POP CULTURE

Πώς γυρίζονται οι σκηνές σεξ στις ταινίες και στις σειρές;

Eddy Chen/HBO

Το γυμνό και το προσομοιωμένο σεξ, συχνά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αφήγηση μιας ιστορίας, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στην τηλεόραση. Αν και οι παραστάσεις σε αυτές τις σκηνές, μεταφέρουν έντονα και δυνατά συναισθήματα στο κοινό και μπορεί να είναι αναπόσπαστα κομμάτια αφήγησης, η βιομηχανία αναγνώρισε επίσης τη μοναδική ευαλωτότητα που προκύπτει για τους ηθοποιούς όταν γυρίζουν σκηνές σεξ.

Και κάπου εκεί αναλαμβάνουν δράση οι intimacy coordinators. Οι άνθρωποι που χορογραφούν πλέον τις σκηνές σεξ ενός σεναρίου και είναι εκεί για να διασφαλίζουν τη συγκατάθεση από όλους τους συμμετέχοντες της σκηνής. Είναι οι άνθρωποι που θα επιτρέψουν στις εκάστοτε παραγωγές να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, θα παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τους καλλιτέχνες και παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη που ενδυναμώνει τόσο το καστ, όσο και το συνεργείο.

Τι ακριβώς κάνει ένας intimacy coordinator;

Ένας «συντονιστής οικειότητας» λοιπόν λειτουργεί ως ένας σύνδεσμος μεταξύ των ηθοποιών και της παραγωγής. Είναι επίσης ο άνθρωπος που χορογραφεί σκηνές σεξ και οποιαδήποτε άλλη σκηνή περιέχει γυμνό. Ουσιαστικά ένας intimacy coordinator:

 • Διασφαλίζει ότι οι οι ηθοποιοί και το προσωπικό της παραγωγής τηρούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας.
 • Χρησιμεύει ως πηγή για την υλοποίηση του οράματος ενός σκηνοθέτη.
 • Αναλαμβάνει τον ρόλο ενός χορογράφου κίνησης, εάν ζητηθεί από τον σκηνοθέτη, για να ενισχύσει τη ρεαλιστικότητα της σκηνής.
 • Προσπαθεί να οικοδομήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι ηθοποιοί καταλαβαίνουν τι αναμένεται από αυτούς σε ερωτικές σκηνές ή σκηνές με γυμνό και δίνουν την συνεχώς ενημερωμένη συγκατάθεσή τους.

Πότε χρησιμοποιείται ένας intimacy coordinator;

Όπως είδαμε, ένας συντονιστής οικειότητας είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ρεαλιστικών ερωτικών σεξ και, το πιο σημαντικό, για να διασφαλίσει ότι οι ηθοποιοί νιώθουν άνετα και συναινούν σε αυτό που τους ζητείται.

Η Keira Knightley, πριν λίγα χρόνια δήλωσε ότι δεν θα κινηματογραφούσε πλέον σκηνές σεξ με άνδρες σκηνοθέτες. Με παρόμοιο τρόπο, το Bridgerton του Netflix αναγνωρίστηκε από κοινό και κριτικούς, για την απεικόνιση σκηνών σεξ μέσω του γυναικείου βλέμματος. Οι πρωταγωνιστές Phoebe Dynevor και Regé-Jean Page, μίλησαν άλλωστε δημόσια για τη σημασία της ύπαρξης ενός intimacy coordinator στα γυρίσματα της σειράς.

Στον απόηχο του κινήματος #MeToo το 2017, το HBO έγινε το πρώτο δίκτυο που δεσμεύτηκε να προσλάβει intimacy coordinators, κατά τη μαγνητοσκόπηση γυμνού ή σεξουαλικού περιεχομένου σκηνών. Έκτοτε, άλλοι κορυφαίοι οργανισμοί ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Και κάπως έτσι, μέσα σε μια σύντομη, χρονική περίοδο, οι συντονιστές οικειότητας έχουν γίνει απαραίτητοι για τη βιομηχανία.

Πώς γυρίζονται λοιπόν πλέον οι σκηνές σεξ;

Οι πιο γνωστοί intimacy coordinators στη βιομηχανία του θεάματος, μιλούν για τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται σε ένα πλατό κατά τη διάρκεια σκηνών σεξ ή γυμνού. Η Mia Schachter, η οποία έχει δουλέψει ως συντονίστρια οικειότητας στο Grey’s Anatomy και στο Euphoria, δηλώνει:

«Θα μιλήσω με τον σκηνοθέτη πριν μιλήσω με τους ηθοποιούς, για να πάρω μια ιδέα για το τι είδους πλάνα ψάχνουν. Για παράδειγμα, θα δω αν θέλουν να τραβήξουν γυμνό full frontal τόπλες. Σκέφτομαι και ρωτάω: “Αν ο ηθοποιός δεν αισθάνεται άνετα με αυτό, μπορείς να γυρίσεις την σκηνή από το πλάι ή από πίσω;” Ψάχνουμε πάντα επιλογές που θα ικανοποιούν το όραμα της αφήγησης, χωρίς να νιώθουν άβολα οι ηθοποιοί». Η ίδια επίσης, υπογραμμίζει:

«Είναι πραγματικά σημαντικό να δίνουμε προσοχή στα μη λεκτικά σημάδια. Εάν ένας ηθοποιός πει ποτέ, “δεν ξέρω πώς νιώθω γι’ αυτό” θα του προσφέρω εναλλακτικές. Αυτό που προκύπτει συχνά, είναι ότι οι ηθοποιοί είναι πιο πρόθυμοι να γυρίσουν γυμνό στο πλάι ή στο πίσω μέρος του σώματός τους. Πολλοί δεν θέλουν μια ευθεία λήψη ή ένα κοντινό πλάνο. Έχω δουλέψει με ηθοποιούς που τα καταφέρνουν πολύ καλά με το γυμνό πίσω, αλλά δεν είναι εντάξει με κανένα κοντινό πλάνο».

Ο εξοπλισμός για τις σκηνές σεξ

Ο σκηνοθέτης (Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story) και intimacy coordinator, Yehuda Duenyas, αποκαλύπτει τι κρύβει στην τσάντα του κάθε συντονιστής οικειότητας κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ερωτικών ή/και γυμνών σκηνών.

 • Καλύμματα για θηλή στήθους
 • Merkins: Περούκες για την ηβική χώρα
 • Εσώρουχα στο χρώμα του δέρματος
 • Hibue: Ένα ειδικό εσώρουχο που κολλάει στη λεκάνη ενός ηθοποιού και λειτουργεί ως φράγμα που εμποδίζει την επαφή με τα γεννητικά όργανα
 • Μέντες και τσίχλα για φρέσκια αναπνοή
 • Θερμαντικά αυτοκόλλητα που κρατάνε τους ηθοποιούς ζεστούς μεταξύ των λήψεων
 • Σπρέι νερού και γλυκερίνη για τη δημιουργία της εντύπωσης των σφαιριδίων ιδρώτα
 • Πράσινη φλούο κολλητική ταινία, ώστε οι εικονολήπτες να γνωρίζουν τα όρια των ηθοποιών

Tώρα ξέρεις.