LIFE
SPONSORED

Πλυντήριο, στεγνωτήριο ή και τα 2 μαζί;

Δεν υφίσταται σπιτικό δίχως πλυντήριο ρούχων, όμως στεγνωτήριο ρούχων; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επενδύουν στην αγορά ενός καλού πλυντηρίου για να έχουν εύκολα και πάντοτε καθαρά ρούχα όμως, έπειτα, παιδεύονται με το άπλωμα και στέγνωμα των φρεσκοπλυμμένων τους ρούχων.

Βέβαια, υπάρχουν πάντοτε λύσεις. Τα στεγνωτήρια είναι συσκευές που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά, με σταθερά αποτελέσματα και στην ουσία βγάζουν τα ρούχα έτοιμα για… σιδερώστρα, προσπερνώντας το βήμα του απλώματος όπως και τα όσα αυτό επιφέρει – το άπλωμα ρούχων στο μπαλκόνι, για παράδειγμα, ενδεχομένως συνεπάγεται σκόνη, καυσαέρια και γύρη πάνω στα φρέσκα ρούχα.

Δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια του χώρου, όμως αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα μιας και τα 2-σε-1 πλυντήρια-στεγνωτήρια συνδυάζουν τις λειτουργίες των δύο συσκευών σε μία. Έτσι, κερδίζει κανείς σε χώρο και ενδεχομένως κόστος αγοράς, επενδύοντας σε μια τέτοια συσκευή έναντι δύο ξεχωριστών.

Οι διαφορές των τριών συσκευών δεν είναι πολλές, όμως είναι σημαντικές και σίγουρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση προτού κάποιος προχωρήσει σε αγορά μιας εξ αυτών. Παραμένει, λοιπόν, η ερώτηση: πλυντήριο, στεγνωτήριο ή και τα 2 μαζί;

Ένα καλό πλυντήριο είναι ανεκτίμητος σύμμαχος στην καθημερινότητα

Το βασικό που θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό του καθενός προτού προχωρήσει σε αγορά πλυντηρίου, είναι το μέγεθος κάδου. Από αυτόν κρίνεται το φορτίο που θα χωράει το πλυντήριο ανά πλύση, κι έτσι κάποιος εργένης που δε βάζει συχνά πλυντήριο αλλά εξαιτίας αυτού έχει σταθερά όγκο ρούχων μπορεί να διαπιστώσει πως έχει παρόμοιες ανάγκες με μιας τετραμελούς οικογένειας που πραγματοποιεί πλύση κάθε δύο ημέρες.

Έπειτα, σαφέστατα κανείς μας δε θέλει έναν «φουσκωμένο» λογαριασμό ρεύματος. Ένα πλυντήριο υψηλής ενεργειακής κλάσης ίσως κοστίσει περισσότερο από ένα χαμηλότερης κλάσης, όμως το πλυντήριο είναι συσκευή που θα χρησιμοποιείται για σειρά ετών προτού προκύψει ανάγκη για αλλαγή. Επομένως, θα κάνει απόσβεση της διαφοράς χρημάτων μέσω του μικρότερου αντίκτυπου στον λογαριασμό ρεύματος.

Ο αριθμός προγραμμάτων ενός πλυντηρίου είναι εξίσου σημαντικός, καθώς από αυτά κρίνεται η ευκολία και ποιότητα πλύσης των διαφόρων υφασμάτων που θα διαχειρίζεται. Με απλά λόγια, περισσότερα προγράμματα σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στις πλύσεις, άρα καλύτερη φροντίδα για τα ρούχα και ελαχιστοποίηση -αν όχι εξαφάνιση- της ανάγκης για καθαριστήριο ή «δεύτερο χέρι».

Ένα εξαιρετικό πλυντήριο που προσφέρει όλα αυτά, και πολλά περισσότερα, είναι το LG F4WV912P2. Ο ευρύχωρος κάδος του μπορεί να αντέξει έως και 12 κιλά φορτίο, ενώ η λειτουργία του στις 1400 στροφές ανά λεπτό εγγυώνται αποτελεσματικό πλύσιμο δίχως τραβήγματα, φθορές ή πολύ νερό στα ρούχα με το πέρας της πλύσης. Είναι επίσης έξυπνο, επιτρέποντας στον χρήστη να ελέγξει και να αλλάξει ρυθμίσεις μέσω του smartphone του από οπουδήποτε, αρκεί το πλυντήριο να είναι συνδεδεμένο μέσω Wi-Fi στο διαδίκτυο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας Steam+, καθαρίζει σε βάθος τα υφάσματα ενώ επίσης τα βοηθάει να βγαίνουν με λιγότερες τσακίσεις, κλείνοντας έτσι με «θαυμαστικό» ένα υπέρ-πλήρες πακέτο δυνατοτήτων για ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλυντήρια της αγοράς.

