CHEFS NEXT DOOR

Πώς μια συνταγή κοτόπουλου σε γλάσο από σκόρδο και μέλι με ρύζι με έκανε να συμπαθήσω το κοτόπουλο

Το challenge μου στην Ελιάνα Χρυσικοπούλου  ήταν απλό. Ή και όχι. “Δεν συμπαθώ το κοτόπουλο, κάνε με το να το συμπαθήσω” της δήλωσα. Και η Ελιάνα γέλασε, γιατί η Ελιάνα (με δυο μικρές κόρες) ξέρει.

“Το φιλέτο μπούτι είναι πιο ζουμερό και νόστιμο από το στήθος” ξεκίνησε να εξηγεί, αρχίζοντας να βγάζει στον πάγκο τα προϊόντα της σειράς τοπικών ποιοτικών προϊόντων «Νώμα» που θα βρείτε αποκλειστικά στα καταστήματα Lidl. Εκεί άρχισα να είμαι πιο θετική, παρατηρώντας τα τοπικά ελληνικά προϊόντα που άπλωνε σιγά -σιγά κάνοντας προετοιμασία για τη συνταγή. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε!

Σε συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς και αγρότες, η Lidl Ελλάς συγκεντρώνει τα εκλεκτά προϊόντα «Νώμα», για να προσφέρει στους καταναλωτές τα αρώματα, τις γεύσεις και τις αναμνήσεις από κάθε τόπο της χώρας μας. Στα προϊόντα «Νώμα» συναντάμε την ποιότητα, την τεχνογνωσία, την ιστορία του κάθε τόπου στη γεύση και στα αρώματα, την αυθεντικότητα και τη σοβαρότητα στην παραγωγή. Γιατί είναι αυτά τα προϊόντα που δίνουν ουσία και νόημα στην παράδοση της χώρας μας σήμερα και ανοίγουν τον δρόμο για το αύριο μιας στιβαρής παραγωγής με υψηλές διατροφικές προδιαγραφές.

“Θα φτιάξουμε μια συνταγή, γρήγορη, εντυπωσιακή και τόσο νόστιμη, που θα μπει και στο project Chefs Next Door της Lidl. Κοινώς, challenge accepted από την Ελιάνα. 

Αλατοπιπέρωσε τα φιλέτα μπούτι, τα έβαλε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να θωρακιστούν μαζί με το σκόρδο και το ελαιόλαδο (ήδη η αντίστασή μου είχε αρχίσει να κάμπτεται τόσο ωραία που μύριζε). Όταν προστέθηκε η σόγια, το ξίδι και το μέλι κι άρχισαν να παίρνουν βράση, είχα ήδη παραδοθεί μέσα μου. 

Τόσο γρήγορη και απλή ήταν λοιπόν η συνταγή που θα με έκανε να αναφωνήσω “τι ωραίο κοτόπουλο είναι αυτό”. 

Εκτέλεση

  • Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μπούτι κοτόπουλο και τα τοποθετούμε με λίγο ελαιόλαδο και το σκόρδο στο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να σοταριστούν, γυρίζοντας από μια φορά κάθε φιλέτο μέχρι να πάρουν χρώμα σε όλες τις πλευρές τους. 

  • Σβήνουμε με σόγια, λευκό ξύδι και μια γεμάτη κουταλιά της σούπας θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου «Νώμα». Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τα αφήνουμε να καραμελώσουν (θα αποκτήσουν ένα γλασάρισμα σε σκούρο καφέ χρώμα). 
  • Όσο ετοιμάζουμε το κοτόπουλο έχουμε βάλει το ρύζι νυχάκι Θεσσαλονίκης «Νώμα» να βράσει και το έχουμε βγάλει από το μάτι να στεγνώσουν τα υγρά του. 
  • Βάζουμε σε μπολ ή βαθύ πιάτο το ρύζι, τοποθετούμε από πάνω ένα κομμάτι κοτόπουλο και περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα σκόρδου και μελιού από το τηγάνι που φτιάξαμε τα φιλέτα. 

Έκτοτε προφανώς και το μαγείρεψα και στο σπίτι μου και έχω να σας καταθέσω το εξής. Όταν μια συνταγή έχει τόσα λίγα βασικά υλικά, (όπως το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, μέλι, ξύδι, σκόρδο και ρύζι στην περίπτωσή μας), αυτά τα βασικά υλικά πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Και γενικά το βασικό ζητούμενο στη μαγειρική είναι οι καλές πρώτες ύλες (τάση που έχει υιοθετηθεί και από την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή). Η ετικέτα «Νώμα» της Lidl Ελλάς σου εξασφαλίζει ακριβώς αυτό. Η εφευρετικότητα και το μαγειρικό ταλέντο δικά σου.