LIFE

Που και γιατί να πάρεις έναν υπνάκο στη δουλειά

Δεν είναι ψέμα. Στα εξωτερικά κυκλοφορούν ήδη ειδικές καρέκλες σε χώρους εργασίας, όπου όταν ένας εργαζόμενος νιώσει μια νύστα, μπορεί να πάει και να πάρει έναν υπνάκο.

Αυτές που έχουμε δει εμείς, είναι της MetroNaps (έτσι το αναφέρουμε τελείως ενημερωτικά και σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης ενδιαφέρεται βρε παιδί μου).

Μέχρι να έρθουν στην Ελλάδα όμως τέτοιες πατέντες, πρέπει κάτι να κάνουμε με τη νύστα μας, που έρχεται απροειδοποίητα μέσα στην ημέρα. Μπορούμε λέτε να πάρουμε έναν υπνάκο ενώ είμαστε στη δουλειά;

Σκεφτήκαμε μερικούς τρόπους και τους μοιραζόμαστε μαζί σου. Φυσικά προϋποθέτουν μια δικαιολογία για… τα μάτια του κόσμου. Αλλά αξίζει τον κόπο και θα σου πούμε παρακάτω γιατί.

Στο αυτοκίνητο

 

Έχεις πάει με τη αυτοκίνητο στη δουλειά; Πες ότι χρειάζεται να λείψεις για λίγο και κάντου μια επίσκεψη, για να κοιμηθείς ένα 20λεπτο το πολύ. Θα χρειαστεί να φοράς τα γυαλιά ηλίου σου και να βάλεις και την ηλιοπροστασία,  για μεγαλύτερη απόλαυση. Βάλε ξυπνητήρι.

Στην τουαλέτα

Βγαλμένο από τη ζωή: αυτό το μέρος δε θα σου επιτρέψει να βρεις την ησυχία σου πάνω από πέντε λεπτά. Κατεβάζεις το καπάκι, κάθεσαι και κοιμάσαι όρθια μέχρι κάποιος να σε αναζητήσει. Είναι καλό μόνο για έκτακτη ανάγκη (ξέρεις, κλείνουν τα μάτια, παραλύυυυω κλπ)

Σε αίθουσα συσκέψεων

Εδώ μιλάμε για οργανωμένα πράγματα. Μπορείς να κλείσεις μια αίθουσα συσκέψεων και να κοιμηθείς ένα εικοσάλεπτο εκεί. Φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάποια απότομη είσοδος ενός συναδέλφου που δεν ήταν ενημερωμένος, γι’ αυτό αν το κάνεις, κάντο σωστά. Κάτσε πίσω από την πόρτα ώστε αν τυχόν ανοίξει κανείς να σε ξυπνήσει αυτομάτως. Η δικαιολογία για να κλείσεις το meeting room μπορεί να είναι ένα conference call. Βάλε ξυπνητήρι.

Σε σπίτι συνάδελφου

Δε μπορεί, όλο και κάποιος από το γραφείο θα έχει σπίτι κοντά στη δουλειά. Την ημέρα που δε θα αντέχεις να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά, ζήτησε του να σου παραχωρήσει το σπίτι του για ένα μισαωράκι και λείψε, λέγοντας ότι έχεις εξωτερική δουλειά. Βάλε ξυπνητήρι.

Στο τρένο ή το λεωφορείο

Έχεις κοντά στη δουλειά σου κάποια στάση λεωφορείου ή μετρό; Πάρε το πρώτο που θα βρεις, αρκεί να υπάρχει δυνατότητα να κάτσεις κάπου. Βάλε ξυπνητήρι στο δεκάλεπτο, κατέβα, πέρνα απέναντι και γύρνα στο γραφείο ανανεωμένη.

Γιατί;

Αν σου φαίνεται ότι το να κάνεις κάτι από τα παραπάνω είναι ζαβολιά, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι ο μεσημεριανός ύπνος όταν πραγματικά τον χρειάζεσαι, δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει μόνο εσένα.

Η έλλειψη ύπνου, σε δυσκολεύει από το να είσαι παραγωγική και κοστίζει στο αφεντικό σου λεφτά! Ναι, αλήθεια το διαβάσαμε ότι στην Αμερική για παράδειγμα, οι εταιρείες “χάνουν” 63,2 δισ. δολάρια το χρόνο εξαιτίας της χαμηλής απόδοσης των εργαζόμενων λόγω έλλειψης ύπνου.

Εκτός από αυτό βέβαια, ο μεσημεριανός ύπνος κάνει πολλά καλά και σε σένα. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνει την παραγωγικότητα και τη διάθεση, μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη μνήμη και την δυνατότητα μάθησης.

Οπότε, μέχρι να έρθουν και σε εμάς αυτές οι υπέροχες πολυθρόνες που απενοχοποιούν τη νύστα εν ώρα εργασίας, ας βολευτούμε όπως, όπως χωρίς τύψεις.

Διάβασε κι άλλα για τον ύπνο, στο Ladylike:

Τέλειες φωτογραφίες: Νεογέννητα ποζάρουν ενώ κοιμούνται

Όταν κοιμάσαι, είσαι ένα παραμύθι

Το ήξερες ότι η αϋπνία παχαίνει;