ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Replay: Αποκλειστικό υλικό από την πιο ρομαντική θεατρική κομεντί της χρονιάς

Αν τα Χριστούγεννα ήταν κινηματογραφικό είδος θα ήταν σίγουρα η ρομαντική κομεντί. Τι καλύτερο, λοιπόν, για μία θεατρική έξοδο τις ημέρες των γιορτών από το να δεις μία ρομαντική κωμωδία να παίρνει σάρκα και οστά στη σκηνή; Ο βραβευμένος συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης παρουσιάζει σε πανελλήνια πρεμιέρα ανήμερα των Χριστουγέννων το έργο “Replay” στο Νέο Ελληνικό Θέατρο.

Την παράσταση που ανεβαίνει σε παραγωγή της Viision Art σκηνοθετεί ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Το Replay είναι μία ρομαντική κωμωδία για τη ζωή, όπως θα τη θέλαμε και όπως τελικά είναι. Στους πρωταγωνιστές της, την Άμπι και τον Σκοτ δίνουν σάρκα και οστά οι Αννίτα Κούλη και ο Τριαντάφυλλος Δελής. Το Ladylike εξασφάλισε αποκλειστικό υλικό από τη φωτογράφισή τους και μίλησε με τους πρωταγωνιστές για το θεατρικό έργο που υπόσχεται να μας κάνει να γελάσουμε και να συγκινηθούμε με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η ζωή.

Η ρομαντική κωμωδία του Πολυχρόνη Κουτσάκη ξεκίνησε ως δεκάλεπτο μονόπρακτο που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία σε θεατρικό φεστιβάλ στην Νέα Υόρκη. Η αναρώτησή του για το πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η ιστορία του Σκοτ και της Άμπι μετά από αυτό το δεκάλεπτο (και η αγάπη του για τις ρομαντικές κομεντί, όπως σημειώνει η Αννίτα Κούλη) ήταν που τον έκανε να το εξελίξει στη σημερινή μορφή του.

Το Replay στη ζωή τους

«Έχω μια συνεργασία με τον συγγραφέα, δουλεύω ένα σενάριο βασισμένο σε ένα του βιβλίο. Κάποια στιγμή μου έστειλε αυτό το έργο, σαν πρόταση για να το διαβάσω και να το έχω υπόψη μου αν μου αρέσει και πιστεύω ότι μπορεί να ανέβει κάπου. Μου άρεσε πολύ. Γνώρισα την εταιρεία παραγωγής Vision Art από την παράσταση “Εύα και Νόρα” που κάνω τώρα, τους το έδωσα και τους άρεσε πολύ. Αναμφισβήτητα είναι ένα πολύ ωραίο έργο, μυρίζει “κλασσική αμερικάνικη κομεντί”. Είναι σχεδόν κινηματογραφικός ο τρόπος που το έχει γράψει ο Πολυχρόνης αυτό το έργο. Και αποφασίσαμε να το κάνουμε», εξηγεί η Αννίτα Κούλη.

Replay θέατρο Αννίτα Κούλη

Στη συνέχεια το έργο έφτασε στα χέρια του Τριαντάφυλλου Δελή που από την πρώτη στιγμή ενθουσιάστηκε. «ο Replay μου το πρότεινε η συνάδελφος, η Αννίτα Κούλη. Το είχε διαβάσει και μου το έστειλε ένα βράδυ. Το διάβασα και το ίδιο βράδυ πήγα να τη βρω να το διαβάσουμε μαζί. Το έργο θα μπορούσε να σταθεί ακόμα και σαν κωμωδία μόνο. Έχει χιούμορ, γελάσαμε και το διασκεδάσαμε πάρα πολύ οι ίδιοι τη στιγμή που το διαβάζαμε οπότε νομίζω αυτό ήταν που κυρίως μας παρακίνησε να το κάνουμε. Με την Αννίτα με την οποία γνωριζόμαστε ήδη κολλήσαμε αμέσως. Όταν κάνεις ρομαντική κομεντί είναι βασικό θέμα η χημεία. Και είναι και ένα πολύ ωραίο κείμενο και πολύ εύστοχο, αυτό που έγραψε ο Πολυχρόνης», σημειώνει.