Απομένει βέβαια και το κομμάτι του στεγνωτηρίου. Αν δεν είναι κάποιος σίγουρος για την αγορά -έστω και αρκετό καιρό μετά- ενός στεγνωτηρίου, τότε καλύτερα να προτιμηθεί ένα πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται πως οι δύο συσκευές θα πιάσουν τον λιγότερο δυνατό χώρο. Αν ούτως ή άλλως τοποθετηθούν σε ξεχωριστά δωμάτια ή δίπλα-δίπλα στον ίδιο χώρο, δεν αλλάζει κάτι. Αν όμως υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν η μια επάνω στην άλλη, τότε κερδίζεται πολύτιμος χώρος για οτιδήποτε επιπλέον μπορεί να υπάρξει στο δωμάτιο. Με μια απλή βάση σύνδεσης (και τις κατάλληλες διαστάσεις των δύο συσκευών, φυσικά), το στεγνωτήριο μπορεί να τοποθετηθεί επάνω στο πλυντήριο και έτσι η μεταφορά ρούχων από το ένα στο άλλο είναι άμεση, εύκολη και  χωρίς να στάξουν νερά στο σπίτι κατά τη μεταφορά.

Ελαχιστοποίησε την χειροκίνητη δουλειά, με ένα στεγνωτήριο!

Μιλώντας για στεγνωτήρια, οι κανόνες που ισχύουν δε διαφέρουν πολύ, όμως οι διαφορές είναι σημαντικές. Το μέγεθος του κάδου, για παράδειγμα, ενδέχεται να είναι λίγο μικρότερο σε χωρητικότητα από του πλυντηρίου, οπότε καλό θα ήταν τα δύο να συμβαδίζουν ώστε όσα ρούχα πλύθηκαν, ακριβώς τόσα να στεγνώσουν και να μη χρειαστούν δύο κύκλοι στεγνώματος. Τα περισσότερα μεγάλα στεγνωτήρια φτάνουν τα 8 με 9 κιλά χωρητικότητας και αντίστοιχα στα ίδια κιλά κυμαίνονται τα πιο δημοφιλή πλυντήρια.

Άπαξ και τοποθετηθεί, η χρήση του στεγνωτηρίου είναι πολύ εύκολη υπόθεση μιας και πέρα από τις ρυθμίσεις καθαρισμού που διαθέτουν, πολλά πλέον ενσωματώνουν λειτουργίες που κάνουν και τη συντήρηση της συσκευής εξίσου εύκολη.

Για παράδειγμα, ορισμένα στεγνωτήρια διαθέτουν τεχνολογία έξυπνου στεγνώματος όπου πλυντήριο και στεγνωτήριο επικοινωνούν μεταξύ τους και ανταλλάζουν τις πληροφορίες τις τελευταίας πλύσης. Έτσι, το στεγνωτήριο προσαρμόζεται αντίστοιχα για να διαχειριστεί τα εισερχόμενα ρούχα, χωρίς να ζητάει πολλά από τον χρήστη – κυρίως, να βάλει τα ρούχα στον κάδο. Εξαιρετικά χρήσιμη είναι και η τεχνολογία ανίχνευσης υγρασίας, η οποία όχι μόνο κάνει οικονομία σε ρεύμα (καθώς το στεγνωτήριο λειτουργεί όσο χρειάζεται κι όχι περισσότερο) αλλά εγγυάται πως δεν θα καταπονηθούν αχρείαστα τα ρούχα.

Τα πιο βολικά στεγνωτήρια διαθέτουν και τεχνολογία αυτόματου καθαρισμού συμπυκνωτή όπως και καθαρισμού χνουδιών. Ουσιαστικά, αυτά βοηθούν στην καλή λειτουργία της συσκευής και τη διατηρούν σαν καινούρια με ελάχιστη ή μηδαμινή ανάγκη να εμπλακεί ο χρήστης στις διαδικασίες συντήρησης.

