POP CULTURE

Το ημερολόγιο Pirelli 2023 είναι ένα φεμινιστικό όνειρο γεμάτο σπουδαίες μούσες

Emma Summerton for Pirelli

Το ημερολόγιο της Pirelli είναι ένας θεσμός που ευτυχώς έχει αποδειχτεί ότι εξελίσσεται. Από τα πρώτα του τεύχη και τις εικόνες γυναικών που υπηρετούσαν την αντρική ματιά και σεξουαλικοποιούσαν το γυναικείο κορμί, τα Pirelli Calendars παραδίδουν πλέον φωτογραφίες έργα τέχνης.

Τη λογική αυτή ακολουθεί και η 49η έκδοση του ημερολογίου για το 2023. Το ημερολόγιο Pirelli για το 2023 περιέχει φωτογραφίες των Cara Delevingne, Emily Ratajkowski, Ashley Graham, Bella Hadid, Karlie Kloss, Adut Akech, Lila Moss, Adwoa Aboah, Lauren Wasser, He Cong, Precious Lee, Sasha Pivovarova, Guinevere van Seenus και Kaya Wilkins. Φωτογράφος είναι η Emma Summerton, η οποία και αποτελεί μόνο την πέμπτη γυναίκα που αναλαμβάνει να οπτικοποιήσει το όραμά της για χάρη της συλλεκτικής, ετήσιας έκδοσης του brand.

Emma Summerton for Pirelli

To θέμα του Pirelli 2023

14 γυναίκες ποζάρουν στον φακό της Emma Summerton για το 49ο ημερολόγιο Pirelli, στο οποίο η φωτογράφος έδωσε τον τίτλο «Ερωτικές επιστολές στη Μούσα». «Ομορφιά είναι η αυθεντικότητα και η ευγένεια. Ομορφιά είναι να είσαι η ονειρεμένη φαντασίωση του εαυτού σου», λέει η Summerton και αυτές τις φράσεις έχει αποδώσει με τα κλικς του φωτογραφικού φακού της.

Οι εικόνες της, τις οποίες μπορείς να δεις πατώντας τα βελάκια δεξιά στις αναρτήσεις αυτού του άρθρου, μοιάζουν βγαλμένες από παραμύθια και εξωπραγματικούς κόσμους. Η Summerton, που αν δεν είχε γίνει φωτογράφος, θα είχε ασχοληθεί με τη ζωγραφική, έχει πράγματι παραδώσει εικόνες που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής.

Emma Summerton for Pirelli

Οι φωτογραφίες για το ημερολόγιο Pirelli 2023 τραβήχτηκαν σε τρεις ημέρες στο Λονδίνο, τον Ιούνιο, και μία στη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο. «Ήταν καταπληκτικό όταν συνέβη. Ήταν σαν να λειτούργησε τελικά κάποιο μαγικό ξόρκι», λέει η Summerton σε δήλωση που δημοσίευσε η Pirelli. Περίπου 39 φωτογράφοι έχουν δημιουργήσει τις δικές τους εκδοχές του ετήσιου ημερολογίου, αλλά μόνο τέσσερις από αυτούς ήταν γυναίκες. Η Summerton είναι η πέμπτη, μετά τη Sarah Moon (το 1972, μια πρωτοπόρος που αποφάσισε να βάλει τέλος στην εποχή των pinups), Joyce Tenenson (1989), Inez van Lamsweerde (2007, μαζί με τον Vinoodh Matadin) και την Annie Lebovitz, το 2000 και το 2016).

Emma Summerton for Pirelli

«Για το ημερολόγιο, ήθελα να επιστρέψω στην ετυμολογική ρίζα της λέξης “μούσα”. Η μούσα αρχικά αντιπροσώπευε την πηγή, όχι μόνο εμπνέοντας, αλλά και κατέχοντας ταλέντα στη λογοτεχνία, την επιστήμη και τις τέχνες», εξηγεί η Emma Summerton, λέγοντας ότι «γοητεύεται από τις γυναίκες που κάνουν εξαιρετικά, δημιουργικά πράγματα, γυναίκες που, ξεκινώντας από τη μητέρα μου, με ενέπνευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου και σε όλη μου την καριέρα. Άνθρωποι από τους οποίους έχω μάθει πολλά: συγγραφείς, φωτογράφοι, ποιητές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες. Η ιδέα μου λοιπόν ήταν να γιορτάσω αυτές τις εξαιρετικές γυναίκες και να δημιουργήσω έναν κόσμο στον οποίο να εκπροσωπούνται».

Emma Summerton for Pirelli

Η επιλογή των μοντέλων δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάθε μία έχει στενή σχέση με τη Μούσα που κλήθηκε να εκπροσωπήσει στα πλατό. «Στις φωτογραφίες μου, τα όρια μεταξύ του ρόλου που παίζουν τα μοντέλα και αυτών που είναι στην πραγματικότητα δεν ορίζονται ξεκάθαρα και όλα μαζί μπλέκονται για να δημιουργήσουν εικόνες μαγικού ρεαλισμού», εξηγεί η Summerton.

Emma Summerton for Pirelli

Και οι 14 γυναίκες που πόζαραν για τη Summerton και το Pirelli 2023, είναι ονόματα παγκοσμίου φήμης μεν, αλλά για τις μισές τουλάχιστον, αυτό είναι το ντεμπούτο τους στο ιστορικό ημερολόγιο. Αυτό ισχύει για την Bella Hadid, της οποίας η αδερφή, Gigi, εμφανίστηκε ήδη στις εκδόσεις του 2015 και του 2019, αλλά και για την Emily Ratajkowski, που εργάζεται ως μοντέλο από τα 14 της.

Emma Summerton for Pirelli

Η Cara Delenvingne, η οποία το 2019 ήταν το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο στο το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον ασχολείται περισσότερο με την καριέρα της στην υποκριτική (δες την στο Only Murders in the Building στο Disney+) και η Ashley Graham, εμφανίζονται επίσης για πρώτη φορά σε ημερολόγιο Pirelli. Η Karlie Kloss, μοντέλο και πλέον φιλάνθρωπος και προγραμματίστρια, θα βρεθεί στις σελίδες του ημερολογίου για δεύτερη φορά, μόλις μια δεκαετία μετά το ντεμπούτο της το 2013, που πόζαρε για τον Steve McCurry. Είναι επίσης η δεύτερη φορά για την Adut Akech και για τη Sasha Pivavorova, μετά το 2008, που τις είδαμε μέσα από τον φακό του Patrick Demarchelier.