LIFE

Rutger Hauer: 5 ταινίες στις οποίες ήταν ο “κακός” που στοίχειωνε τα όνειρά μας

Victoria Will/Invision/AP, File

Στις 19 Ιουλίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο Rutger Hauer, ο Ολλανδός ηθοποιός που γνωρίσαμε στον ρόλο του αντιπάλου του Harrison Ford στην κλασική ταινία "Blade Runner" και τελευταία είδαμε στη σειρά "True Blood". Την είδηση επιβεβαίωσε ο μάνατζέρ του Steve Kenis στο CNN, σημειώνοντας πως ο ηθοποιός έφυγε σε ηρεμία στο σπίτι του στην Ολλανδία. O ξανθός, ψηλός, γαλανομάτης Rutger Hauer, είχε αφιερώσει τη ζωή του εκτός της μεγάλης οθόνης στην καταπολέμηση του AIDS, έχοντας ιδρύσει τον οργανισμό Rutger Hauer Starfish Foundation, το έργο του οποίου θα συνεχίσει η σύζυγός του Ineke. Γιατί εσύ μπορεί να τον γνώρισες ως τον απόλυτο κακό αλλά δεν ήξερες την ευγενική καρδιά του.

 

Ήταν η ψυχρότητα στο βλέμμα του που τον έκανε τόσο επιτυχημένο στους ρόλους του κακού; Ήταν η θεόρατη κορμοστασιά του; Ήταν όλα μαζί; Μάλλον. Πάντως ο Rutger Hauer θα μείνει σίγουρα στη μνήμη μας ως ένας απο τους πιο χαρακτηριστικούς «κακούς» του Hollywood. Και θα σου θυμίσω γιατί.

Διάβασε κι αυτό: Lion King: Η ταινία ορόσημο προκάλεσε “φρενίτιδα” και ποτάμια δακρύων στο κοινό

Roy Batty – Blade Runner

Μπορεί να είναι τόσο απειλητικός, όσο φαίνεται αλλά ποιος μπορεί να πει ότι είναι «κακό» ένα ανθρωποειδές που θέλει να ξεφύγει από τη σκλαβιά στην οποία οι κατασκευαστές του το έχουν καταδικάσει; Προτού ξεκινήσεις να έχει ηθικά διλήμματα, θα σε αφήσω να δεις την τελευταία επική σκηνή του Blade Runner όπου ο Roy συνειδητοποιεί ότι όλες του οι αναμνήσεις «θα χαθούν στον χρόνο, σαν δάκρυα στη βροχή» και πεθαίνει. Ο Hauer είχε ξαναγράψει κάποια σημεία του μονολόγου του ενώ είχε πει για τον σκηνοθέτη του Blade Runner, Ridley Scott: «Καταλάβαινα σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο, τι ήθελε, και ενστικτωδώς του το έδινα».

 

John Ryder – The Hitcher

Νομίζω ότι η εγγεγραμμένη στο συλλογικό μας ασυνείδητο προειδοποίηση «Μην παίρνετε στο αυτοκίνητο άτομα που κάνουν οτοστόπ», έχει μεγάλη σχέση με τις ταινίες του Hollywood (εκτός κι αν ζεις στην Ικαρία όπου ακόμα και σήμερα αγνοείς την προειδοποίηση). Ο Rutger Hauer υποδύεται έναν μανιακό δολοφόνο με αυτοκτονικές τάσεις που κάνει οτοστόπ στα θύματά του. Όταν κάποιος νεαρός άνδρας καταφέρνει να γλιτώσει από τα νύχια του τον παρακολουθεί και τον ενοχοποιεί για τα δικά του εγκλήματα. Στο τέλος χρειάζεται να περάσει ένα αυτοκίνητο από πάνω του και να φάει κάμποσες σφαίρες για να τον αφήσει ήσυχο.

 

Lothos – Buffy the vampire slayer

Στην πρώτη ταινία, του 1992, η Buffy αναλαμβάνει δράση εναντίον των βρυκολάκων και ο πρώτος σημαντικός εχθρός που συναντά στον δρόμο της είναι ο Lothos. Μάντεψε ποιος τον υποδύεται. «Δεν καταλαβαίνεις; Έχω σκοτώσει ντουζίνες από σφαγείς. Η ζωής σου είναι ένα κλείσιμο του βλεφάρου μου, ούτε καν μία μου ανάσα. Έχω ζήσει στις σκιές, στην παλλόμενη βρωμιά πίσω από τα μάτια των ανθρώπων. Έχω γίνει ένα με τα σκουλήκια που έτρωγαν το πτώμα μου και έχω κάνει μπάνιο στο αίμα αυτοκρατόρων» ήταν μία από τις ατάκες του στην ταινία κι αν εσύ δεν ανατρίχιασες δεν ξέρω απο τι υλικό είσαι φτιαγμένη. Ο Lothos ήταν ένας αρχηγός βρυκολάκων που είχε ζήσει περίπου 8 αιώνες πριν συναντήσει τη Buffy η οποία τον σκότωσε. Η Buffy σε αυτή την πρώτη ταινία ήταν η Kristy Swanson και extra bonus που θα κάνει την καρδιά σου να ραγίσει: Ο συμπρωταγωνιστής της είναι ο Luke Perry (αχ, Dylan, αχ).

Heymar ‘Wulfgar’ Reinhardt – Nighthawks

Το 1981 ο Sylvester Stalone υποδύεται τον αστυνομικό Deke DaSilva που απρόθυμα συμφωνεί να σκοτώσει έναν διεθνή τρομοκράτη που έχει στρέψει πάνω του την προσοχή των media πάνω του. Ο τρομοκράτης δεν είναι άλλος από τον Rutger Hauer.

 

Martin – Flesh & Blood

Μπορεί στο πλευρό της Michelle Pfeifer στην ταινία Ladyhawk να έπαιζε τον καλό της υπόθεσης, αλλά στην άλλη διάσημη ταινία εποχής που έπαιξε, σε σκηνοθεσία Paul Verhoeven, έπαιξε έναν εγκληματία – τυχοδιώκτη, τον Martin. Ο Martin είναι ο αρχηγός μιας συμμορίας ληστών που απαγάγει την πρωταγωνίστρια, τη βιάζει και την ερωτεύεται (γιατί σε αυτό το παράλογο σύμπαν του Hollywood όλα μπορούν να συμβούν). Τελικά η Agnes, την οποία υποδύεται η Jennifer Jason Lee τον τραυματίζει βαριά και το σκάει με την πραγματική της αγάπη.

Κεντρική φωτογραφία: Victoria Will/Invision/AP, File