ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

Πώς να κάνεις το σπίτι σου πιο ζεστό και φιλόξενο

Θα σου θυμίσω μία από τις πιο αστείες ατάκες του Dolce Vita. Τότε που η Σάσα συνομιλούσε με τη γειτόνισσα του Αντώνη στο καινούριο σπίτι της Καισαριανής. ''Του Αγίου Κωνσταντίνου τα βγάζουμε, του Αγίου Δημητρίου τα βάζουμε''. Δεν καταλαβαίνεις τίποτα; Δηλαδή ακόμα χαλί το πάτωμα σου δεν έχει δει.

Σπίτι μου, σπιτάκι μου. Ο χώρος στον οποίο περνάτε τον περισσότερο χρόνο και είναι συνυφασμένος με τη ζωή σας πρέπει να σας αντιπροσωπεύει και να είναι τόσο φιλόξενος ώστε να σας γεμίζει και να σας προκαλεί να τον απολαύσετε στο έπακρο.

Τα κρύα έπιασαν, ο χειμώνας ήρθε, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, μη μιλήσουμε για του Αγίου Δημητρίου. Επιτακτική η ανάγκη να κάνετε το σπίτι σας πιο ζεστό. Να ταιριάζει στην εποχή που μας θέλει να ”χουχουλιάζουμε” με τους αγαπημένους μας στον καναπέ ή το κρεβάτι.

Καλή η ζεστασιά του χώρου αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι για αλλαγές. Σε άκουσα και έχεις απόλυτο δίκιο. Η υπόθεση εργασίας μας όμως δε θέλει κόπο (και χρήμα) αλλά τρόπο. Όπως λένε και οι φίλοι Βρετανοί, να γίνει το σπίτι μας πιο cosy βρε αδερφέ.

Μικρές προσθήκες που θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές. Δε θα θέλετε να πάτε πουθενά αλλού. Θα σπάνε τα τηλέφωνα οι φίλοι για να κανονίσετε συνάθροιση (λέγε με και σουαρέ) στο δικό σας και μόνο σπίτι.

Τα καλύμματα

 

Ωραίοι οι καναπέδες που πήρες μία περιουσία τότε που έκανες την ανακαίνιση αλλά μία βαρεμάρα προκαλούν μετά από τόσο καιρό. Ρίξε πάνω καλύμματα και θα μας θυμηθείς. Καναπέδες και πολυθρόνες θα βάλουν τα καλά τους, τα χρωματιστά τους. Μη φοβηθείς να επιλέξεις καλύμματα σε διαφορετικά χρώματα και υφές. Παίξε με το λεοπάρ, το πετρόλ, το καφέ, τη γούνα και τη δαντέλα.

Βάλε μαξιλάρια

 

Βάλε φαντασία και βάλε πολλά μαξιλάρια σε κάθε μέγεθος που μπορείς να βρεις. Κορόιδευες την πεθερά σου στο χωρίο με τα κεντητά μαξιλαράκια στον καναπέ δίπλα στο τζάκι; Έφτασε η στιγμή να ζητήσεις συγγνώμη και να γεμίσεις το χώρο σου με μαξιλάρια. Πάνω στους καναπέδες, στο πάτωμα, στις καρέκλες, στην άδεια γωνία κάτω από το παράθυρο. Συνδύασε διαφορετικά μεγέθη αλλά και διαφορετικά σχέδια. Ακόμα κι αν φαντάζουν αταίριαστα κάνε την ανατροπή.

Οι κουρτίνες, οι ”βαριές”

 

Δεν είναι απαραίτητο οι κουρτίνες να κάνουν σετάκι με τα δύο παραπάνω. Μάλιστα είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να πάρεις κάτι διαφορετικό. Συνδύασε διπλές κουρτίνες με πολλές πτυχώσεις. Γήινα χρώματα για να μην σε περιορίσουν στην υπόλοιπη διακόσμηση.

Εναλλακτικές και οικονομικές μορφές θέρμανσης

 

Καλά τα μαξιλαράκια ακόμα καλύτερα τα καλύμματα. Την ατμόσφαιρα την ζεστάναμε. Με το κορμί μας τι γίνεται; Οικονομία και αισθητική. Πού θα πας; Στο Praktiker θα βρεις ενδοδαπέδια θέρμανση και θα λύσεις το πρόβλημα της ομοιόμορφης θέρμανσης μία και καλή. Δεν είσαι για τόσο μεγάλη αλλαγή; Ηλεκτρικές θερμάστρες και θερμοπομποί που μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους αλλά και θερμάστρες κηροζίνης που μετακινούνται εύκολα σε όποιο δωμάτιο κι αν πάτε. Ακόμα και τζάκι ηλεκτρικό μπορούμε να βάλουμε. Να ζεσταθούμε αλλά με στιλ και άποψη. Μην πελαγώνεις. Αν είσαι μία αναποφάσιστη Δίδυμος οι άνθρωποι του Praktiker θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το κατάλληλο αλλά θα σου κάνουν και τη ζωή εύκολη με δωρεάν μεταφορά και συμφέρουσα τοποθέτηση.

Κορνίζες παντού

 

Στους τοίχους, στα ράφια, στα τραπεζάκια, στην τραπεζαρία, παντού. Αγαπημένες οικογενειακές στιγμές, χρωματιστές κορνίζες, εξώφυλλα περιοδικών, δίσκοι ακόμα και σεμεδάκια. Ό,τι σου αρέσει κρέμασέτο στον τοίχο και αμέσως το σπίτι θα γίνει πιο ζεστό.

Καθρέφτες για βάθος

 

Τοποθετώντας έναν τετράγωνο καθρέφτη μέσα σε ένα ξύλινο πλαίσιο ο χώρος σου θα αποκτήσει στιλ και θα δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση του βάθους. Αμέσως θα έχετε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο και ένα πιο ζεστό σπίτι εξαιτίας του ξύλου. Σαν το ξύλο δεν έχει. Το παραδέχονται μέχρι και στην Χαλκιδική.

Ντύσε με χαλιά τα πατώματα

 

Τα γυμνά πατώματα δεν είναι κρύα μόνο στην αίσθηση αλλά και στην πραγματικότητα. Τι καλύτερο από τα χαλιά σας. Μην υποτιμάτε τα παλιά σας. Μπορείτε με την προσθήκη ενός δεύτερου μικρότερου από πάνω να το κάνετε να δείχνει καινούργιο. Τα χαλιά λειτουργούν  ως μόνωση δαπέδου αλλά και ως το πιο φίνο αξεσουάρ για το χώρο σας. Χρωματιστά, κουρελούδες, περσικά, λουλουδιαστά, μονόχρωμα ακόμα και χνουδωτά.

Τα φωτιστικά κάνουν δουλειά

 

Βρείτε ένα τραπεζάκι χαμηλό και τοποθετήστε το σε μία ”φτωχή” γωνία του σαλονιού. Επάνω βάλτε ένα φωτιστικό με κίτρινες λάμπες και ως δια μαγείας το δωμάτιο θα μετατραπεί, χωρίς να έχετε κάνει τίποτα.

Τα γήινα χρώματα θα μας ζεστάνουν

 

Ο ”χρυσός” κανόνας των τριών χρωμάτων λειτουργεί αποδεδειγμένα. Επιλέξτε τρία χρώματα που θα αποτελέσουν τη βάση σας και μετά μπορείτε να κάνετε είτε πιο φωτεινές, είτε πιο ψυχρές προσθήκες. Προτιμήστε το κίτρινο, το καφέ, το πορτοκαλί και το κόκκινο για πιο ζεστό αποτέλεσμα.