TIPS

Πώς να επιστρέψεις φαγητό στο εστιατόριο χωρίς να γίνεις αγενής

Unsplash

Πας σε ένα gourmet εστιατόριο να φας, να δοκιμάσεις νέες γεύσεις, να ζήσεις μία ξεχωριστή εμπειρία. Οι προσδοκίες σου είναι υψηλές, όπως και οι τιμές των προϊόντων. Ωστόσο, ένα από τα πιάτα που έχεις παραγγείλει, είτε είναι ορεκτικό, κυρίως ή επιδόρπιο, δεν είναι αυτό που περίμενες. Το κρέας σου μπορεί να μην είναι ψημένο με τον τρόπο που θα ήθελες, η γαρνιτούρα να μην είναι αυτή που ζήτησες, το γλυκό να μην είναι αυτό που παρήγγειλες και ούτω καθεξής.

Οι επαγγελματικές κουζίνες είναι περιβάλλοντα με έντονη, γρήγορη ταχύτητα, όπου οι σκληρά εργαζόμενοι μάγειρες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να σου σερβίρουν εγκαίρως, φαγητό υψηλής ποιότητας. Αλλά όσο καλοί και αν είναι, εξακολουθούν να είναι άνθρωποι που κάνουν λάθη. Η επιστροφή φαγητού εάν δεν είσαι ικανοποιημένος με την παραγγελία σου είναι απολύτως εντάξει, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθείς τους κανόνες εθιμοτυπίας, όταν ζητάς ένα νέο πιάτο ή όταν στέλνεις φαγητό πίσω στην κουζίνα.

Αν και υπάρχουν πολλές συνήθειες, που δεν αρέσουν στο προσωπικό του εστιατορίου, η αποστολή φαγητού είναι αποδεκτή, αρκεί να γνωρίζεις τον σωστό τρόπο να το κάνεις (και πώς να παραπονεθείς ευγενικά). Όπως με όλα τα πράγματα, η ευγένεια είναι το κλειδί. Θυμήσου να είσαι ευγενικός, να προσέχεις τους τρόπους σου στο τραπέζι και να μην είσαι ενοχλητικός. Τότε πραγματικά, δεν θα πρέπει να έχεις κανένα πρόβλημα με την επιστροφή του φαγητού.

Πότε είναι εντάξει η επιστροφή του φαγητού;

Μερικές φορές, το να επιστρέψεις το πιάτο σου είναι απαραίτητο . Αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου και στο να έχεις όντως το δικαίωμα σε ένα νέο γεύμα. Αν και δεν πρέπει ποτέ να γίνει τακτική συνήθεια, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορείς να στείλεις πίσω το φαγητό στην κουζίνα.

  • Το φαγητό είναι κρύο

Ένα αποδεκτό σενάριο είναι εάν το φαγητό σου είναι αισθητά κρύο – και δεν πρέπει να είναι. Ο σερβιτόρος μπορεί να το πάει πίσω στην κουζίνα για να το ζεστάνει σωστά ο σεφ και να βεβαιωθεί ότι είναι στη σωστή θερμοκρασία.

  • Το φαγητό σου έχει μαγειρευτεί σε λάθος θερμοκρασία

Είτε τα λαχανικά σου είναι ακόμα ωμά, είτε το κρέας σου δεν είναι μαγειρεμένο όπως ζήτησες, η αποστολή του φαγητού σου σε αυτήν την περίπτωση είναι δικαιολογημένη. Αν ζήτησες τη μπριζόλα σου medium rare και σου σερβιρίστηκε rare, τότε είναι απολύτως αποδεκτό να ζητήσεις να ψηθεί παραπάνω ώρα. Επισήμανε στον σερβιτόρο, να κάνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να μην κρυώσει το πιάτο σου.

Στην περίπτωση που το φαγητό σου είναι υπερβολικά ψημένο, αντί λιγότερο ψημένο, είναι εντάξει να ρωτήσεις ευγενικά, εάν μπορεί να ξαναετοιμαστεί το γεύμα. Εφόσον το ζητήσεις με σεβασμό, οι σεφ θα προμυθοποιηθούν να διορθώσουν το πρόβλημα.

Σημείωση: Εάν το κρέας σου έχει μαγειρευτεί μόνο λίγους βαθμούς παραπάνω από αυτό που προτιμάς, θα ήταν προτιμότερο να μην ζητήσεις ένα ολοκαίνουργιο πιάτο, ειδικά σε μικρά τοπικά εστιατόρια, όπου τα περιθώρια είναι στενά.

Πώς να επιστρέψεις πίσω φαγητό σε εστιατόριο χωρίς να γίνεις αγενής Unsplash

  • Αν υπήρχε λάθος στην προετοιμασία

Η επιστροφή του πιάτου πίσω, είναι πάντα αποδεκτή, εάν δεν ακολουθηθεί ένα ειδικό αίτημα. Ειδικά εάν πρόκειται για τροφικές αλλεργίες. Να θυμάσαι ότι είναι δουλειά του σεφ να μαγειρεύει το φαγητό με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, οπότε στον «φόρτο» εργασίας, μπορεί να συμβούν λάθη. Δεν είναι απαραίτητα σημάδι ενός κακού εστιατορίου. Εάν το φαγητό σου δεν παρασκευαστεί όπως το ζήτησες ή εάν υπάρχει κάποιο συστατικό στο πιάτο σου που δεν πρέπει να υπάρχει, ειδοποίησε αμέσως τον σερβιτόρο σου και υπενθύμισε το αίτημα σου.

  • Αν πραγματικά δεν σου αρέσει το φαγητό

Ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα και αυτό που είναι νόστιμο για κάποιους, μπορεί να αμφισβητείται από άλλους. Αν διαπιστώσεις ότι αυτό που παρήγγειλες είναι πραγματικά δυσάρεστο, είναι καλό να το στείλεις πίσω. Βεβαιώσου ότι μπορείς να προσφέρεις έναν λόγο, ο οποίος θα βοηθήσει το εστιατόριο στο μέλλον.

Ποιος είναι ο πιο ευγενικός τρόπος να στείλεις ένα φαγητό πίσω στην κουζίνα;

  • Ειδοποίησε έγκαιρα.
  • Να είσαι ευγενικός (Να θυμάσαι να ευχαριστήσεις τον σερβιτόρο, που επικοινώνησε με τον σεφ).
  • Να είσαι υπομονετικός με τον χρόνο προετοιμασίας του νέου πιάτου.

Πότε η επιστροφή του φαγητού δεν είναι αποδεκτή;

Εάν σκέφτεσαι να στείλεις το φαγητό πίσω, κάντο μετά από μία ή 2 μπουκιές. Δεν είναι αποδεκτό το να φας το μεγαλύτερο μέρος του γεύματός σου και μετά να αποφασίσεις να το στείλεις πίσω στην κουζίνα.