Κεφάλαιο χημεία

Η χημεία είναι αυτή που καθιέρωσε τόσα και τόσα κινηματογραφικά ντουέτα στο είδος των ρομαντικών κομεντί. «Το πιο σημαντικό και αυτό το λέω και σαν ηθοποιός και σαν σκηνοθέτης γιατί σκηνοθετώ κιόλας, είναι η χημεία. Όταν μιλάμε ειδικά για ένα έργο που αφορά ένα ζευγάρι το οποίο μάλιστα παρακολουθούμε σε 8 χρόνια σχέσης είναι κάτι που θέλει ιδιαίτερη διαχείριση και η χημεία παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις το κοινό σε αυτό το θέμα. Πρέπει να ερωτεύτουμε στη σκηνή και όχι μόνο αυτό αλλά να αποκτήσουμε και την τριβή των χρόνων σχέσης και όλα όσα περιλαμβάνονται σε όλα αυτά τα 8 χρόνια μέχρι το μυστικό φινάλε που δεν θα αποκαλύψουμε. Οπότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι η χημεία. Εμείς την είχαμε από την πρώτη στιγμή κι αυτό είναι πολύ καλό γιατί είναι σαν να έχουμε κερδίσει κάτι εξαρχής», εξηγεί ο Τριαντάφυλλος Δελής.

Replay Αννίτα Κούλη Τριαντάφυλλος Δελής

Η Άμπι και ο Σκοτ είναι δύο άνθρωποι που έρχονται από διαφορετικούς κόσμους. «O Σκοτ ζει τη ζωή του σαν να μην υπάρχει αύριο. Ωραίος, πλούσιος, απεχθάνεται την οικογένειά του όσο τον απεχθάνονται κι εκείνοι, απολαμβάνει την μεγάλη του επιτυχία με τις γυναίκες.

Replay θέατρο

Η Άμπι προσπαθεί να πληρώσει το φοιτητικό της δάνειο, να ξεπεράσει τον πιο πρόσφατο χωρισμό της και να καταλάβει γιατί δεν μπορεί να στεριώσει σε σχέση. Η άμεση έλξη που θα νιώσουν είναι ακατανόητη στην Άμπι αφού δεν έχουν τίποτα κοινό και το τελευταίο πράγμα που θέλει στη ζωή της είναι ένας αλαζόνας σύντροφος.

 

 

 

Κανείς από τους δύο δεν μπορεί να φανταστεί ότι μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια θα ερωτευτούν τρελά, θα κυνηγήσουν ο ένας τον άλλο κατά μήκος μιας ηπείρου, θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν από τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας και θα αλλάξουν ο ένας τον άλλο για πάντα», αναφέρει η περίληψη του Replay.

Η δύναμη του έρωτα

Κι εγώ ρωτώ τους πρωταγωνιστές του αν πιστεύουν ότι ο έρωτας έχει τη δύναμη να ξεπεράσει τόσο μεγάλες διαφορές σαν αυτές του lifestyle των δύο ηρώων. Η απάντηση είναι ομόφωνη: Ο έρωτας μπορεί.

«Αν θέλουν και οι δύο ξεπερνιούνται τα πάντα, από όπου και να έρχονται, όπως και να έχουν μεγαλώσει. Αν υπάρχει αγάπη και έρωτας όλα ξεπερνιούνται. Αρκεί να υπάρχουν ανοιχτά μυαλά, γιατί υπάρχουν και τα κλειστά μυαλά στα οποία όπου και να μεγάλωσαν οι άνθρωποι δεν έχει καμία σημασία. Ο έρωτας νομίζω το κάνει λίγο αυτό, σου ανοίγει το μυαλό σε αυτά τα θέματα. Χάρη σε αυτόν ξεπερνάς πολλά κουτάκια που έχεις στο μυαλό σου. Σε όλους μας έχει συμβεί να ξεπεράσουμε ιδεολογίες, να σπάσουμε κουτάκια και προγραμματισμούς που έχουμε στο μυαλό μας. Η δύναμη της αγάπης και του έρωτα είναι οδοστρωτήρας, οπότε τα σπάει τα κουτάκια δεν τα σπάει;», θα πει η Αννίτα Κούλη.

«Φυσικά μπορεί ο έρωτας αν είναι αληθινός να ξεπεράσει αυτές τις διαφορές στο lifestyle των ανθρώπων, αλλά μόνο αν μπορέσουν και οι δυο να εκφράσουν τα πραγματικά τους θέλω ο ένας στον άλλο. Και να ξεπεράσουν τις ταμπέλες τους οι ίδιοι πρώτα από όλα. Το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις που δύο άνθρωποι είναι από εντελώς διαφορετικούς κόσμους, είναι να προσεγγίσει ο ένας τον άλλο. Αν συμβεί αυτό και είναι πραγματικά σε επαφή με το συναίσθημά τους ο έρωτας φυσικά και μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα», συμπληρώνει ο Τριαντάφυλλος Δελής.

