LIFE

Πώς να φτιάξεις παστίτσιο- και κάθε μπελαλίδικο φαγητό- χωρίς να σε φάνε οι κατσαρόλες

24 Media

Θα ξεκινήσω με μία χρήσιμη διαπίστωση που δεν ακούγεται συχνά και τώρα που έφαγα και το τελευταίο κομμάτι από το παστίτσιο μου, έχω πια τη δύναμη να ανοίξω το θέμα: Το μαγείρεμα ενός φαγητού δεν τελειώνει ποτέ τη στιγμή που κλείνεις το μάτι της κουζίνας. Υπάρχει πάντα μια συνέχεια που ακολουθεί, στην κοντινή τοποθεσία νεροχύτης, εκεί που καταλήγουν όλα αφού εκπληρώσουν τον σκοπό τους. Και μπορεί την προετοιμασία να την απολαμβάνεις, η μαγειρική να είναι το «λιμάνι» σου, να βάζεις όλο σου το μεράκι ή απλά να αντιλαμβάνεσαι την αξία του σπιτικού φαγητού όσο μπελαλίδικο κι αν είναι ,αλλά όπως και να ‘χει, όλο αυτό το αναπόφευκτο- βαρύ- φορτίο με τα άπλυτα κουζινικά που μαζεύονται σού είναι βραχνάς.

 

 

Παστίτσιο λαχτάρισαν στο σπίτι και πώς να πεις όχι; άσε που είμαι και μακαρονάς, τι να κάνουμε, οπότε σήκωσα αποφασιστικά τα μανίκια και ξεκίνησα. Η μαγειρική έχει ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες, αν με ρωτάς. Το πλύσιμο που ακολουθεί, σίγουρα όχι, πιο πολύ με εφιάλτη μοιάζει. Η μητέρα των μαχών. Αλλά όταν ψάχνεις, βρίσκεις, κι εν προκειμένω (σ.σ σηκώνει τα χέρια προς τον ουρανό), λύση υπάρχει.

Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσεις από τον εφιάλτη των μπελαλίδικων φαγητών

Να τσιγαρίσεις τον κιμά, να βράσεις τα μακαρόνια, να ετοιμάσεις τη σπιτική μπεσαμέλ (γιατί αν είναι να κάνεις παστίτσιο, κάν’ το σωστά)- εμπρός καλό μου αλεύρι, βούτυρο, γάλα, μοσχοκάρυδο-, να σουρώσεις τα μακαρόνια και τελικά, να ρίξεις όλα όσα ετοίμασες με τα χεράκια σου στο ταψί, με τη σωστή σειρά. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μιλάμε για 3 κατσαρόλες, ένα ταψί, 3 κουτάλες, έναν πάγκο κοπής, χωρίς τα μπολ και τα βοηθητικά πιατάκια. Είναι πιο ζόρικο, αλλά και ακαταμάχητα νόστιμο. Γιατί μιλάμε για σπιτικό παστίτσιο.

Πώς να φτιάξεις παστίτσιο- και κάθε μπελαλίδικο φαγητό- χωρίς να σε φάνε οι κατσαρόλες 24 Media

Πάμε λίγο πίσω τώρα. «Αν θες να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου», έλεγαν εκείνοι που ξέρουν, «το σπίτι να έχει πλυντήριο πιάτων, ειδικά αν έχετε σκοπό να μαγειρεύετε». Σκοπός και στόχος ύψιστος το μαγείρεμα, συνεπώς το πλυντήριο πιάτων πήρε τη θέση του πριν καν μπούμε εμείς στο σπίτι. Επιστροφή στο τώρα και στο παστίτσιο που δεσπόζει αχνιστό σχηματίζοντας ένα «φάε με τώρα» πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Όχι καλό μου παστίτσιο, πρώτα θα κάνω αυτό που πρέπει. Και θα κάνω πολύ γρήγορα.

Ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων έχω αλλάξει πολλές. Κι αν έχω απορρίψει κιόλας… Η μία, μου μύριζε σαπούνι σε ό,τι πλενόταν- και ειδικά όταν έχεις παιδιά που τρώνε και πίνουν αυτό αυτά τα σκεύη, η άλλη, στα δύσκολα με πρόδιδε οπότε έπρεπε να κάνω ό,τι δεν έκανε τρίβοντας μανιωδώς με το σφουγγάρι. Ώσπου, στη θήκη του πλυντηρίου μου μπήκε μία από τις νέες ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων Cif, η οποία με τη δύναμη ενεργού οξυγόνου, απομακρύνει αποτελεσματικά τα ξεραμένα υπολείμματα φαγητού. Κι αυτός είναι και ο λόγος που αυτό το παστίτσιο το φτιάχνω ξανά και ξανά χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το Cif που έτσι κι αλλιώς το ξέρουμε χρόνια τώρα για την 100% καθαριστική του δύναμη– η ισχυρή cif κρέμα δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι, μην λέμε τα αυτονόητα-. Tώρα πια, με τη δύναμη της ταμπλέτας, τα κάνει όλα αστραφτερά και στις 2 versions. Οι ταμπλέτες Cif Complete Clean All-in-1 περιέχουν συστατικά φυσικής προέλευσης κατά 70% και οι ταμπλέτες Cif Powered by Nature κατά 90%.

Πώς να φτιάξεις παστίτσιο- και κάθε μπελαλίδικο φαγητό- χωρίς να σε φάνε οι κατσαρόλες 24 Media

Και κάπως έτσι, όλα- κατσαρόλες, ταψιά, τηγάνια και λοιπά τσουμπλέκια μπαίνουν στο πλυντήριο, βγαίνουν αστραφτερά, πεντακάθαρα, άοσμα κι εγώ μπορώ να καμαρώνω μέσα σε μία κουζίνα που έχει τα απολύτως απαραίτητα: Ένα ταψί παστίτσιο και πολλά χαμόγελα.