ΤΑΙΝΙΕΣ

Past Lives: H ταινία της χρονιάς πάει (δικαίως) καρφί για Όσκαρ με μια διαφορετική ιστορία αγάπης

© Twenty Years Rights LLC

To Past Lives είναι το γενναιόδωρο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Celine Song, με το οποίο έκανε πρεμιέρα το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, έκλεψε τις εντυπώσεις και συγκίνησε κοινό και κριτικούς. Μία γλυκόπικρη ιστορία για την αγάπη, τη μοίρα και όλα όσα καθορίζουν την προσωπικότητα και την πορεία ενός ανθρώπου.

Kοντινός συγγενής του In the Mood for Love του Wong Kar-wai και τις και της τριλογίας Before, η ταινία Past Lives, συνοψίζει 25 χρόνια εκκολαπτόμενης αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων που κατοικούν σε διαφορετικές ηπείρους και τους χωρίζουν αμέτρητα μίλια. Ξεκινά από τα πρώτα εφηβικά σκιρτήματά τους στη Σεούλ του ’90 και ολοκληρώνεται στη σημερινή Νέα Υόρκη όταν, ενήλικες πλέον, οι ήρωες βλέπουν τις αισθηματικές φαντασίες που καλλιέργησαν από μακριά να αναμετριούνται με την πραγματικότητα. Στην αυτοβιογραφική και αριστοτεχνικά κεντημένη ιστορία οι ερμηνείες των Greta Lee (The Morning Show), Teo Yoo (Decision to Leave) και John Magaro (The Big Short), εκφράζουν με αφοπλιστική απλότητα τα αναπάντητα ερωτηματικά στα κρίσιμα, υπαρξιακά θέματα της ζωής.

Λίγο πριν μπούμε στην περίοδο των κορυφαίων κινηματογραφικών βραβεύσεων, το Past Lives θεωρείται ήδη φαβορί για τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου, δίπλα στο Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου, την Priscilla της Sofia Coppola και το American Fiction του Cord Jefferson. H δημιουργία που συγκέντρωσε τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς παγκοσμίως, είναι ένα μικρό αριστούργημα και ταυτόχρονα ένα αυτομάτως κλασικό φιλμ στο είδος του: Μια άκρως συγκινητική και ρομαντική ελεγεία για το ρόλο της τύχης και των πιθανοτήτων στις ανθρώπινες ζωές, προορισμένη να πάρει θέση δίπλα στις διαχρονικά αγαπημένες ταινίες πολλών θεατών.

Το Past Lives είναι μία βαθιά προσωπική ιστορία

Η κορεάτικης καταγωγής Celine Song ήξερε ότι μόνο εκείνη θα μπορούσε να σκηνοθετήσει μια ταινία με αυτοβιογραφικές αναφορές.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένα κομμάτι που αφήνεις πίσω στο μέρος από όπου έφυγες» λέει η Song, που όπως η πρωταγωνίστρια της, μετανάστευσε από την Κορέα στο Τορόντο στα 12 της χρόνια λίγο πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη στα 20. Όσο για τη σχέση ζωής που αποτυπώνει στον φακό της η ίδια με καθηλωτική ειλικρίνεια και δόση χιούμορ δηλώνει:

«Είναι σαν να είσαι ένα ντόνατ. Έχεις διαμορφωθεί με μία τρύπα μέσα σου. Ο σύζυγος μου, όταν ερωτεύτηκε, ερωτεύτηκε ένα ντόνατ. Δεν πιστεύω ότι το ντόνατ είναι κάτι λυπηρό. Απλώς είναι αυτό που είμαι, είναι το σχήμα μου. Και ο σύντροφος μου, όπως κάθε τρυφερός σύντροφος, πρέπει να αγαπήσει κάποιον με αυτό το σχήμα. Και μετά, φαντάσου το γέμισμα της τρύπας του ντόνατ να πετάει 12 ώρες για να σε βρει».

Όχι ένα ακόμα απλό love story

Past Lives η ταινία της χρονιάς

H Song είχε επίσης ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα για τις συναισθηματικές συγκρούσεις της ταινίας.

«Η ταινία, σε ένα πολύ απλό επίπεδο, έχει να κάνει με την ύπαρξη μας ως άτομα. Ή με το τι σημαίνει να επιλέγεις τη ζωή σου» λέει χαρακτηριστικά η Song. Πιο συγκεκριμένα, τι σημαίνουν αυτές οι επιλογές για την πρωταγωνίστρια της ταινίας και τι συμβαίνει όταν η άλλη επιλογή, η φανταστική ζωή, σε κοιτάει κατάματα μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή ή σε ένα πάρκο στη Νέα Υόρκη.

«Είναι τόσο άδικο, είναι αποκαρδιωτικό για εμάς ότι έχουμε μόνο μία ζωή» λέει η πρωταγωνίστρια Greta Lee. «Έχουμε μόνο αυτή τη ζωή. Είναι ασύλληπτο. Πόσο απίθανο θα ήταν για τη Νόρα να έχει και μια άλλη ζωή; Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί». Αυτή η απλή, αιχμηρή τραγωδία στην ταινία είναι και η ιδέα που την πυροδότησε: Μια συγκεκριμένη επιλογή μίας ζωής που σημαίνει ότι χάνεις την άλλη.

Το Past Lives επίσης αποφεύγει τα κινηματογραφικά κλισέ ενός ερωτικού τριγώνου. Η Song επίτηδες επιλέγει να προχωρήσει με μια φαινομενικά πιο «βαρετή» πλοκή και να αποτυπώσει τη συναισθηματική μάχη που βιώνουν οι πρωταγωνιστές της. Μιλώντας για πραγματικούς ανθρώπους, η Song δίνει στο «it’s complicated» των ερωτικών σχέσεων, νέο νόημα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο John Magaro: «Η Song δείχνει δύο πραγματικά καλούς άντρες που είναι ευγενικοί, γενναιόδωροι. Βάζουν τις ανασφάλειες τους στην άκρη, γιατί νοιάζονται για αυτή τη γυναίκα».

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το Past Lives μιλά με ειλικρίνεια για τις προκλήσεις της ενήλικης αγάπης και σίγουρα δεν είναι ένα ακόμα απλό love story.