ΤΑΙΝΙΕΣ

Rosaline: To Ρωμαίος και Ιουλιέτα από τη φεμινιστική οπτική μιας πρώην

Instagram @ kaitlyndever

Οι λάτρεις του Σαίξπηρ μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένοι με το όνομα της. Αν και τεχνικά δεν την συναντάμε ποτέ στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα, αναφέρεται στο κλασικό έργο του κορυφαίου δραματουργού, αρκετές φορές.

Είναι το όνομα που επικαλείται ο Ρωμαίος, πριν κεραυνοβοληθεί από την Ιουλιέτα. Η Ροζαλίνα (Rosaline) είναι το κορίτσι που αρχικά αναζητά στο πάρτι που διοργανώνουν οι Καπουλέτοι στο σπίτι τους. Ο έρωτας, πριν τον μοιραίο έρωτά του. Πρακτικά λοιπόν, η Ροζαλίνα είναι η μέχρι πρότινος ξεχασμένη, πρώην του Ρωμαίου. Κάτι που μια νέα ταινία έρχεται να ανατρέψει, χαρίζοντας στους θεατές μια behind the scenes οπτική, στην πιο γνωστή ιστορίας αγάπης όλων των εποχών.

Το Rosaline, είναι μια φρέσκια και κωμική ανατροπή στην κλασική ιστορία αγάπης του Σαίξπηρ, που αφηγείται την ιστορία από την μεριά της Ροζαλίνας (Kaitlyn Dever), η οποία εκτός από το πιο πρόσφατο φλερτ του Ρωμαίου (Kyle Allen), είναι και ξαδέρφης της Ιουλιέτας (Isabela Merced). Συντετριμμένη από το ειδύλλιο που αναπτύσσεται ανάμεσα στην ξαδέλφη της και τον Ρωμαίο, η Ροζαλίνα σχεδιάζει να βάλει τέλος στο φλερτ τους και να κερδίσει ξανά την καρδιά του Ρωμαίου.

Ενώ η Ροζαλίνα καραδοκεί στο περιθώριο του έργου του Σαίξπηρ, χωρίς καν να μιλά, στην πραγματικότητα η πρώην του Ρωμαίου, δεν ξεχάστηκε στους αιώνες που μεσολάβησαν. Η πλευρά της ιστορίας της μάλιστα έχει αποτελέσει δραματουργική έμπνευση για αρκετά έργα, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας του 1966 Juliet in Mantua, του θεατρικού έργου After Juliet, του μιούζικαλ & Juliet και του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίστηκε η τηλεοπτική σειρά Still Star-Crossed (στην οποία την έπαιξε η Lashana Lynch).

 Rosaline: Η φεμινιστική προσέγγιση μιας ξεχασμένης πρώην

Στο Rosaline της Karen Maine, προσαρμοσμένο από το μυθιστόρημα της Rebecca Serle, When You Were Mine από τους βασιλιάδες του ρομάντζου, YA Michael H. Weber και Scott Neustadter (The Spectacular Now, The Fault in Our Stars, Paper Towns), η Ροζαλίνα αποκτά την μέχρι σήμερα, πιο φεμινιστική της προσέγγιση. Η Ροζαλίνα εμφανίζεται φιλόδοξη, αστεία, έξυπνη, συναρπαστική και πολυμήχανη.

Είναι ολότελα διαφορετική από την Ιουλιέτα από πολλές απόψεις: Έχει φιλοδοξίες καριέρας για έναν, ονειρεύεται να γίνει κάποια μέρα χαρτογράφος. Ο Ρωμαίος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τις επιθυμίες της, οπότε όταν την απορρίπτει για τα μάτια της ξαδέλφης της, η Ροζαλίνα θα μπορούσε απλώς να τα παρατήσει. Όμως, η περηφάνια της έχει πληγωθεί και δεν μπορεί να ξεπεράσει ότι, ακόμα κι αν ο Ρωμαίος δεν είναι ακριβώς τέλειος για εκείνη, τουλάχιστον τον διάλεξε μόνη της. Πράγμα που δεν μπορεί να πει ότι ισχύει και για το υπόλοιπο της ζωής της. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ο πατέρας της, ο οποίος πεπεισμένος ότι η κόρη του μεγαλώνει επικίνδυνα σε ηλικία, κάνει ό,τι μπορεί για να την παντρέψει και ανυπομονεί να τη διώξει από το αρχοντικό του.

Αποφασισμένη να διαφθείρει κρυφά την ξαδέρφη της και να διαλύσει τη σχέση της με τον Ρωμαίο, παίρνει την Ιουλιέτα υπό την προστασία της για να την πείσει ότι ο Ρωμαίος μπορεί να μην είναι ο μόνος άντρας εκεί έξω. Ο Ντάριο, ένας νέος μνηστήρας που μπορεί στην πραγματικότητα να ταιριάζει με την φλογερή ηρωίδα μας, περιπλέκει το κακόβουλο σχέδιο της.

Ένα μέρος ιστορία ενηλικίωσης, ένα μέρος λογοτεχνική επανεξέταση και όλα εντελώς διασκεδαστικά, το Rosaline αποδεικνύει ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για ανατροπές και επανεξέταση σε ό,τι μπορεί να θεωρείται κλασικό και ιερό. Υπάρχει κάτι φρέσκο ​​στην απροθυμία της ταινίας, να βάλει τις ρομαντικές αναζητήσεις μιας γυναίκας απέναντι στους στόχους για την καριέρας της.

Ίσως η Ροζαλίνα καταφέρει να εκπληρώσει τόσο τις επαγγελματικές, όσο και τις ερωτικές της επιθυμίες. Όχι απαραίτητα για όσο θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Αλλά για να ζήσει εκείνη όπως θέλει.

Για εσένα που έχεις βαρεθεί το το «ρομάντζο» του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αλλά ακόμα και για εσένα που δεν είσαι εξοικειωμένη με το διάσημο έργο, είναι μια ταινία που αξίζει να προσθέσεις στην watchlist σου. (Thank me later)

Η ταινία Rosaline κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Disney+ την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου.