ΣΠΙΤΙ

Πώς να καθαρίσεις το σπίτι, χωρίς να καθαρίσεις

Πόσες φορές θα ήθελες με έναν μαγικό τρόπο να εξαφανιστεί και ο τελευταίος κόκκος σκόνης από το τραπεζάκι του σαλονιού και να γίνουν τα τζάμια πεντακάθαρα χωρίς να μπορείς επάνω τους να γράψεις ''Κ+Λ=L.F.E.''

Η επιθυμία σου διαταγή ακόμα κι αν το τζίνι μας είναι αυτή την περίοδο κάνει διακοπές. Μετά από έρευνα καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι δουλειές του σπιτιού δε θέλουν κόπο αλλά τρόπο.

Το ζητούμενο είναι να τις περιορίσεις στο ελάχιστο και όχι να είσαι με την ηλεκτρική στο χέρι κάθε δεύτερη μέρα. Το αποτέλεσμα να παραμένει ίδιο, όμως. Δε θέλουμε εκπτώσεις στην καθαριότητα. Είμαστε και νοικοκυρές.

Οδηγός επιβίωσης για κορίτσια που βαριούνται (πολύ)

 

Όλα έχουν συγκεκριμένη θέση

Οργάνωσε τα πράγματα σου ώστε να μην τα χάνεις και να μην τα βάζεις στην πρώτη άδεια γωνία που δεις μπροστά σου. Αυτή η τακτική θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο χάος. Σκέψου ποια είναι αυτά που χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση και τοποθέτησέ τα σε σημεία που μπορείς να τα βρεις εύκολα.

Ανακύκλωσε τα πράγματά σου

Θα το κάνεις μία φορά και θα διαρκέσει πολύ. Ξεφορτώσου όσα δεν σου χρειάζονται και μην τα κρατάς σκεπτόμενη τη φράση ”κάπου μπορεί να χρειαστούν”. Επίσης όταν πηγαίνεις για ψώνια καλό θα ήταν να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου την κατάσταση που θα επικρατήσει στο σπίτι σου αν αγοράζεις περιττά πράγματα. Όσο πιο λίγα, τόσος λιγότερος κόπος στο καθάρισμα.

Βγάλε τα παπούτσια πριν μπεις στο σπίτι

Κανόνας βασικός, απλός και λειτουργικός. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις βόλτα σε όλο το σπίτι με τα παπούτσια που πριν λίγο έκανες βόλτα σε όλη την Αθήνα. Άνοιξε την πόρτα και άφησέ τα. Ως δια μαγείας θα δεις τη σκόνη και τα σκουπιδάκια στο πάτωμα να μειώνονται δραματικά. Μη σας πως για τα χαλιά του χειμώνα. Με αυτή την απλή ρουτίνα θα βάζετε σκούπα κάθε τρίτο Σάββατο.

Βάλε χαλάκι στην είσοδο

Αν είσαι από αυτές που ισχυρίζονται πως το προηγούμενο κόλπο είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά, τότε θα πρέπει να σκεφτείς το πατάκι εισόδου. Με το ”welcome” θα περιορίσεις όσα θα εισχωρήσουν στο σπίτι σου. Να φύγουν τα πολλά και μετά βλέπουμε.

Μην αφήνεις τα παράθυρα ανοιχτά για πολύ

Φυσικά και πρέπει το σπίτι να αερίζεται. Θεωρούμε αυτονόητη την ανανέωση του αέρα αλλά με μέτρο το άνοιγμα. Αν δηλαδή ξυπνήσεις το πρωί, ανοίξεις πόρτες και παράθυρα και μετά φύγεις από το σπίτι, το βράδυ θα βρεις το τραπεζάκι του σαλονιού έτοιμο για το ”Κ+Λ=L.F.E.”

Πανάκια για τη σκόνη, σωτηρία

Όποιος τα ανακάλυψε θα έπρεπε να ανακηρυχθεί άγιος από την ορθόδοξη και καθολική εκκλησία και να γιορτάζεται με πανηγύρια σε πόλεις και χωριά. Είναι μαγεία. Περνάς τα έπιπλα και τα πατώματα στα γρήγορα και αμέσως βλέπεις αποτελέσματα. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις γενική κάθε εβδομάδα. Και με τα ”όσα βλέπει η πεθερά” είσαι καλυμμένη.

Κάλυψε τα έπιπλα

Δεν είναι ανάγκη όλα τα έπιπλα να είναι ”κάμπριο”. ”Τα χαλάει ο ήλιος” που λένε και οι γιαγιάδες. Κάλυψε τον καναπέ και το κρεβάτι σου με ωραία υφάσματα. Το σπίτι σου θα γίνει αμέσως stylish και εσύ θα ξεκουραστείς λίγο παραπάνω.

Φάε στο σωστό μέρος

Όταν τρως είναι αναπόφευκτο πως κάτι θα πέσει στο πάτωμα. Ψίχουλα είναι και κάποιες φορές συμπεριφέρονται σαν να έχουν πόδια. Φάε στην κουζίνα για να περιορίσεις τις εκροές και όχι στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Θα γεμίσεις το σαλόνι ψίχουλα, θα παχύνεις κιόλας γιατί θα τρως μηχανικά. Τι άλλο θέλεις για να μείνεις στην κουζίνα;

Διάλεξε κατοικίδιο προσεκτικά

Αν δεν είσαι από τα κορίτσια που το ξεσκονόπανο είναι προέκταση του χεριού τους τότε καλό θα ήταν να μην πάρεις μία μαλλιαρή γάτα, όσο φιλόζωη κι αν είσαι. Καλά τα κατοικίδια αλλά πολύ τρίχα βρε παιδί μου. Κολλάει σε όλα τα έπιπλα και βγαίνει με το ζόρι. Δεν είμαστε για τέτοια.

Μοίρασε τις δουλειές

Να τα κάνεις όλα μόνη σου; Αυτό είναι το πιο κουραστικό πράγμα στον κόσμο. Αν δεν μένεις μόνη σου (αν ναι ακολούθησε όλα τα παραπάνω με ευλάβεια) τότε μοίρασε τις δουλειές με τον συγκάτοικό σου. Μία χείρα βοήθειας πάντα σώζει ζωές.

Και κάτι ευχάριστο για τελείωμα μετά από τόση προσπάθεια