DESIGN

Πριν και μετά: Η ανακαίνιση σε αρχοντικό διαμέρισμα στο Κολωνάκι που «βλέπει» Λυκαβηττό 

Christos Drazos

Το Κολωνάκι είναι μια από τις πιο ζωντανές και καλοδιατηρημένες συνοικίες στην καρδιά της Αθήνας. Ως τόπος πνευματικής άνθισης και καλλιτεχνικής κληρονομιάς και παραγωγής, διαμορφώνεται μια γειτονία με πλούσια ιστορία, η οποία ξεδιπλώνεται σε κάθε της σημείο. Από αρχιτεκτονικής άποψης, το κτισμένο περιβάλλον του υποδηλώνει τον αλλοτινό αρχοντικό τρόπο ζωής των κατοίκων. Στη σύγχρονη εποχή, η περιοχή χαρακτηρίζεται από μια νέα πνοή ζωής που παραμένει πιστή στο σαγηνευτικό αστικό όνειρο, μετουσιωμένη όμως με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Η κεντρική ιδέα της ανακαίνισης ήταν η διατήρηση της πολυτέλειας που απονέει ο αρχικός σχεδιασμός, στο παρόν και με το βλέμμα στο μέλλον. Το διαμπερές διαμέρισμα 170 τ.μ. με θέα προς τον Λυκαβηττό, βρίσκεται στον 6ο όροφο πολυκατοικίας, που χτίστηκε το 1966, επί της οδού Καρνεάδου. Την ανακαίνισή του ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Tag Architects με έδρα την Αθήνα.

Πριν και μετά: Η εντυπωσιακή ανακαίνιση σε διαμέρισμα του 1966 με ανεμπόδιστη θέα στον Λυκαβηττό

Η θέα προς το Λυκαβηττό εισρέει κυριολεκτικά στους χώρους διημέρευσης, μέσω των ανοιγμάτων μεγάλων διαστάσεων. Η οργάνωση της κάτοψης ήταν μάλλον τυπική, με πολλούς κατακερματισμένους χώρους.

Christos Drazos

Τα περιθώρια για αλλαγές στο διαμέρισμα είναι περιορισμένα εξ αιτίας των γειτονικών κτιρίων, ενώ η κατοικία θα χαρακτηριζόταν σκοτεινή. Το μάρμαρο και το ξύλο είναι τα 2 πολυτελή υλικά που -επίσης- χαρακτηρίζουν το διαμέρισμα.

Christos Drazos

Η ανακαίνιση είχε ως στόχο την άνεση και την ανάδειξη της απρόσκοπτης θέας προς τον Λυκαβηττό. Σε αυτή τη λογική, μπήκε σε προτεραιότητα η εξασφάλιση μεγάλων, άνετων, συνεχών χώρων, χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργικότητα της κατοικίας.

Christos Drazos
Christos Drazos

Αυτό επιτεύχθηκε με την κατάργηση ορισμένων διαχωριστικών τοίχων ή εσωτερικών θυρών, όπως συμβαίνει λόγου χάρη μεταξύ καθιστικού και χολ, ή μεταξύ χώρου φαγητού και καθιστικού.

διαμέρισμα ανακαίνιση Christos Drazos

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως μεταξύ κουζίνας και χώρου φαγητού, η σύγχρονη τεχνολογία αξιοποιείται για τη δημιουργία μεταβλητών και ημιδιάφανων ορίων.

διαμέρισμα ανακαίνιση Christos Drazos

Το μέταλλο και το ριγωτό τζάμι (fluted glass) δημιουργούν συρόμενα περάσματα, που δεν σκοτεινιάζουν το διαμέρισμα όταν είναι κλειστά. Όταν σύρονται εξ’ ολοκλήρου εντός του τοίχου, πρακτικά καταργούνται.

Christos Drazos

Η απλοποίηση της κάτοψης είναι σημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και στην προκειμένη περίπτωση επέτρεψε στον χώρο προετοιμασίας φαγητού να «αναδυθεί» προς την κύρια όψη, διεκδικώντας μέρος από τη θέα και το φυσικό φως.

Christos Drazos

Η δημιουργία της κουζίνας δίπλα στους κύριους χώρους διημέρευσης επανερμηνεύει την πολυτέλεια με σύγχρονους όρους.

Christos Drazos

Η ανεμπόδιστη πρόσβαση και κυκλοφορία στους χώρους του σπιτιού επιτεύχθηκε με την ελαχιστοποίηση διαδρόμων και τη δημιουργία ευρύχωρων αποθηκευτικών χώρων. Η άνεση ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες της ανακαίνισης.

Christos Drazos

Η ιδιωτικότητα είχε εξίσου μεγάλη σημασία. Προς αυτήν τη κατεύθυνση, η ανακαίνιση του διαμερίσματος περιελάμβανε έναν χώρο υγιεινής επισκεπτών, ενώ καθένα από τα 3 υπνοδωμάτια συνδέθηκαν μονοσήμαντα με εσωτερικό λουτρό.

Christos Drazos

Christos Drazos

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι τα υπνοδωμάτια δεν «βλέπουν» Λυκαβηττό, αλλά έχουν απρόσκοπτη θέα προς τον Υμηττό.

διαμέρισμα ανακαίνιση Christos Drazos

Christos Drazos

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακαίνιση για να αναδείξουν την πολυτέλεια είναι το ξύλο και το μάρμαρο. Το ξύλο εμφανίζεται στο δάπεδο, επεκτείνοντας την άνεση από την όψη και στην υφή, ως θερμό υλικό. Το μάρμαρο επιλέχθηκε για την επένδυση των λουτρών, ως φόρος τιμής στο αρχοντικό παρελθόν.

διαμέρισμα ανακαίνιση Christos Drazos

διαμέρισμα ανακαίνιση Christos Drazos

Στην καρδιά της σύνθεσης δεσπόζει το τζάκι με τη μαρμάρινη επένδυση στον χώρο διημέρευσης. Μαζί με την απρόσκοπτη θέα στο Λυκαβηττό, σαγηνεύει ήδη κατά την είσοδο.

Christos Drazos
Christos Drazos

Στις υπόλοιπες αρχτεκτονικές παρεμβάσεις που έγιναν αλλά και στη χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε για τις επιφάνειες του τοίχου, διατηρήθηκε η λιτότητα. Το λευκό χρησιμοποιήθηκε αρκετά για τη δημιουργία φωτεινών χώρων, που, όπως αναφέρθηκε, αποτέλεσε βασική επιδίωξη.

 

Φωτογραφίες πριν την αναδιαμόρφωση της κατοικίας

διαμέρισμα ανακαίνιση

διαμέρισμα ανακαίνιση