Επομένως, ένα μηχάνημα που συνδυάζει όλα τα παραπάνω -δηλαδή χαμηλή κατανάλωση, ευελιξία και εξελιγμένες δυνατότητες, ακόμη και smart συνδεσιμότητα- είναι το AEG T8DEA68S. Κρατώντας χαμηλά την κατανάλωση όμως όχι την ποιότητα των… υπηρεσιών του, φροντίζει άψογα τα ρούχα να στεγνώνουν επαρκώς είτε απόλυτα είτε σε επίπεδο ιδανικό για σιδέρωμα, πάντοτε με απόλυτη ασφάλεια. Ο χειρισμός του είναι εξαιρετικά εύκολος και γίνεται ακόμη πιο απλός μέσω της χρήσης εφαρμογής για smartphone, και στην οθόνη του εμφανίζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές όπως και όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τον τρέχων κύκλο στεγνώματος.

Δύο σε ένα, για οικονομία χώρου και χρημάτων

Πολύ συχνά, μια συσκευή που συνδυάζει δύο εργασίες σε μία είναι η προτιμότερη επιλογή για τους περισσότερους, καθώς είτε δεν έχουν τον χρόνο να ασχολούνται με δύο συσκευές είτε το κόστος αγοράς τους δεν τους συμφέρει, παρότι μπορούν να δώσουν ανώτερο αποτέλεσμα.

Η ιδανική επιλογή για όλους εκείνους, λοιπόν, είναι ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο. Ο τίτλος του… μαρτυράει τι ακριβώς κάνει, δηλαδή συνδυάζει τις δυνατότητες ενός πλυντηρίου με αυτές ενός στεγνωτηρίου, σε μια συσκευή που -οπτικά- δε διαφέρει από ένα παραδοσιακό πλυντήριο παρά το γεγονός ότι καταφέρνει πολλά περισσότερα.

Αρχικά, το μέγεθός του σημαίνει πως η τοποθέτησή του στον χώρο είναι εύκολη υπόθεση, αφήνοντας πίσω το ενδεχόμενο δύο συσκευών ακόμη κι αν βρίσκονταν σε κάθετη τοποθέτηση. Επίσης, οι διαδικασίες πλυσίματος και στεγνώματος ενώνονται και γίνονται μια απρόσκοπτη εργασία για τη συσκευή, που σημαίνει ότι η αυτοματοποίηση είναι ακόμη ευκολότερη και δη αν προτιμηθεί ένα smart πλυντήριο-στεγνωτήριο.

Ορισμένα πλυντήρια-στεγνωτήρια κάνουν ακόμη πιο αυτοματοποιημένη τη δουλειά, καθώς ανιχνεύουν αυτόματα τον όγκο ρούχων αλλά και τα υφάσματα, προσαρμόζοντας τις επερχόμενες διαδικασίες βάσει των περιεχομένων του κάδου με αποτέλεσμα να καταναλώνουν ακριβώς όσο νερό χρειάζεται και παράλληλα να διασφαλίζουν την ποιότητα των ρούχων μέσα από τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

Μια άψογη λύση για κάθε ενδιαφερόμενο είναι το Bosch WDU28560GR, η πρόταση της Bosch που καταφέρνει να συνδυάσει τρομερές επιδόσεις με βολικές λειτουργίες. Ανιχνεύει αυτόματα το είδος των ρούχων μέσα στον κάδο κι έτσι η κατανάλωση νερού προσαρμόζεται στις ανάγκες τους, ενώ επίσης τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας ρυθμίζονται αυτόματα για να επιτευχθεί άριστο στέγνωμα. Μάλιστα, ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα, θα προτείνει τον ιδανικό όγκο ρούχων ανά περίπτωση ώστε να μη σπαταλήσει νερό και ρεύμα αλλά ούτε και τον χρόνο σου.

Με τις τόσες επιλογές που υπάρχουν στην αγορά, είτε για ξεχωριστά πλυντήρια και στεγνωτήρια είτε για συνδυαστικά μηχανήματα, η ερώτηση δεν είναι τόσο το ποιο θα καλύψει τις καθημερινές σου ανάγκες αλλά το ποιες είναι αυτές. Οι smart δυνατότητες των νεότερων μοντέλων προσθέτουν επίσης ένα στρώμα αυτοματοποίησης και άμεσης γνώσης της κατάστασης που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε, κάνοντας τα τρέχοντα μοντέλα την ιδανική ευκαιρία τόσο για αναβάθμιση όσο και για πρώτη αγορά ενός πλυντηρίου, στεγνωτηρίου ή πλυντηρίου-στεγνωτηρίου.