ΓΑΜΟΣ

Πολιτικός vs θρησκευτικός γάμος: τι διαδικαστικά απαιτούνται στον καθένα

Unsplash

Η πρόταση γάμου έγινε και κάπου εδώ έφτασε η ώρα να οργανώσεις το γάμο σου. Η αρχή απαιτεί αρκετό διαδικαστικό κομμάτι. Ποια είναι, λοιπόν, η διαδικασία που απαιτείται να ακολουθήσεις πριν καλά καλά ξεκινήσεις την όλη προετοιμασία του γάμου σου; Παρακάτω θα βρεις όλα τα έγγραφα που θα χρειαστεί να συγκεντρώσεις ανάλογα με το γάμο που θα κάνεις.

Εάν ανήκεις στην κατηγορία που δεν σου αρέσουν οι πολλές φανφάρες και απλά για τυπικούς λόγους θέλεις να είσαι και επίσημα ανδρόγυνο με τον αγαπημένο σου, τότε μάλλον θα επιλέξεις τον πολιτικό γάμο. Αυτά που απαιτούνται, ωστόσο, για να μπορέσει αυτός να τελεστεί είναι τα ακόλουθα:

1. Ληξιαρχική πράξη γέννησης

2. Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση που βεβαιώνει ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει κώλυμα για γάμο από τα αναφερόμενα άρθρα 1350, 1351, 1352, 1354, 1356, 1357, 1360 του Α.Κ. (συμπληρώνεται στο γραφείο πολιτικών γάμων)

3. Αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας (πρόσφατη φορολογική δήλωση ή εκκαθαριστικό)

4. Αγγελία γάμου σε μία ημερήσια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας (δύο αντίγραφα ολόκληρης της εφημερίδας, ένα για τον κάθε ενδιαφερόμενο)

5. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας

6. Παράβολο χαρτοσήμου των 15 ευρώ από δημόσιο ταμείο (εφορία)

7. Για τους διαζευγμένους: ληξιαρχική πράξη γάμου στην οποία να αναφέρεται η λύση του γάμου (από το ληξιαρχείο του τόπου τέλεσης του γάμου)

8. Για τους βρισκόμενους εν χηρεία: Ληξιαρχική πράξη θανάτου του/της συζύγου

9. ΑΦΜ

10. ΑΜΚΑ

Σημείωση:

α) η άδεια του πολιτικού γάμου εκδίδεται σε 8 ημερολογιακές ημέρες, βάσει Νόμου

β) για τους Έλληνες που έχουν γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο ή την Κωνσταντινούπολη, ισχύει το πιστοποιητικό του Πατριαρχείου

γ) για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος προσκομίζοντας την αστυνομική του ταυτότητα.

Εάν από την άλλη πλευρά ανήκεις στην κατηγορία που θέλει να παντρευτεί «με δόξα και τιμή» όπως η κυρία Κοκοβίκου στο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», να καλέσεις τους συγγενείς από όλα τα μέρη της Ελλάδας και να χορέψεις τον χορό του Ησαΐα, τότε μάλλον ο θρησκευτικός γάμος είναι μονόδρομος για ‘σένα. Εδώ, λοιπόν, θα χρειαστείς τα εξής:

1. Πιστοποιητικό αγαμίας (το παίρνεις από την ενορία που ανήκεις)

2. Για τους διαζευγμένους: αντίγραφο του διαζευκτηρίου

3. Για τους βρισκόμενους εν χηρεία: πιστοποιητικό θανάτου του/της συζύγου και πιστοποιητικό του τελεσθέντος γάμου μεταξύ τους

4. Για όσους έχουν ήδη κάνει πολιτικό γάμο: πιστοποιητικό αγαμίας και ληξιαρχική πράξη του γάμου τους

Για την έκδοση άδειας γάμου που γίνεται στην ενορία όπου θα τελεστεί το μυστήριο χρειάζεται:

α) Πιστοποιητικό αγαμίας

β) Φωτοαντίγραφο εφημερίδας με την αναγγελία του γάμου (αν έχει προηγηθεί πολιτικός γάμος αυτό δε χρειάζεται, αλλά απαιτείται η ληξιαρχική πράξη αυτού)

γ) Παράβολο χαρτοσήμου των 15 ευρώ από δημόσιο ταμείο (εφορία)

Έχοντας, λοιπόν, τα δύο πιστοποιητικά αγαμίας και την γραπτή έγκριση της εκκλησίας όπου πρόκειται να γίνει ο γάμος, θα πάτε στην ενορία την νύφης και θα κάνετε αίτηση για άδεια γάμου. Θα πρέπει να είστε και οι δυο σας παρόντες και να έχετε μαζί τις αστυνομικές σας ταυτότητες.

Πληροφορίες για τα χρονικά περιθώρια που έχεις για να τρέξεις τις διαδικασίες θα πάρεις από το δημαρχείο και την ενορία αντίστοιχα. Εμείς το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να σου ευχηθούμε με το καλό.