POP CULTURE

Saint Levant: Ποιος είναι ο 22χρονος μουσικός από τη Γάζα που κάνει χαμό στο TikTok

instagram.com/saintlevant/

Χαζεύοντας στο TikTok, ο αλγόριθμος έφερε στην οθόνη μου έναν Παλαιστίνιο μουσικό. Ο Saint Levant κάθεται σε μια καρέκλα με το χαρακτηριστικό μουστάκι του, ένα λευκό φανελάκι, κάλτσες και Birkenstocks και με κοιτάζει στα μάτια «Θέλω να σε πάω στο Παρίσι και να σε κακομάθω», μου λέει με τη χαρακτηριστική του φωνή. Ανεβάζω το βίντεο αυτό στο instagram. Τα εισερχόμενά μου γεμίζουν με κοριτσίστικα «αχ βαχ» για το 22χρονο αγόρι που υπόσχεται να μας κάνει να ξεχάσουμε τους πρώην μας.

Κάπως έτσι – και με λίγη περαιτέρω αναζήτηση στα social media – βλέπω ότι ο Saint Levant είναι πράγματι ο καινούριος αγαπημένος του TikTok, και όχι μόνο. Ο καλλιτέχνης από τη Γάζα διαγράφει συνεχώς ανοδική πορεία με την κάτι παραπάνω από απλά καλή μουσική του.

Το Very few friends είναι το κομμάτι που τον εκτόξευσε και αυτό που αποτέλεσε τον λόγο για τον οποίο γράφονται αυτές εδώ οι λέξεις. Με σχεδόν τρία εκατομμύρια ακροάσεις στο Spotify, το τραγούδι είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή της πλατφόρμας. Στο κομμάτι αυτό, ο Saint Levant εξερευνά την ερωτική του πλευρά στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, ενώ αναφέρεται στον εαυτό του ως Lover Boy. Τον ακούμε να αντιμετωπίζει τους δαίμονές του, ενώ εξερευνά μια δυσλειτουργική σχέση γεμάτη αντικρουόμενα συναισθήματα και τοξικές συμπεριφορές. Κι όλ’ αυτά για να καταλήξει ότι η προτεραιότητά του είναι η καριέρα του, οπότε παραμένει «συγκεντρωμένος και έχει πολύ λίγους φίλους».

Πάμε να γνωρίσουμε τον Saint Levant που ελπίζουμε να ήρθε για να μείνει και να μην είναι στην πραγματικότητα τόσο τοξικός, όσο λέει στο τραγούδι του.

Το πραγματικό όνομα του Saint Levant είναι Marwan Abdelhamid. Είναι ένας Παλαιστίνιογάλλοαλγερινόσέρβος καλλιτέχνης με έδρα την Καλιφόρνια. Η μητέρα του είναι από Γαλλία και Αλγερία και ο πατέρας του από Παλαιστίνη και Σερβία. Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση εναντίον του Ισραήλ) και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας, σε ένα ξενοδοχείο που είχε χτίσει ο πατέρας του. Αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν τα καλύτερα της ζωής του, όπως δήλωσε στο arabnews. ««Για όλους, η παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική. Και για μένα, ήταν μια αντιφατικότητα, γιατί θυμάμαι τον ήχο των drones και τους ήχους των οστών. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θυμάμαι τη ζεστασιά, τη μυρωδιά και τη γεύση του φαγητού και απλώς την περίεργη αίσθηση του χώματος», λέει ο Saint Levant.

Το 2007, αυτός και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Ιορδανία μετά το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου στη Γάζα, κι εκεί έζησε περισσότερα από 10 χρόνια πριν μετακομίσει στην Καλιφόρνια για να ακολουθήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτήν την περίοδο, τελειώνει το πτυχίο του στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Η καριέρα του Saint Levant ξεκίνησε με τη βοήθεια του TikTok και του Instagram, όπου έχει συγκεντρώσει πάνω από 500.000 ακόλουθους συνολικά και εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές. Το πρώτο του single, Jerusalem Freestyle, κυκλοφόρησε στα τέλη του 2020 και ακολούθησε το Nirvana in Gaza. Μετά από αυτό, ο 21χρονος τότε ραπερ, αγωνίστηκε να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της startup εταιρείας του που συνδέει τους Παλαιστίνιους στη διασπορά με επενδυτικές ευκαιρίες, πανεπιστημιακές υποχρεώσεις, δημιουργία περιεχομένου, πολιτικό ακτιβισμό, podcasting και προσωπική ζωή – κι έτσι ξεκίνησε να απέχει από τη μουσική παραγωγή ή να ασχολείται πιο αραιά. Ωστόσο, στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, αποφάσισε να αφοσιωθεί στο παιδικό του όνειρο να γίνει καλλιτέχνης, και κυκλοφόρησε πάνω από 10 κομμάτια, ενώ έκανε για πρώτη φορά και live εμφανίσεις.

Ως μουσικός και καλλιτέχνης, ο Levant λέει ότι θέλει να περπατήσει στα χνάρια του Παλαιστινιοαμερικανού διανοούμενου Edward Said για να «επαναφέρω τις οριενταλιστικές φαντασιώσεις που υπαγόρευσαν τη γεωπολιτική της περιοχής μας τους τελευταίους τρεις αιώνες». Φέτος, ο Saint Levant ανακοίνωσε επίσης την υποτροφία 2048, η οποία καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης ενός νεαρού Παλαιστίνιου δημιουργού για έναν ολόκληρο χρόνο. «Η Παλαιστίνη είναι τόσο μεγάλο μέρος της ταυτότητάς μου. Πάντα νιώθω πολύ εκτός τόπου, πάντα. Και νομίζω ότι μία από τις μοναδικές φορές στη ζωή μου που δεν ένιωσα παράταιρος ήταν στη Γάζα».