ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πάσχα χωρίς σούβλα: Παραδοσιακό γεμιστό κατσικάκι Αιγαιοπελαγήτικο

roasted lamb chops with rosemary iStock

Μετράμε αντίστροφα για το φετινό Πάσχα και προετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε τις γευστικές μας παραδόσεις, ακόμα και αν από την εικόνα, λείπει το πασχαλινό σούβλισμα.

Είτε μιλάμε για Πάσχα στο χωριό, είτε για Πάσχα στην πόλη, το μόνο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για μια γιορτή γεμάτη παραδόσεις. Και οι πασχαλινές συνταγές, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής ατμόσφαιρας. Αγαπημένοι σεφ και παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα, μάς δείχνουν τον τρόπο να απολαύσουμε γευστικές, πασχαλινές συνταγές, με πρωταγωνιστές φυσικά το αρνί και το κατσίκι, ακόμα και χωρίς σούβλα. Στη σημερινή συνταγή ετοιμάζουμε κατσικάκι Αιγαιοπελαγήτικο

Καλό Πάσχα και καλοφάγωτα!

Συνταγή για κατσικάκι Αιγαιοπελαγήτικο

Υλικά (για 6-8 άτομα)

  • ½ κατσικάκι 4 κιλών (από τη μέση προς το λαιμό)
  • 1 συκωταριά ψιλοκομμένη
  • 300 γραμμάρια βούτυρο
  • 3-4 κλωνάρια δενδρολίβανο
  • 350 γραμμάρια ρύζι τύπου καρολίνα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί
  • ½ κουταλιά του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Προετοιμασία – Εκτέλεση

  • Αρχικά ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε καλά τη συκωταριά, την ψιλοκόβουμε και την προβράζουμε. Στη συνέχεια την προσθέτουμε στα λαχανικά και τα μυρωδικά τα οποία έχουμε προηγουμένως ψιλοκόψει και σοτάρει με τη μισή ποσότητα από το βούτυρο.
  • Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, λίγη ρίγανη και την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε 3-4 ποτήρια νερό και μισοβράζουμε το ρύζι.
  • Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τοποθετούμε τη γέμιση μέσα στο κατσικάκι αφού το έχουμε αλείψει με κρασί μέσα και έξω. Κάνουμε τρύπες κατά μήκος στις οποίες βάζουμε σκόρδο και αλατοπίπερο.
  • Ράβουμε το κρέας στην περιοχή της κοιλιάς με βαμβακερή κλωστή και το αλείφουμε με την υπόλοιπη ποσότητα βουτύρου αφού πρώτα έχουμε λιώσει το βούτυρο.
  • Τελειώνοντας, ραντίζουμε το κατσικάκι με λίγο κρασί.
  • Το βάζουμε στη γάστρα και το ψήνουμε για 3-4 ώρες στους 180 βαθμούς.