Η πρώτη φορά

Όσο για το αν το να ανεβαίνει ένα έργο για πρώτη φορά είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο για εκείνους η απάντησή τους είναι και πάλι στο ίδιο μήκος κύματος. Ίσως να είναι αυτή η χημεία που έλεγε νωρίτερα ο Τριαντάφυλλος.

 

 

 

«Σίγουρα όταν κάτι ανεβαίνει για πρώτη φορά αισθάνεσαι πιο ελεύθερος γιατί δεν το έχει κάνει κανένας άλλος και δεν υπάρχει σύγκριση. Για παράδειγμα εγώ πέρσι έπαιζα Έντα Γκάμπλερ που ένα έργο που ανεβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο. Εκεί ίσως να έχεις περισσότερο άγχος. Όταν ένα έργο είναι ολοκαίνουργιo, όπως το Replay, είσαι πιο ελεύθερος να δημιουργήσεις την παράσταση και να φανταστείς, γιατί δεν υπάρχει η πεπατημένη πάνω στο έργο», εξηγεί η Αννίτα Κούλη. «Είναι αλήθεια πως όταν ένα έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά το αντιμετωπίζεις με άλλη όρεξη, δεν έχει κανείς καμία εικόνα γι’ αυτό, ούτε εσύ ο ίδιος και καλείσαι να δημιουργήσεις κάτι που θα είναι η πρώτη εικόνα αυτού του έργου», συμφωνεί ο Τριαντάφυλλος Δελής.

Replay θέατρο

Οι χαρακτήρες

Η Αννίτα Κούλη αναγνωρίζει στην Άμπι πολλά κομμάτια του εαυτού της, κυρίως από όταν ήταν μικρότερη. Αντίθετα ο Τριαντάφυλλος Δελής δεν βρίσκει κοινά στοιχεία ωστόσο, ο «τύπος ανθρώπου» του Σκοτ δεν του είναι άγνωστος. Έχει συναναστραφεί αρκετά «τέτοιους ανθρώπους» και εξηγεί τι εννοεί: «ο Σκοτ είναι από μία πολύ πλούσια οικογένεια, έχει λυμένο το βιοποριστικό του θέμα και παρόλο που το κείμενο δεν στέκεται ιδιαίτερα σε αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο του ότι ζωντανεύεις έναν χαρακτήρα να ξέρεις από πού προέρχεται».

«Ο έρωτας είναι που τον κάνει να δει καθαρά αυτή τη ζωή, το τι είναι σημαντικό και τι δεν είναι. Ο έρωτας έρχεται και φωτίζει τον πραγματικό του χαρακτήρα και είναι πιο καλός από τι περιμένουμε. Το έργο έρχεται για να μας πει ότι οι ταμπέλες που μπορεί να βάζουμε στους ανθρώπους δεν έχουν σημασία», σημειώνει. Κι αυτή η έννοια της παντοδύναμης αγάπης και του έρωτα είναι που κάνει τα Χριστούγεννα την ιδανική ημερομηνία για την πρεμιέρα του “Replay”.

«Είναι λαμπερό και εορταστικό όπως τα Χριστούγεννα και έχει και θέμα την αγάπη, που είναι και το βασικό μήνυμα των γιορτών. Είναι όμορφο που ξεκινάμε λοιπόν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Το πρόγραμμα γενικά είναι να παίζουμε Παρασκευή – Κυριακή. Αλλά εφόσον ξεκινάμε τα Χριστούγεννα για τις πρώτες δύο εβδομάδες θα παίζουμε από Τετάρτη ως Κυριακή», σημειώνει η Αννίτα Κούλη. Η ίδια παραδέχεται ότι ως είθισται για τους ηθοποιούς έτσι και φέτος δεν θα κάνουν γιορτές με τον παραδοσιακό τρόπο. «Οι παραμονές είναι οι μόνες γιορτές για εμάς, ό,τι προλαβαίνουμε τότε», εξηγεί γελώντας.

Στοιχεία παράστασης

Replay, Στο Νέο Ελληνικό Θέατρο από του Γιώργου Αρμένη, από τη Viision Artt.
Πρεμιέρα: 25 Δεκεμβρίου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 17.00

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Βασίλης Μπαρμπαρίγος

Μουσική: Κωστής Ξενόπουλος
Κίνηση: Πασχαλιά Ακριτίδου

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μουντρίχας
Video art: Kωστής Ξενόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Γερανιός
Αrt work : Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Παναγιώτα Παρασκευοπούλου