η τέχνη έχουν επιστρέψει στους διαδρόμους του μουσείου έπειτα από 10 χρόνια έργων. Εκεί θα ανακαλύψεις ελληνικά έργα τέχνης ανά χρονικές περιόδους που αρχίζουν από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι το σήμερα. Μεταξύ άλλων, θα απολαύσεις έργα της αστικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, σύγχρονη τέχνη νέων δημιουργών και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με πίνακες που αφορούν το 1821. Παρθένης, Βρυζάκης, Γύζης,  Ελ Γκρέκο, Μόραλης, Τσαρούχης είναι μόνο μερικοί από τους διακεκριμένους καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα κοσμούν τους τοίχους της Εθνικής Πινακοθήκης.

*Μιχαλοπούλου 1, Αθήνα

Κλειστά 1, 6/1/2022

Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα), το Πολιτιστικό Κέντρο στην Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα), η Πινακοθήκη Γκίκα (Κριεζώτου 3, Αθήνα), το εργαστήριο του Γιάννη Παππά (Ανακρέοντος 38, Ζωγράφου), το Μουσείο Παιχνιδιών (Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Π. Φάληρο), η Οικία Δέλτα (Εμμ. Μπενάκη 38 & Στεφ. Δέλτα, Κηφισιά) και η Συλλογή Βαλαδούρου (Οτρυνέων 13, Αθήνα) είναι τα παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη που μπορείς να επισκεφθείς τις γιορτινές μέρες.

Περιοδικές εκθέσεις: Λήδα Κοντογιαννοπούλου: Το Σπίτι της Μνήμης (έως 8/0122), Θησαυροί φιλελληνικής ζωγραφικής (έως 31/01/22), Sean Scully: Επιβάτης – Αναδρομική (έως 13/02/22), Παπαδοπούλου 100: Η ιστορία της εταιρίας 1922-2022 (έως 27/02/22), Παναγιώτης Σωτηρόπουλος: Ανώνυμες διαδρομές (έως 13/03/22), Ενθύμιον Κιουτάχεις (έως 27/03/22)

Κλειστά 1, 6/1/2022

Μουσείο Ακρόπολης

Τι καλύτερο από το να συνδυάσεις τη χριστουγεννιάτικη περαντζάδα σου στη Διονυσίου Αεροπαγίτου με μία βόλτα σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία παγκοσμίως; Το νέο μουσείο της Ακρόπολης που στεγάζεται (από το 2009) στο υπερσύγχρονο κτήριο των αρχιτεκτόνων Bernard Tschumi και Μιχάλη Φωτιάδη, βρίσκεται στην ιστορική περιοχή Μακρυγιάννη, κάτω από τη σκιά ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, είναι ο ιδανικός προορισμός τώρα τις γιορτές.

Το Μουσείο διαθέτει πλήρες, εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, ανάμεσά τους τους βραδινούς περιπάτους και δραστηριότητες για παιδιά. Διαβάζεις περισσότερα εδώ.

Μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου του 2022, στο εστιατόριο του Μουσείου, θα σε περιμένουν εορταστικά γεύματα και γιορτινές μελωδίες, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη. Η πιο όμορφη γιορτινή έμπειρα που μπορείς να ζεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

*Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα

Κλειστά 1/1/2022

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με έδρα το Κολωνάκι είναι ένα μουσείο κατ’ εξοχήν αφιερωμένο στη μελέτη και την προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην κυκλαδική τέχνη του 3ου π. Χ. αιώνα.

Εκτός από τη μόνιμη συλλογή που διαθέτει, το Μουσείο οργανώνει πληθώρα περιοδικών εκθέσεων, οι οποίες αποτελούν μια από τις πλέον γόνιμες δραστηριότητές του Μουσείου που καταφέρνουν να ανανεώνουν την επαφή με το κοινό. Και η τρέχουσα περιοδική έκθεση είναι η έκθεση ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά, (έως 16 Ιανουαρίου) σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σου.

Η έκθεση παρουσιάζει τις πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από πενήντα δύο Mουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία (Ιταλική χερσόνησο και Σικελία) και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους. Λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας, το Μουσείο διευρύνει το ωράριό του, παραμένοντας ανοιχτό κάθε μέρα (και τις Τρίτες) από 10πμ-8μμ.

Μουσείο Γουλανδρή

Στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στο επιβλητικό κτήριο της οδού Ερατοσθένους 13, μόλις λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο, βρίσκεται το νεοσύστατο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή που έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό από τον Οκτώβριο του 2019. Βρίσκεται ανάμεσα στα εκλεκτά ευρωπαϊκά μουσεία που διαθέτει μία πλούσια συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης – ευρωπαϊκής κυρίως- τέχνης σε περιμένει να την ανακαλύψεις. Ανάμεσα στα σπουδαία έργα ευρωπαίων καλλιτεχνών βρίσκονται και αυτά των Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Claude Monet, Edgar Degas, Pablo Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre Bonnard, Georges Braque, Joan Miró και Wassily Kandinsky.

*Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή,Οδός Ερατοσθένους 13 Αθήνα

Κλειστά 1, 2/1/2022

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Από Φεβρουάριο του 2020, το ΕΜΣΤ άνοιξε για το κοινό σε πλήρη λειτουργία, προσφέροντας στους επισκέπτες του άμεση αλληλεπίδραση και τριβή με τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή καλλιτεχνική παραγωγή.

Τη μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ συγκροτούν 172 έργα Ελλήνων και 78 έργα ξένων καλλιτεχνών, διαφορετικών μέσων -ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, χαρακτικά, βιομηχανικό σχέδιο, κ.λπ.. Όλα έχουν κοινό γνώμονα: Πραγματεύονται ζητήματα επίκαιρα και διαχρονικά.

Στο φουαγιέ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, θα θαυμάσεις το Arbres à Palabres (Το Δέντρο της Πλατείας) του καλλιτέχνη Stephan Goldrajch. Πρόκειται για ένα δέντρο φτιαγμένο από κομμάτια πλεκτών, υφαντών και κεντημάτων, από νήματα πολύχρωμα και κουρέλια σε ποικίλα μοτίβα και συνθέσεις. Το έχουν δημιουργήσει άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών ομάδων που ζουν ή εργάζονται στις γειτονιές γύρω από το μουσείο, αλλά και ένοικοι σε οίκους ευγηρίας ή πρόσφυγες σε παρακείμενες δομές.

Το Δέντρο της Πλατείας αντλεί την έμπνευσή του από τα δέντρα που βρίσκονται συνήθως στις πλατείες των αφρικανικών χωριών και αποτελούν το κέντρο της δημόσιας ζωής και της παραγωγής του λόγου της κοινότητας: τόποι συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, τόποι μετάδοσης της μνήμης, όπου οι μεγαλύτεροι αφηγούνται ιστορίες στα παιδιά. Το θαυμάζεις από 15 Δεκεμβρίου 2021 ως 22 Μαΐου 2022.

*Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα

Κλειστά 1/12022

Μουσείο Ηρακλειδών

Το 2004, το Μουσείο Ηρακλειδών που στεγάζεται στη συνοικία του Θησείου – μιά ανάσα από την Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά και τον Ναό του Ηφαίστου, μπήκε στη λίστα με αθηναϊκά μουσεία που αξίζει να επισκεφθείς. Σήμερα, το μουσείο έχει αναδειχθεί σε ένα διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης και σε ένα τεχνολογικό Μουσείο που εστιάζει στην αρχαιότητα, με έμφαση στα επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων.

Εάν έχεις παιδιά, εχεις αυτόματα άλλον έναν λόγο να επισκεφθείς αυτές τις γιορτές το μουσείο, καθώς διατίθενται δράσεις για παιδιά και παιδικά εργαστήρια. Βρες περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τρέχουσα περιοδική έκθεση: Το Σχήμα του Νερού (10/12/21 – 30/01/22)

*Ηρακλειδών 16, Αθήνα

Κλειστά 1/1/2022