HOUSE TWENTY FOUR

Πώς να φτιάξεις τον τέλειο cappuccino στο σπίτι

Ο καφές στο σπίτι είναι μεγάλη υπόθεση. Το να ξυπνάς το πρωί και να έχεις μια τέλεια κούπα καφέ όπως την επιθυμείς σου φτιάχνει την μέρα. Ο ποιοτικός καφές στο σπίτι είναι όμως ένα ακόμα πιο δύσκολο θέμα αφού οι πολλές συνιστώσες που πρέπει να προσέξεις το κάνουν στα μάτια σου ανέφικτο εγχείρημα. Ειδικά όταν μιλάμε για cappuccino, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει αρκετά, αφού εκτός από τον καφέ πρέπει να παρασκευάσεις μόνος σου και το αφρόγαλα.

Φωτογραφίες: Νίκος Μάστορας

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο cappuccino είναι μονή δόση espresso η οποία συναντά στην κούπα ζεστό γάλα με κρέμα. Η συνταγή προβλέπει τρία ίσα μέρη από καφέ, ζεστό γάλα και κρέμα. Το όνομά του προέρχεται από την ιταλική λέξη cappuccio που σημαίνει κουκούλα και οι Ιταλοί την χρησιμοποιούν για τους μοναχούς που φορούσαν την μακριές μπέρτες με κουκούλα. Έτσι και ο καφές που έχει σαν σκέπαστρο την κρέμα από γάλα πήρε το ίδιο όνομα.

Αλλά ας επιστρέψουμε στον καφέ. Όπως είπαμε, το να φτιάξεις τον τέλειο cappuccino στην κουζίνα σου δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις. Σε αυτό έχει βοηθήσει άπειρα η Caffè Vergnano η οποία σου έχει φέρει ποιοτικές και αρωματικές κάψουλες στο ντουλάπι σου οι οποίες είναι συμβατές με τις μηχανές TRÈ, TRÈ Mini και Nespresso και μπορείς να τον ετοιμάσεις γρήγορα και πανεύκολα. Όπως και σε κάθε καφέ έτσι και στον cappuccino η πρώτη ύλη παίζει τεράστιο ρόλο. Πάμε όμως να δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ένα προς ένα.

Επιλογή καφέ

Ο cappuccino παρασκευάζεται με μονή δόση espresso (30-40ml) και η  Caffè Vergnano έχει φροντίσει να σου προσφέρει τις κάψουλες Vergnano 1882 οι οποίες είναι ιδανικές για ένα τέτοιο ρόφημα. Cremoso, Intenso, Arabica και Decaf διάλεξε όποια ποθείς και θα έχεις κάνει την τέλεια αρχή για τον καφέ σου.

Εκχύλιση καφέ

Τοποθετείς την βιοδιασπώμενη κάψουλα Vergano στην ειδική θέση που μοιάζει με κλείστρο επαγγελματικής μηχανής καφέ και μετά πατάς το κουμπί της μηχανής Tre. Κάπου εκεί η κουζίνα σου γεμίζει αρώματα και αρχίζει να εκχυλίζεται αχνιστός καφές στην κούπα σου. Διάλεξε μια μεγάλη κούπα για να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα.

Το γάλα

 

Το δεύτερο κύριο συστατικό ενός cappuccino είναι το γάλα και δεν πρέπει να το υποβαθμίσεις ούτε στο ελάχιστο. Διάλεξε ένα γάλα φρέσκο και πλήρες λιπαρών ώστε να έχεις το αποτέλεσμα που θες στην κρέμα. Για μια κούπα βάλε σε ένα μπρίκι γύρω στα 120 ml γάλα και ζέστανέ το μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού. Αν έχεις και θερμόμετρο τόσο το καλύτερο γιατί μπορείς να ελέγχεις να μην περάσει τους 65 βαθμούς. Όταν τους φτάσει είναι έτοιμο.

Η κρέμα

Αφού το ζεστάνεις ήρθε η ώρα για να φτιάξεις την κρέμα που είναι και το πιο σημαντικό. Δεν χρειάζεται να έχεις ειδικό μηχάνημα για να την πετύχεις αφού υπάρχουν δύο εναλλακτικές που σου εγγυώνται τέλειο αποτέλεσμα. Αν το έχεις τώρα θα γίνει πιο εύκολη η ζωή σου. Η πρώτη και αυτή που προτιμήσαμε εμείς είναι με μία γαλλική πρέσα. Βάζεις το ζεστό γάλα μέσα και για λίγα δευτερόλεπτα ανακινείς το έμβολο. Όπως θα παρατηρήσεις η ποσότητα του γάλακτος θα αρχίσει να αυξάνεται κάτι που σημαίνει ότι δημιουργήθηκε η πολυπόθητη κρέμα. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσεις μίξερ χειρός για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Στην ουσία αυτό που θες να πετύχεις είναι να φουσκώσεις το γάλα δίνοντας του αέρα. Όταν το πετύχεις, με όποιον από τους δύο τρόπους, με κυκλικές κινήσεις ομογενοποιήσε το αφρόγαλα για να έχει την τέλεια υφή και είσαι έτοιμος.

Το τελικό αποτέλεσμα

 

Από την μία η κούπα με τον καφέ και από την άλλη το ζεστό γάλα με τον αφρό είναι έτοιμα για την μεγάλη ένωση. Ρίξε το αφρόγαλα μέσα στον καφέ ομοιόμορφα έτσι ώστε να πέσει και το ζεστό γάλα αλλά και η κρέμα που υπάρχει στην κορυφή. Η κρέμα θα δημιουργήσει την στρώση που βλέπεις στον καφέ που παραγγέλνεις όταν βγαίνεις έξω. Μόλις γεμίσει η κούπα έτοιμος ο cappuccino σου. Κάτσε λίγο και θαύμασέ τον.

Αν θες ρίχνεις κανέλα ή σοκολάτα και το συνοδεύεις είτε με κάποιο croissant ή κάποιο άλλα συνοδευτικό. Αν ακολουθήσεις αυτά τα βήματα τότε είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστείς και εσύ με το αποτέλεσμα που δημιούργησες.   Ίσως νιώσεις barista για ένα δευτερόλεπτο αλλά θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολο τελικά.

Extra tip: Για τον τέλειο cappuccino μπορούμε να προσθέσουμε το αφρόγαλα με μία απότομη κίνηση στο φλιτζάνι έτσι ώστε η κρέμα μας να ανακατευτεί με τον εσπρέσο, για ομοιόμορφο και ακόμα πιο απολαυστικό αποτέλεσμα!