Πότε έγιναν cringe οι millennials; Αν έχεις γεννηθεί μεταξύ 1981 και 1996 ξέρεις
- 10 ΜΑΙ 2025

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πότε έγινε το “ok millennial” το νέο “ok boomer”; Είναι δυνατόν να νιώθεις ξεπερασμένος στα 34; Που πήγαν οι μέρες που η λέξη millennial ήταν όλη η προσωπικότητα κάποιων; Και συνώνυμο της «φάσης». Ναι, και οι φασαίοι είναι πλέον εντελώς παρωχημένοι. Ο ατέρμονος πόλεμος των γενεών είναι εντελώς cringe. Αλλά πότε συνέβη αυτή η αισθητή μετατόπιση από το cool στο uncool;
Τι συνέβη στους millennials και είναι πλέον βαρετοί;
Μάλλον, τελείωσαν τα αποθέματα αβοκάντο και δεν ξέρουν τι να παραγγέλνουν στο brunch τους. Το παραδέχομαι, πιστεύω ότι το αβοκάντο τοστ ήταν ο «θάνατος» του αυθεντικού, ελληνικού πρωινού. Μαζί με τους pumpkin spice latte. Και εκείνο το ροζ το «μιλενιαλί» (σε βρώσιμα και μη πράγματα) που ήταν ο πιο γνωστός ιός πριν σκάσει o COVID. Πώς έγινε αυτή η κοινωνική διολίσθηση και δεν θεωρούνται οι millennials διαμορφωτές της κοινής γνώμης (μιλάμε για μια γενιά που ένιωθε τόσο προοδευτική σε σύγκριση με τους προκατόχους της, «αναπολογητικά», δηλαδή χωρίς κανένα πραγματικό λόγο).
Αν μεγάλωσες με Friends και Harry Potter, πρέπει να μάθεις ότι η Gen Z (τα 20χρονα με τα oversized αθλητικά ρούχα, τα crop tops και τις ρουτίνες μακιγιάζ 17 βημάτων) σε θεωρεί cringe και σε τρολάρει στο TikTok, όπως επιβεβαιώνει και ο Guardian. Τρολάρει ακόμη και τις κάλτσες σου (τα καλτσάκια σου, τα ankle socks σου κι άλλα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά). Η καινούργια (entitled) νεότερη γενιά που νομίζει ότι τα έχει εφεύρει όλα (μέχρι να έρθουν τα παιδιά της Alpha και να τα κάνουν όλα ώπα). Ναι, υπάρχει σίγουρα ένας άρρητος ανταγωνισμός μεταξύ των γενεών στο TikTok. Καλά, η μάχη των γενεων δεν είναι κάτι καινούργιο. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι ένα ακόμη πράγμα που εφηύραν οι millennials, επινοώντας, στα τέλη της δεκαετίας του 2010, τη φράση “OK boomer”.
Τι άλλο θεωρούν uncool οι zillennials;
Τις selfies, για παράδειγμα. Η γενιά των millennials βγάζει selfies χρησιμοποιώντας την μπροστινή κάμερα και από κάτω, με το πρόσωπο του φωτογράφου, μεγάλο και χαμογελαστό, στη γωνία της λήψης. Η γενιά Ζ, προτιμά την πίσω κάμερα και το κουμπί έντασης, χρησιμοποιώντας την επιλογή φακού 0,5x για να δημιουργήσει μια ευρυγώνια εικόνα με τον γιγάντιο παραμορφωμένο βραχίονα του φωτογράφου να προεξέχει από το κάτω μέρος του κάδρου. Βγάζει επίτηδες και πιο σκόπιμα καθόλου κολακευτικές selfies. Δεν θέλουν να φαίνεται ότι νοιάζονται υπερβολικά για την εικόνα τους. Ενώ, στην ουσία, κάνουν curating σε δήθεν αυθόρμητες φωτογραφίες τους.
Οι millennials για να κάνουν χιούμορ θα έφτιαχναν ένα meme. Η κυνική γενιά Ζ θα έφτιαχνε ένα αστείο για ένα meme. Ναι, προσπαθούν (σοβαρά) να είναι meta. Για ένα δικό τους ακατανόητο λόγο. Βέβαια (επειδή με βολεύει πολύ και μεγάλωσα με CDs των Pixies και της PJ Harvey), τα η αμερικανική Vogue λέει ότι η γενιά X (αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ 1965-80) είναι «αναμφισβήτητα η πιο cool γενιά». Αν είσαι στα 20 και έχες αμφιβολίες, ντύνεσαι με τα ρούχα που φορούσαν οι Gen Xers στα νιάτα τους, στα 90s.