ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πότε πρέπει να αλλάζει η διατροφή του κατοικιδίου μας

PEXELS

Όλοι όσοι έχουν κατοικίδια βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη διατροφή τους.

Ιδιαίτερα οι γάτες και οι σκύλοι, χρειάζονται να προσαρμόζουν την διατροφή τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνονται με βάση το στάδιο ζωής του κατοικίδιού και αναλόγως με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Διατροφή σκύλου με βάση τα στάδια ζωής

Οι σκύλοι έχουν διαφορά στον χρόνο ενηλικίωσής ανάλογα με το μέγεθος τους. Αν ο σκύλος σας ανήκει σε μία πολύ μικρόσωμη φυλή, τότε η ενηλικίωση θα προκύψει στους 8 μήνες. Αν πάλι ανήκει σε μικρόσωμη φυλή, θα ενηλικιωθεί στους 10 μήνες ζωής. Οι μεσαίες και μεγαλόσωμες φυλές ενηλικιώνονται στους 12 και 15 μήνες αντίστοιχα, ενώ οι γιγαντόσωμοι σκύλοι ενηλικιώνονται στο διάστημα των 18 έως 24 μηνών ζωής.

Ανεξαρτήτως φυλής, τα κουτάβια χρειάζονται ειδική τροφή με περισσότερο ασβέστιο που θα τα βοηθήσει στην ανάπτυξή τους, ενώ οι ενήλικοι σκύλοι χρειάζονται μία διατροφή με περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οι ηλικιωμένοι σκύλοι μία πιο ισορροπημένη διατροφή που θα τους βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς χωρίς να προσλάβουν υπερβολικό βάρος.

Διατροφή γάτας με βάση τα στάδια ζωής

Οι γάτες διαφέρουν κι αυτές αναλόγως με τη φυλή τους. Ωστόσο η ανάπτυξή τους δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλες χρονικές αποκλίσεις όπως των σκύλων. Περίπου στις 8 έως 12 εβδομάδες, η μητέρα απογαλακτίζει τα γατάκια και έως την ηλικία των 4 μηνών έχουν πιο έντονη ανάπτυξη. Η ενηλικίωσή τους προκύπτει στους 12 μήνες, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται μέχρι και τους 18 μήνες ζωής.

Από την ηλικία των 4 εβδομάδων, μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή τους συμπληρωματικά ειδική τροφή για νεαρές γάτες.
Έως και τους 4 μήνες ζωής, η διατροφή τους πρέπει να τους παρέχει όλη την ενέργεια που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους και την αυξημένη δραστηριότητα που έχουν σε αυτή την ηλικία. Με την ενηλικίωση, η διατροφή τους αλλάζει ώστε να είναι κατάλληλη για ενήλικες γάτες.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο

Είτε είστε κηδεμόνας γάτας, είτε σκύλου, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για όποια αλλαγή κάνετε στη διατροφή του κατοικίδιού σας. Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει καλύτερα με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κατοικίδιού σας.