ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πάσχα χωρίς σούβλα: Ζουμερό και τρυφερό αρνί κλέφτικο

iStock

Μετράμε αντίστροφα για το φετινό Πάσχα και προετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε τις γευστικές μας παραδόσεις, ακόμα και αν από την εικόνα, λείπει το πασχαλινό σούβλισμα.

Είτε μιλάμε για Πάσχα στο χωριό, είτε για Πάσχα στην πόλη, το μόνο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για μια γιορτή γεμάτη παραδόσεις. Και οι πασχαλινές συνταγές, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής ατμόσφαιρας. Αγαπημένοι σεφ και παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα, μάς δείχνουν τον τρόπο να απολαύσουμε γευστικές, πασχαλινές συνταγές, με πρωταγωνιστές φυσικά το αρνί και το κατσίκι, ακόμα και χωρίς σούβλα. Στη σημερινή συνταγή ετοιμάζουμε αρνάκι κλέφτικο.

Το κλέφτικο πήρε το όνομα του από τους κλέφτες που έκλεβαν αρνιά και τα έψηναν σε πρόχειρους φούρνους που έσκαβαν μέσα στη γη, για να κρύψουν την μυρωδιά από το ψήσιμο.

Καλό Πάσχα και καλοφάγωτα!

Συνταγή για αρνί κλέφτικο

Υλικά

  • 2 κιλά αρνί με το κόκαλο (ωμοπλάτη) σε 4 κομμάτια, ή 4 κότσια αρνίσια,
  • 4 πατάτες ξεφλουδισμένες και μοιρασμένες (προαιρετικά),
  • 4 φύλλα δάφνης,
  • 2 κουταλιές φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (ή 1 κουταλιά ξηρή),
  • 4 σκελίδες σκόρδο, μοιρασμένες,
  • Αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία – Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C.
  • Κόβουμε 4 τετράγωνα κομμάτια αντικολλητική λαδόκολλα και βάζουμε μέσα στο καθένα 1 κομμάτι κρέας και μια πατάτα (αν θα βάλουμε), τα αλατοπιπερώνετε και τα πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  • Προσθέτουμε από ένα φύλλο δάφνης και από 1 σκελίδα σκόρδο και διπλώνουμε τη λαδόκολλα να σχηματιστεί ένα στεγανό πακέτο. Για περισσότερη ασφάλεια τα δένουμε με σπάγκο.
  • Βάζουμε τα «πακέτα» σε ένα πήλινο σκεύος με καπάκι και το κλείνουμε, ή σε ένα βαρύ ταψί που θα κλείσουμε στεγανά με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 4-5 ώρες.