ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω Συσκευή»: 5+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν υποβάλεις αίτηση

Είμαστε σίγουροι πως έχεις ακούσει ορισμένα πράγματα για το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω Συσκευή». Ξέρεις όμως τα απαραίτητα, ώστε να υποβάλεις προετοιμασμένη την αίτησή σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

Μαζέψαμε 5+1 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Πριν ξεκινήσουμε, να σου πούμε ότι ήδη το πρόγραμμα «τρέχει». Ξεκίνησε επίσημα την περασμένη Τρίτη, 21 Ιουνίου, ημέρα δηλαδή κατά την οποία άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

1) Τι είναι το πρόγραμμα

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Τι σημαίνει αυτό; Εφόσον καταθέσεις αίτηση θα λάβεις συγκεκριμένο ποσό επιδότησης με τη μορφή voucher. Με απλά λόγια, δεν θα μπουν χρήματα στο λογαριασμό σου αλλά θα λάβεις μια επιταγή, την οποία θα εξαργυρώσεις με την αγορά μιας νέας ηλεκτρικής συσκευής από τα καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω Συσκευή».

2) Ποιοί είναι οι δικαιούχοι

Όλοι. Για να είμαστε πιο ακριβείς… όλοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Επομένως και εσύ. Υπάρχουν μόνο δύο απαραίτητες προϋποθέσεις.

 • Να έχεις υποβάλει τη φορολογική σου δήλωση (χρήση 2020) κανονικά και αυτή να έχει εκκαθαριστεί.
 • Να ήσουν κάτοικος Ελλάδος το 2020, το 2ο μέλος και τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειάς σου

Εννοείται ότι θα πρέπει να διαθέτεις ΑΦΜ αλλά και κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet. Πρόσεξε! Το πρόγραμμα αφορά οικίες και όχι επαγγελματικούς χώρους.

3) Συσκευές που μπορείς να ανακυκλώσεις

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν προς αντικατάσταση μόνο: α) κλιματιστικά, β) ψυγεία, γ) καταψύκτες.

Θα πρέπει να οπωσδήποτε να ανακυκλώσεις την παλιά σου συσκευή ώστε να αγοράσεις μια καινούργια χρησιμοποιώντας την επιδότηση. Πρόσεξε όμως! Μην ψάξεις στα άδυτα της αποθήκης του εξοχικού σου για να βρεις εκείνο το παλιό ψυγείο από τη δεκαετία του ‘70 που έχει ξεμείνει και που πλέον το χρησιμοποιείς σαν ντουλάπα. Η συσκευή που θα δώσεις προς ανακύκλωση πρέπει να λειτουργεί κανονικά.

Βέβαια, να σου πούμε ότι μπορείς να ανακυκλώσεις ένα ψυγείο που έχει κατασκευαστεί πριν το 1993, παρόλο που δεν φέρει ενεργειακή ετικέτα. Θα πρέπει όμως να λειτουργεί!

3) Συνδυασμοί συσκευών που μπορείς να ανακυκλώσεις

Αρχικά, μπορείς να αντικαταστήσεις μέσω του προγράμματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών έως και 3 συσκευές. Δηλαδή, θα πάρεις την αντίστοιχη επιδότηση για κάθε μία από τις 3 συσκευές που θα αντικαταστήσεις.

Μπορείς να αντικαταστήσεις:

 • 1 κλιματιστικό, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη
 • 2 κλιματιστικά και 1 ψυγείο
 • 2 κλιματιστικά και 1 καταψύκτη

Μην μπερδευτείς. Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις 2 ψυγεία ή 2 καταψύκτες. Η δυνατότητα ανακύκλωσης αφορά:

 • έως 2 κλιματιστικά
 • έως 1 ψυγείο
 • έως 1 καταψύκτη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανακυκλώνεις κάθε φορά την αντίστοιχη ηλεκτρική συσκευή. Για παράδειγμα, εάν έχεις δυο παλιά κλιματιστικά και ένα ψυγείο, τότε μπορείς να αγοράσεις με την επιδότηση 2 νέα κλιματιστικά και 1 νέο ψυγείο.

4) Πόσες αιτήσεις μπορείς να υποβάλεις

Μπορείς να υποβάλεις μόνο μια αίτηση και για μόνο μια οικία. Αν βέβαια είσαι παντρεμένη και έχεις οικία στο όνομά σου όπως και ο σύζυγός σου έχει άλλη οικία στο όνομά του, τότε μπορείτε σαν οικογένεια να υποβάλετε δυο ξεχωριστές αιτήσεις. Ο κάθε σύζυγος δηλαδή, θα καταθέσει αίτηση για την οικία του (κύρια και δευτερεύουσα).

5) Πότε θα λάβεις το voucher

Θα πρέπει να περιμένεις να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, κατάταξης και έγκρισης των σχετικών αιτήσεων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, εκτιμάται πως η έκδοση των επιταγών θα γίνει περίπου μία με δύο εβδομάδες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων. Δηλαδή, μετά από τις 5 Ιουλίου.

6) Πόσα χρήματα θα είναι η επιδότησή σου

Για αρχή να σου πούμε ότι δεν υπάρχει ένα και μοναδικό ποσό για κάθε περίπτωση. Θα πρέπει να γνωρίζεις πως η μέγιστη αξία του voucher σου, δηλαδή το ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανά συσκευή, διαφοροποιείται με βάση τα παρακάτω:

 • Την κατηγορία του προϊόντος
 • Το ποσοστό του ΦΠΑ
 • Το ποσοστό επιχορήγησης που δικαιούσαι (από 30% έως 50% αναλόγως της εισοδηματικής σου κατηγορίας).
 • Την πραγματική αξία (την τιμή αγοράς) του προϊόντος που θα αγοράσεις.

Πάντως, μην αγχώνεσαι! Δεν χρειάζεται να είσαι με την αριθμομηχανή στο χέρι. Τα ποσά υπολογίζονται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας και αφαιρούνται από την επιχείρηση που επέλεξες να προμηθευτείς τη νέα σου ηλεκτρική συσκευή.

Είσαι έτοιμη νιώθουμε, να μπεις στο allazosyskevi.gov.gr και να υποβάλεις την αίτησή σου! Μην αργήσεις πολύ! Η πλατφόρμα θα κλείσει την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 15:00.