ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας το πιο ψαγμένο street food: Από new age σουβλάκι μέχρι αραντσίνι και πιροσκί

Η Βόλβη Instagram

Αδιανόητα καλό street food έχει η Αθήνα. Δεν το λέω εγώ, το ακούω από κάθε τουρίστα που συναντάω (δεν μπορείς και να τους αποφύγεις) σε Εξάρχεια, Κυψέλη, Κουκάκι, έχουν επεκταθεί μέχρι και στον Βοτανικό. Έχω πολλές και καλές διευθύνσεις για τους λάτρεις του ποιοτικού street food. Έχω κάτσει σε ουρές για μια γεύση ευτυχίας. Αυτό είναι ένα top 10 που σέβεται τον εαυτό του. 

Μίλα μου για microbakery στα Εξάρχεια

Αν αγαπάς το καλό street food, σίγουρα ξέρεις το Black Salami. Δεν ξέρω πόσο υπερβάλω αλλά είναι καλύτερο από πολλά αντίστοιχα μαγαζιά της Ρώμης (έχουν τρομερό ρωμαϊκό flatbread). Αν λατρεύεις τον υδατάνθρακα, ετοιμάσου για απόβαση στη Ζωοδόχου Πηγής για να δοκιμάσεις ένα sandwich με βουβαλίσιο και πρόβειο σουτζούκι αργής ωρίμανσης ή για ΒLT έξτρα καπνιστή πανσέτα Σερρών -που είναι μεν street food αλλά μοιάζει με πιάτο από βραβευμένο εστιατόριο. Οι τουρίστες στα Αirbnb των Εξαρχείων βρήκαν το street brunch που είχαν ανάγκη για τα καγιανά στο χέρι. Κάθε Σεπτέμβρη, για 2 εβδομάδες σερβίρουν σάντουιτς με κιμά, μπεσαμέλ γκρατιναρισμένη με τριμμένο πεκορίνο, ψητές φλάσκες μελιτζάνες, και sticks πατάτας με λάδι βασιλικού.

Guerilla Chef Burger για το cheeseburger που θυμίζει τα παλιά 

Ο  Ελληνολιβανέζος Fahd Alexandros Hassan Kassem κάνει το αγαπημένο μου burger. Θα το βρεις στη Σολωμού στα Εξάρχεια και στο Νέο Κόσμο. Κι αν είσαι foodie, θα καταλάβεις την αξία του τσιζ του, με το πιο ζουμερό μπιφτέκι της πόλης στο brioche bun. 

Στο Armando, η πίτσα είναι θρησκεία

Η κάθοδος των φασέων στον Κεραμεικό είναι δικαιολογημένη, βρήκαν την πιτσαρία που πήρε το απόλυτο comfort food όλων μας και το έκανε street food προορισμό με νεο-ναπολιτάνικο ζυμάρι 72 ωρών ωρίμανσης, δια χειρός Ελένης Σαράντη. Ξέρω κόσμο που απλά πάει για το box με το tiramisu. 

Στο Smak. θα πας για τα φρέσκα πεϊνιρλί

Ναι, είναι σαν αυτά της Κωνσταντινούπολης (το πεϊνιρλί είναι ο τομέας μου). Ειδικά με καλό κασέρι. Αυτή η street food ζυμερία είναι ο παράδεισος μου. 

Η Λόντζα της Γειτονιάς είναι το street food που θα έφτιαχνε η μαμά σου 

Στα Εξάρχεια, το φαγητό στο χέρι θυμίζει οικογενειακό τραπέζι. Έχει και χυλοπίτες και κακαβιά. Στη Χαριλάου Τρικούπη ξέρουν να τρώνε καλά και τα λίγα πιάτα τους φτιάχνονται από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας και τοπικούς παραγωγούς. Αν είσαι τυχερός/τυχερή, θα δοκιμάσεις και balik ekmek. Ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης ξέρει από καλά πολίτικα.

Στον Τόμας για κεμπάπ

Στο Νέο Κόσμο το street food είναι παραδοσιακό. Ο Tomas είναι Αρμένιος και πρώην ψήστης και τυλιχτής στον Σάββα, αν είσαι μερακλής να ζητήσεις και παστρουρμαδόπιτα. 

Στη Focacceria Napul’e θα κλάψεις από χαρά 

Αν έχεις δοκιμάσει τα arancini (τα τηγανητά μπαλάκια ρυζιού) στη Σικελία, αυτά είναι ισάξια. Και μπράβο στον Francesco Granata που έφερε τα Calabrese αραντσίνι στην Μητροπόλεως. Ελπίζω να φάτε την Boscaiola, λαχταριστό σάντουιτς με φοκάτσια, prosciutto crudo και κρέμα provolone.

2 προτάσεις για σουβλάκι που θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλα σου

Η μια είναι στο κέντρο της Αθήνας και η άλλη στον Πειραιά. Στην Νικαράγουα (μπράβο στον Μπάμπη Παπαθανασίου και τον Χρήστο Μπιτσώνη) κάνουν μικρά σουβλάκια αλλά θαυματουργά και τα τυλίγουν στις πίτες που παίρνουν από τη βιοτεχνία Σταμάτη στο Περιστέρι. Με μπόλικη πάπρικα.

Στη Βόλβη (της Ευριπίδου) ξέρουν ότι οι πατάτες δεν υπάρχει λόγος να μπουν στο καλό το τυλιχτό σουβλάκι. Διότι οι άνθρωποι δεν συγχωρούν αυτούς που βάζουν πατάτες στο σουβλάκι. Ο ναός του street food, αν με ρωτάς. 

Καλίνκα-Μαλίνκα για το πιροσκί στα καλύτερά του

Ρώσικα χειροποίητα και τραγανά πιροσκί. Έχω δοκιμάσει τα παραδοσιακά με κιμά ή πατάτα που τα ζυμώνουν, τα τηγανίζουν και τα φουρνίζουν καθημερινά. Μια λέξη μόνο: Τσεμπερέκ.