LIFE

Πώς θα ήταν ο κόσμος των αντρών, αν μία γυναίκα αποφάσιζε;

Αν θεός γινόμουν θα άλλαζα πολλά δε σου κρύβω λέει το άσμα και συνεχίζει αναφέροντας πως ένα μόνο θα άφηνε ίδιο. Γίνονται και λάθος χειρισμοί στους στίχους, το παραδέχομαι. Γιατί αν είχαμε την ευκαιρία εμείς οι γυναίκες να ορίσουμε τον κόσμο (μας) μόνο αυτό το ένα θα είχε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Υποθέσεις, φαντασία και τελικά ευσεβείς πόθοι. Αν μία γυναίκα αποφάσιζε τι θα συνέβαινε στον κόσμο των ανδρών, το μόνο σίγουρο είναι πως το αντίθετο φύλο θα έπρεπε να έρθει αντιμέτωπο με συνήθειες δεκαετιών.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να κάνουμε μία μικρή αλλά σημαντική διευκρίνιση. Δε θέλω να μπουν όλοι στο ίδιο καλάθι, εκτός κι αν είναι το olagiatokalathi.gr, το mini site στο οποίο το Sport24.gr μαζί με τα LIDL φροντίζουν γα την ενημέρωση του καλού σου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ. Θα του τα αλλάξεις όλα, να έχει τουλάχιστον μία ευχαρίστηση κι αυτό το πλάσμα.

Και είμαστε έτοιμες για μεγάλες αλλαγές. Θα έρθουν τα πάνω κάτω. Να το χαρούμε τουλάχιστον υποθετικά. Να το διαβάσει κι εκείνος κατά τύχη (κάνεις το κείμενο screensaver, για τόσο τυχαίο γεγονός μιλάμε) και τον βάζεις σε σκέψεις. Και γίνεται η υπόθεση πραγματικότητα και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς.

 

Η ακαταστασία και το καπάκι

Ξέρεις τι σημαίνει ακαταστασία. Άνοιγμα εξώπορτας, αλλού η τσάντα, αλλού το παντελόνι, αλλού το πουκάμισο. Η επόμενη μέρα τους βρίσκει κάπως έτσι: ”Ξέρεις πού είναι εκείνο μπλουζάκι το λευκό με τη μαύρη ρίγα στο μανίκι; Παίζει η ομάδα μας σήμερα και το έχω για γούρι.” Το έχεις κι εσύ καημό; Ένα ζευγάρι κάλτσες δεν υπάρχει στην ντολάπα του. Πάντα ορφανές από το πέταγμα αριστερά και δεξιά. Δεν είσαι κι εσύ μάγος να βγάζεις λαγούς και κάλτσες από καπέλα. Κι επειδή σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο η τακτοποίηση της ντουλάπας δεν είναι το μόνο βάσανο, κάθε φορά που θα έμπαινε στην τουαλέτα θα ακουγόταν η φωνή ”το καπάκι χρυσέ μου”.

Το μαγείρεμα (μέχρι τέλους)

Δεν είναι λίγες οι φορές που σου μαγειρεύει αλλά φτάνει μέχρι εκεί. Γιατί; Ποιος θα μαζέψει κατσαρόλες, άπλυτα, σκουπίδια και το τραπέζι; Μόνο βράσιμο μακαρόνια, σάλτσα, η Λαίδη και ο Αλήτης στο τραπέζι και μετά εκείνος στον καναπέ; Όχι και πάλι όχι. Η περιποίηση θα είναι ολοκληρωμένη. Θα σου κάνει το τραπέζι και θα μαζέψει την κουζίνα. Αφού μιλάμε για γυναικεία απόφαση, να τα λέμε σωστά.

Το τηλεχειριστήριο στη μέση

Κι όταν λέμε στη μέση εννοούμε στη μέση. Θέλει διακαώς να παρακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ αφού πρώτα έχει μάθει τα πάντα από το olagiatokalathi.gr αλλά κάπου εδώ θα ξεκινήσουν οι υποχωρήσεις. Δε θα του το στερήσεις γατί είσαι και άνθρωπος πάνω από όλα αλλά να καταλαβαίνει κι αυτός πότε πρέπει να πει Time Out και να σου παραχωρήσει το τηλεχειριστήριο. Φυσικά, θα καθίσει στο πλάι σου να δείτε την αγαπημένη σου ταινία. Καμία σημασία δεν έχει που πλαντάζεις κάθε φορά και του κρατάς το χέρι. Καμία απολύτως.

Το καλάθι, γένος ουδέτερο

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήθελες να μην φτιάχνεις καν λίστα με ψώνια. Θα ήθελες να άνοιγε το ψυγείο και τα ντουλάπια και να καταλάβαινε τι λείπει και τι πρέπει να μπει στο καλάθι όταν πάει στο supermarket. Να περιδιαβεί στους διαδρόμους και να το γεμίσει με όλα όσα χρειάζεται το σπίτι. Κι όλα αυτά χωρίς να φέρει 6 συσκευασίες με φρυγανιές και ένα σετ εργαλείων που είδε λίγο πριν το ταμείο και του φάνηκε χρήσιμο.

Το σ’αγαπώ που δεν εννοείται

Κι αφού λύσαμε τα πρακτικά, πάμε και στα συναισθηματικά. Στον κόσμο των γυναικείων αποφάσεων τα συναισθήματά τους οι άνδρες θα τα εξέφραζαν χωρίς να κρατιούνται. Δε εννοείται τίποτα. Θέλει να το ακούει και θέλει να εκφράζεται χωρίς παρακάλια και ανώφελες ερωτήσεις. Κι αν τίποτα δε βελτιωθεί από τα παραπάνω, αυτό καλό θα ήταν να ισχύσει και στον πραγματικό κόσμο, σε αυτό που αποφασίσουν και οι δύο.

Αντί επιλόγου

Τους αγαπάμε όπως και να ‘χει. Ακόμα κι αν φορούν μία κάλτσα μπλε και μία κάλτσα μαύρη. Κι αν κάθονται μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης γιατί παίζει η ομάδα τους. Τους αγαπάμε για όλα όσα κάνουν, για όλα όσα παραπονιόμαστε, για όλα όσα θα θέλαμε να αλλάξουν ή και όχι.