ΦΑΓΗΤΟ

Ποια πλευρά του αλουμινόχαρτου να επιλέξεις όταν μαγειρεύεις

123rf

Πολύ πριν τα τάπερ γίνουν ευκολία και πολύ πριν μπορεί κανείς να τα παίρνει με το κιλό, το αλουμινόχαρτο ήταν must. Και εξακολουθεί δηλαδή για να μεταφέρεις την πιτούλα της μαμάς, να τυλίξεις ψητό κρέας, να σκεπάσεις το πιάτο που έμεινε και πάνω και πέρα από όλα να μαγειρέψεις. Αν όμως δεν το έχεις παρατηρήσει ακόμη, το αλουμινόχαρτο δεν έχει και τις δύο όψεις του ίδιες. Για την ακρίβεια, η μια πλευρά μοιάζει πιο θαμπή, ματ, ενώ η άλλη είναι γυαλιστερή, τόσο που οι παλιοί να εξακολουθούν να το αποκαλούν «ασημόχαρτο» (they wish!!).

Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό; Αναζητήσαμε την απάντηση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η διαφορά στην γυαλάδα σε ένα απλό, κοινό αλουμινόχαρτο οφείλεται στην διαδικασία παρασκευής του. Όταν το μέταλλο πιέζεται ώστε να γίνει λεπτό, όσο ένα φύλλο χαρτί, η πλευρά που εφάπτεται στο μηχάνημα που ασκεί πίεση παραμένει κάπως πιο θαμπή, ενώ η πίσω της, που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά διατηρεί την γυαλάδα της.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το κόλπο με το θαμπό και το γυαλιστερό μέρος του αλουμινόχαρτου μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο σε αλουμινόχαρτα με αντικολλητικές ιδιότητες. Υπάρχουν στην αγορά προϊόντα που φέρουν αντικολλητική επίστρωση ώστε να μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει για ψήσιμο χωρίς να κολλήσει το φαγητό. Αυτά λοιπόν τα ρολά αλουμινόχαρτο έχουν την αντικολλητική επίστρωση από την θαμπή τους πλευρά.

Μην ανησυχείτε πάντως, γιατί το πιθανότερο είναι η αντικολλητική επίστρωση να επισημαίνεται και στη συσκευασία.

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!